POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bara drömmar som återstår för Man Utd mot Bayern

Till sommaren släpps en ny version av Godzilla ut, vilket jag ser fram emot med barnslig förtjusning. Enorma monster och massiv förstörelse är underhållning jag gillar. Den senaste amerikanska versionen, från 1998, var däremot en katastrof lika omfattande till sin storlek som dess huvudperson.

Det enda som talade till den filmens fördel var en av dess teaser trailers där vi får följa en grupp turister på ett museum som tittar på ett skelett till en T-Rex där guiden entusiastiskt berättar om det största och mest dominanta rovdjuret som någon gång levt på jorden. Plötsligt börjar marken skälva, skalven blir kraftigare och kraftigare innan till sist en enorm dinosauriefot kommer kraschande genom taket och fullständigt pulvriserar det stora skelettet.

Det är kanske ingen tillfällighet att jag kommer att tänka på den trailern inför kvällens match mellan Man Utd och Bayern München på Old Trafford. Inte minst den holländske galenpannan Raymond Verheijen har ju gjort en grej av att benämna Man Utd som en utdöende dinosaurie, och med tanke på Man Utds säsong och Bayern Münchens allmänna dominans så ligger ju liknelsen mellan trailerns T-Rex och Godzilla nära till hands.

Man Utd betraktas allmänt som Jurassic Park och Bayern München får väl då iträda rollen som Godzilla, ett monster vars muterade form skulle kunna ses som en metafor för Bayerns sätt att kombinera idealism och professionalism, sitt omhuldade föreningsideal med en närmast extrem kommersialism.

:::

Alla tror naturligtvis på Bayern München, både inför kvällens match och inför dubbelmötet som helhet. Naturligtvis med goda skäl. Bayern München har varit förkrossande dominanta under ett par års tid och representerar den yttersta framkanten på fotbollens utveckling, såväl fotbollsmässigt som organisatoriskt. Man Utds utveckling eller avveckling har samtidigt diskuterats till leda.

Men det kan naturligtvis vara vanskligt att spela med de förutsättningarna. Att bara gå in och vinna på beställning är svårt nog, inte minst på den här nivån där skillnaden i kvalitet aldrig är så stor att det givet en allt annat än hundraprocentig insats alltid kan bli stryk. För Bayern har det snart nått nivån att det inte räcker att bara vinna, de ska numer vinna med fyra-fem måls marginal också.

Det går så klart också att se det hela utifrån Man Utds perspektiv. Om absolut alla tror att de ska förlora så betyder det så klart att de har absolut ingenting kvar att förlora, men desto mer att vinna. De kan således spela helt utan press och känna sig fullständigt frigjorda. Detsamma gäller säsongen som helhet, den har varit katastrof och kan egentligen bara bli bättre än vad den är nu. Den kan inte bli sämre.

Rent psykologiskt är det med andra ord inte särskilt svårt att se vad som kan hända ifall matchen och dubbelmötet börjar glida över till Man Utds fördel, vilka låsningar som då kan uppstå för Bayern. Märkligare saker har vi minst sagt sett inom fotbollen.

Det kommer för övrigt även en ny Jurassic Park-film i sommar. Den andra filmen hade ju ett sardoniskt citat från Ian Malcolm, filmens lustigkurre tillika moraliska kompass: ”Oh, yeah. Ooh, aah, that’s how it always starts. Then later there’s running and screaming.”

Med andra ord, det kan vara lite lustigt och fascinerande att betrakta dinosaurier på avstånd. Men det kan också komma en punkt när de helt enkelt bryter sig igenom stängslen och barriärerna och själva tar kontroll över situationen. Vad Malcolm alltså menar är att det är omöjligt att känna sig säker med en så kraftfull varelse som en dinosaurie.

:::

Man Utds defensiva problem, med skador och avstängningar, är naturligtvis något som bekymrar rätt rejält inför matchen, särskilt som de alltså möter det offensivt förmodligen mest framstående laget i världen. Det känns som om ett antal bortamål är närmast oundvikliga.

Problemet är så klart att Man Utd knappast den här säsongen har visat Liverpools förmåga att helt enkelt bara göra fler mål än vad de faktiskt släpper in, så mycket kommer alltså att hänga på Man Utds förmåga att organisera sin defensiv mot Bayern.

Samtidigt har Man Utd knappast råd att bli alltför försiktiga och tillbakadragna, då bjuder de in Bayern och lämnar över allt initiativ till dem. Om Man Utd alls ska ha någon chans att rubba eller i alla fall störa Bayern så måste de dra nytta av Old Trafford-faktorn, ta hjälp utav något av den europeiska mytologi som ändå finns som partiklar i luften på arenan.

Det är möjligt att det är en dröm att tro att Man Utd i nuläget ska kunna besegra Bayern München. Men det måste samtidigt också finnas en anledning till att Old Trafford kallas för The Theatre of Dreams. En sak är hur som helst säker, om man inte vågar tro att något är omöjligt så är det helt garanterat omöjligt.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå