Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Favorit i repris

Varje match har sin charm och sin karaktär. Det kan finnas något lika spektakulärt spännande i en 1-0-match som går att hitta i den värsta och mest svängiga 4-3-kanonad. På samma sätt som en fysiskt brutal match kan tilltala sinnena likaväl som den tekniskt briljanta matchen.

Men även om alla matcher i någon mening är jämlika så är vissa matcher mer jämlika än alla andra. Vissa matcher antar inte minst med historiens facit en sorts episk eller ikonisk karaktär, matcher som sammantaget definierar en säsong eller en era.

Ofta talar vi här om matcher som innehåller mer än ett element. Vad som snarast gör den speciell är hur den kombinerar olika aspekter som intensitet, fart, teknik och många mål. Mycket av en match formas också i interaktion med publiken på plats, en stor del av upplevelsen av en match utgjörs av de ljudintryck som publiken förmedlar.

Vilka matcher som varit de bästa och mest minnesvärda är i grunden så klart en helt subjektiv upplevelse. Vad som bedöms är kanske inte alltid enbart matchens faktiska kvaliteter utan dessa sätts i relation till matchens betydelse, vilket inte är detsamma för alla.

Mina fem favoritmatcher från den engelska fotbollen under de senaste 25 åren är alltså dessa. Det är matcher som jag utan tvekan skulle kunna sätta mig ner och se igen. Säkert med en liknande behållning som när jag en gång såg dem för första gången.

:::

(5) Man City 3-2 QPR – 2011/12, Premier League

När vi tittar tillbaka på engelsk fotboll om sisådär 25 år så kommer vi inte helt osannolikt att prata om tiden före och efter att Man City växte fram till en av Premier Leagues storklubbar. Många kommer i så fall påpeka att det var här det så att säga började. Man City hade gjort en strålande säsong även om de var jagade ända in på målsnöret av Man Utd. I sista omgången hemma mot QPR skulle de dock bara spela hem ligatiteln. Men i 90 minuter gick precis alla planer helt fel och när matchklockan rörde sig mot tilläggstid så ledde QPR med 2-1. Två mål på några få minuter förändrade dock allt och orsakade den mest underbara och jävligaste ligaavslutningen på samma gång. Vad som hade hänt om inte QPR fått reda på att de inte riskerade nedflyttning oavsett under slutet av matchen kommer vi aldrig få veta.

(4) Man Utd 4-3 Man City – 2009/10, Premier League

Derbymatcherna mellan de båda Manchesterklubbarna har genom åren helt klart producerat några episka men inte sällan ensidiga matcher. En match av en helt annan art var den här mellan ett Man Utd som vunnit tre ligatitlar i rad och ett Man City som befann sig i inledningen av sin enorma uppgång. Rivaliteten mellan de båda klubbarna var därtill inflaterad av Carlos Tevez kontroversiella övergång och diverse utspel under försäsongen. Tre gånger om tog Man Utd ledningen men tre gånger kvitterade också Man City, inte minst genom en helt magnifik insats av Craig Bellamy. Djupt in på övertid spelade dock Ryan Giggs fri i straffområdet Michael Owen, som med sitt derbyvinnande mål kanske gjorde det enda riktigt minnesvärda under sin tid i Man Utd.

(3) Newcastle 4-4 Arsenal – 2010/11, Premier League

Det talas ofta om vilka de mäktigaste vändningarna är inom fotbollen. Men den tveklöst mäktigaste upphämtningen har Newcastle svarat för, och absolut ingen kunde så att säga se den komma. Arsenal gick triumferande in i halvtid med en 4-0-ledning och alla trodde att matchen var i praktiken helt och hållet över, bland dem flera av Newcastles hemmafans som dock skulle få anledning att ångra sig. Framförda av ett extatiskt St James’ Park gjorde Newcastle fyra mål på en halvlek och stod för en av Premier League-erans mest minnesvärda matcher.

(2) Arsenal 1-2 Man Utd – 1998/99, FA-cupsemifinal

Den engelska fotbollens båda titaner drabbade samman med jämna mellanrum mellan 1998 och 2004, och flertalet av dessa matcher var som sig bör episka både till sin karaktär, sin uppbyggnad och dess eftermäle. Det kunde handla om allt från militariserade pizzabufféer till prat om en ny världsordning. Få andra matcher har dock tydligare karaktäriserat tvekampen mellan de två kanske bästa lagen i Premier League-historien än den här FA-cupsemifinalen. Det var ett omspel efter att de båda lagen inte kunnat skiljas åt i det första mötet, och det var en match som dessutom skulle gå till förlängning. Det var sista gången som omspel skulle användas i en FA-cupsemifinal och matchen var således speciell också av det skälet. Engelsk fotbollshistoria.

(1) Liverpool 4-3 Newcastle – 1995/96, Premier League

”I would love it if we beat them!” grät Kevin Keegan rätt in i en TV-kamera mot sluttampen av den här säsongens magnifika titelstrid med Man Utd, efter ett av Alex Fergusons vid den tiden klassiska intervjuutspel. Även om Keegans utbrott blev allmänt häcklat så var det nog ändå många som sympatiserade med andemeningen. Dels för att det var Newcastle mot Man Utd så klart, men också tack vare Newcastles hisnande snabba och glädjerika anfallsfotboll. Ingen match har mer symboliserat denna fotboll än den här matchen på Anfield, när inte bara Newcastle bjöd upp till dans utan Liverpool deltog i den med lika vild frenesi dem. Det var en fantastisk fotbollsmatch, och propaganda för fotbollen, men det var också en match som pekade något på den naivitet som gjorde att Newcastle aldrig lyckades vinna ligatiteln alla trodde var självklar.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-03-04 kl 10:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons