Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hoppet är det sista som överger, men Arsenal och Man City lever på konstgjord andning

Avslaget känns lite som veckans ord.

Veckans två supermöten mellan Arsenal och Bayern München samt Man City och Barcelona var ju på förhand något som fick det att vattnas i munnen, två riktiga godbitar omedelbart i Champions Leagues åttondelsfinaler.

Det var naturligtvis redan från början två väldigt tuffa matcher för de båda engelska klubbarna, men ingen hade nog föreställt sig något annat än att båda matcherna skulle vara vid liv inför returmötet.

Men 0-2 för både Arsenal och Man City på hemmaplan gör att båda lagen i praktiken måste leverera näst intill omöjliga resultat och prestationer för att ta sig vidare. Det ska vara omöjligt och är det med intill visshet gränsande sannolikhet också.

Marginalerna i cupspel är inte större än så. En svag prestation och man är utslagen. Särskilt när man möter motstånd av högsta kaliber.

:::

Tävlingsledning och media gör dock sitt bästa för att få det hela att framstå som en fortfarande öppen affär. Man vet dock när motståndarnas manager betonar att de ”måste spela för att vinna” mer än en gång i minuten att läget är rätt stängt.

När Pep Guardiola säger att Arsenal under ”matchens sista minuter” i det sista mötet var mycket bättre än dem så känns det som att han griper efter halmstrån. Precis som Arsene Wenger gör när han börjar prata om kvaliteten på domarna.

Supportrarna å sin sida kanske griper efter halmstrået från förra säsongen, när Arsenal vann med just 2-0 borta mot Bayern. Matchläget var dock ett annat och resultatkolumnen döljer att det var en match under vilken Bayern ändå var i fullständig kontroll.

:::

I så fall tror jag Man City har större chans att vända på sitt underläge borta mot Barcelona. Ett Barcelona som verkar vara i såväl sportslig som mental gungning, nu senast efter förlust mot Valladolid.

Ändå, att vinna med två mål borta mot Barcelona känns som en ogörlig uppgift. Särskilt som Man Citys försvar lämnar en del övrigt att önska samtidigt som lagets offensiva artilleri har spelat med blött krut under en tid.

I längden är ändå trenden tydlig där. Barcelona är ett lag på nedgång och Man City är ett lag på uppgång. Men det är med all sannolikhet inte den här säsongen som skiftet sker.

:::

Vad som emellertid framstår som uppenbart är hur dyrbart det faktiskt är att sluta på andraplats i Champions Leagues gruppspel.

Givet lottningsreglerna för åttondelsfinalerna så garanterar en andraplats för ett engelskt lag mer eller mindre tuffast möjliga motstånd. Om Arsenal och Man City istället vunnit sina respektive grupper så hade de förmodligen varit favoriter till avancemang.

Nu hade båda lagen förvisso tuffa grupplottningar så det var inte precis slarv som låg bakom deras respektive andraplatser. Vad som kanske kan sägas är att båda lagen inte riktigt lyckades höja sig i samband med nyckelmatcherna på hemmaplan.

Ett mönster som alltså återkom också i just åttondelsfinalerna. Det ser ut som det gör för Arsenal och Man City eftersom hemmet helt enkelt inte har varit deras borg i det europeiska cupspelet.

Lite visar det också på vad gruppspelet faktiskt betyder i Champions League. Det är ju en stundtals, och med rätta, kritiserad del av turneringen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-03-11 kl 08:29

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons