Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fabian Delph gör Aston Villa till ett lag för den övre halvan

Förra helgens seger hemma på Villa Park mot Chelsea var som balsam på själen för luttrade Aston Villa-supportrar. De kan med rätta strunta i att Chris Foy måhända hade en dålig dag, Villa var bra nog att vinna den matchen ändå, dessutom så var det väl föga mer än poetisk rättvisa efter att taskiga domslut kostade dem motsvarande match på Stamford Bridge tidigare under säsongen.

Negativismen har annars frodats på Villa Park och inför matchen mot Chelsea diskuterades det hur lång tid Paul Lambert egentligen hade kvar som manager för klubben. Det har funnits en återkommande frustration över dåliga resultat och undermåliga prestationer, många känner att Aston Villa helt enkelt inte lever upp till sin potential.

Aston Villa ställs idag mot Stoke, även det på hemmaplan. Båda lagen befinner sig på 34 poäng, långt distanserade utav lagen på Premier League-tabellens övre halva. Båda lagen kan åtminstone för tillfället känna sig någorlunda trygga vad avser nedflyttningsstriden, även om några svaga resultat i rad faktiskt kan ändra på den saken.

Någon form av värdemätare är det hur som helst – Är Aston Villa ett lag för tabellens övre eller undre halva?

:::

Ett märkligt fenomen med Aston Villa hittills under den här säsongen är att de åtminstone under dess första halva faktiskt var bättre på bortaplan än vad de var på hemmaplan. Märk väl att Aston Villa i säsongspremiären besegrade Arsenal på bortaplan, men innan förra helgens match mot Chelsea så har deras framträdanden på Villa Park varit allmänt sett bleka och intetsägande.

Aston Villa har för tillfället spelat 15 matcher hemma på Villa Park och 14 matcher på bortaplan. Av sina 34 poäng har de tagit exakt hälften på hemmplan och hälften på bortaplan, vilket betyder att lagets poängsnitt hemma på Villa Park (1,13) är lägre än motsvarande poängsnitt på bortaplan (1,21).

Normalfallet inom fotbollen är att hemmaplan är en fördel. Ett lag som presterar sämre på hemmaplan kan tänkas göra det av två anledningar. Antingen att pressen på dem på hemmaplan blir för stor eller att motståndarna på bortaplan tillämpar en mer defensiv taktik mot dem som de inte klarar av att bryta ned.

Vi kan dock se på Aston Villas poängstatistik att detta är på väg att förändras, prestationerna på hemmaplan ser allt bättre ut. Det tog Aston Villa tio matcher på Villa Park att nå upp till åtta poäng på hemmaplan, på de senaste fem matcherna har de tagit nio poäng. För första gången den här säsongen har Aston Villa tagit mer än hälften av poängen från sina fyra senaste matcher hemma på Villa Park.

Mest talande är kanske att vinsten mot Chelsea var första gången sedan 2011 som Aston Villa vann två raka matcher på hemmaplan. Om Aston Villa alltså vinner mot Stoke idag så är det tre raka vinster.

:::

Om man vill vara ett lag för den övre halvan i Premier League-tabellen så är det nödvändigt att kunna producera stabila och konsekventa resultat på hemmaplan. Vi ser detsamma om än i något annan skala med Man Utd den här säsongen, vars fiasko till stor del manifesteras i ett helt horribelt hemmafacit där de tidigare var så starka.

Det är egentligen inte annorlunda för Aston Villa. Om de vill lyfta sig uppåt i tabellen så är det framför allt deras spel på hemmaplan som måste förstärkas och stabiliseras.

Jag ser nyckeln till Aston Villas uppgradering mot slutet av säsongen just på hemmaplan som Fabian Delph. Den tidigare utskällde talangen, köpt för dyra pengar från Leeds en gång i tiden, har till sist börjat prestera just så som det alltid har förväntats av honom. Med Delph har Aston Villa fått en kreatör på sitt centrala mittfält som kan nysta upp täta motståndarförsvar.

Centrala mittfältare bedöms ofta utifrån tre kriterier: Deras förmåga att tackla eller vinna boll, deras förmåga att skapa chanser för sina medspelare, samt deras förmåga att göra mål. Ingen spelare är bäst i världen på samtliga dessa aspekter, men riktigt bra centrala mittfältare behärskar dem alla tre och är riktigt bra på i alla fall någon av dem.

Fabian Delph måste så klart visa att han behärskar detta över en längre tid, men i alla fall under matchen mot Chelsea så visade han att han allra minst behärskar det stundtals.

Utöver att han gör matchens avgörande mål, ett i sig fantastiskt mål som bygger på en kombination av samtliga tre nämnda kriterier, så var det han som tvingade Willian att dra på sig sitt andra gula kort, han skapade flera chanser för sina medspelare och han hade ett skott i ribban.

Trots att han varit känd under en längre tid så är Fabian Delph faktiskt bara 24 år gammal. Han har med andra ord många år kvar och har alla möjligheter att bli ännu bättre. Det är intressant för England så klart men desto mer intressant för Aston Villa.

Ett lag som under en längre tid har saknat en central gestalt på sitt mittfält, och som lidit och varit alltför endimensionella på grund av det.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-03-23 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons