POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Erfarenheten blir avgörande mellan PSG och Chelsea

Mötet mellan PSG och Chelsea känns på pappret som ett tämligen jämnt möte mellan två superlagbyggen som befinner sig på lite olika positioner i sina respektive livscykler. PSG kan sägas befinna sig i början på sin första upplaga samtidigt som vi troligtvis bevittnar inledningen på den andra generationen i Chelseas utveckling.

Erfarenhet känns spontant som en avgörande egenskap i det här mötet. PSG har naturligtvis många väldigt bra spelare och därtill entusiasm i och med att det är deras första säsong där de på allvar utmanar i Champions League. Men de kanske saknar just erfarenhet av europeisk cupfotboll på den här nivån, vilket Chelsea å andra sidan har massvis av.

Men erfarenhet är samtidigt ett lite lurigt begrepp. För vad är det egentligen man avser med detta?

Å ena sidan kan man så klart och korrekt konstatera att Chelsea som klubb under det senaste årtiondet har samlat på sig en betydligt mer omfattande erfarenhet i Champions League, och för den delen även i Europa League, än vad PSG har lyckats göra. Som klubb betraktat måste Chelsea alltså ses som mer erfarna än sina motståndare.

Å andra sidan kan man utvärdera de båda lagen spelare för spelare och på så vis komma fram till att spelarna i PSG troligtvis har mer erfarenhet av Champions League-spel på den här nivån än vad spelarna i Chelsea har. Det går att hitta exempel på motsatsen naturligtvis, men i grova drag skulle det troligtvis stämma.

Mötet mellan PSG och Chelsea kan alltså vara en ledtråd till en rätt intressant fråga huruvida det är klubbens eller spelarnas erfarenhet som betyder mest i sammanhanget. Uttryckt på ett annat sätt, är det strukturkapitalet eller humankapitalet som är viktigast?

:::

Naturligtvis måste vi räkna med att Zlatan Ibrahimovic kommer att få en helt central roll i det här mötet.

Han har så klart haft en fantastisk säsong med sitt PSG och har formligen öst in mål i Champions League, tio stycken från och med gruppspelet. Till dessa kan läggas 25 mål i Ligue 1. Det är med andra ord en anfallare i världsklass som Chelsea ställs mot.

Chelsea å sin sida har uppvisat turneringens förmodligen mest kompetenta försvarsspel. På sina åtta matcher i Champions League den här säsongen har Chelsea endast släppt in fyra mål, till stor del tack vare det mycket stabila mittbacksparet Gary Cahill och John Terry.

Så särskilt svårt att hitta den relevanta matchen i matchen är det alltså inte. Tät defensiv mot kraftfull offensiv.

Det finns emellertid några omständigheter som komplicerar den bilden mer än bara lite. För det första Ibrahimovic själv som, även om han har haft få problem i sin långa karriär, traditionellt har haft oproportionella problem mot just engelskt motstånd. Nu ställs han kanske inför tuffast möjliga dylikt motstånd, i alla fall defensivt.

Men Chelsea saknar naturligtvis inte offensiv kompetens heller. Så den fråga som PSG måste besvara är inte enbart huruvida de kan nysta upp Chelseas defensiv, utan också huruvida deras eget försvar är kompetenta nog att hantera Chelseas snabba anfallsspel.

Chelsea har den lilla fördelen att få avsluta på hemmaplan. Det ställer vissa krav på PSG att faktiskt få med sig ett bra resultat i form av en vinst hemma på Parc des Princes. Dessa krav kan få dem att bli något oförsiktiga och alltför lättvindigt släppa kontrollen i sitt försvarsspel. Räkna med att det är något som José Mourinho kommer försöka exploatera.

Det är i det läget som erfarenheten blir en avgörande egenskap.

:::

Oavgjort på Old Trafford mellan Man Utd och Bayern München. De värsta domedagsprofetiorna slog inte in, men fortfarande en rejält stabil fördel i mötet till Bayern så klart.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå