POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Roberto Martinez lever sin egen anställningsintervju

Vi har två spännande matcher under dagen. Den jag betraktar som mest öppen och spännande är emellertid matchen på Goodison Park mellan Everton och Arsenal, en match som på förhand ser ut att vara tämligen betydelsefull med avseende på kampen om den fjärde och sista Champions League-platsen.

Everton ligger fyra poäng efter Arsenal men har samtidigt en match mindre spelad. Om Everton vinner mot Arsenal på hemmaplan idag så betyder det alltså att de vid vinst i sin hängmatch faktiskt går förbi Arsenal i tabellen. Ett Arsenal som i det läget inte längre har sitt Champions League-öde i egna händer.

Att Everton med blott sju matcher kvar av säsongen konkurrerar så högt upp i tabellen är ett monument över det goda arbete som Roberto Martinez har gjort med Everton inför och under säsongen. Nu har Everton ett tufft program kvar, så även vid vinst idag mot Arsenal så kan de näppeligen betraktas som favoriter att sluta bland de fyra första, men det är ändå en imponerande bedrift att vara så nära.

Spelarna själva talar om hur Roberto Martinez har infört ett nytt tänkande och ett nytt självförtroende i laget. Ett tänkande som mer går ut på att utveckla det egna spelet snarare än att stoppa motståndet. Det faller sig naturligt att ett sådant tänk resulterar i en större spelglädje.

:::

Det finns dock ett annat perspektiv på matchen mellan Everton och Arsenal som faktiskt gör den rätt intressant. Nämligen att Arsene Wenger förvisso kommer att vara Arsenals manager ett tag till, men knappast i evighet. Vi har sett slutet på Alex Fergusons managerkarriär och inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi se slutet också på Wengers karriär.

Vem som då efterträder Arsene Wenger kommer vara en fråga som självklart kommer väcka nästan lika mycket uppmärksamhet och frågetecken som blev fallet när Ferguson aviserade sin avgång. Med sitt sätt att tänka fotboll, den spelstil som han klart och tydligt föredrar, och med de framsteg han gjort med Everton så framstår Roberto Martinez alltmer som den ideale kandidaten.

Martinez har åtminstone visat att han sömlöst klarat av steget uppåt i den engelska fotbollshiearkin från Wigan till Everton. Det var annars ett frågetecken inför den här säsongen. Har man väl bevisat sig på den nivån så känns det rimligt att nästa steg bör bli att pröva sig själv på den nivå där Arsenal faktiskt befinner sig.

Man kan också hävda sig att Martinez har en personlighet som passar för uppdraget. Han är en tänkande manager till stor del på samma sätt och i samma utsträckning som Arsene Wenger är det. Att det är två managers som till synes verkar komma bra överens visar både på detta och är samtidigt ännu ett hinder mindre för Martinez att efterträda Wenger. Arsenal väljer knappast en efterträdare som Wenger inte är bekväm med.

Det är dessutom två managers som i mångt och mycket delar både spelidé och klubbfilosofi. En tydlig skillnad på Everton den här säsongen är att de håller bollen inom laget mer än tidigare och att de mer uttalat hela tiden försöker spela sig ur och fram till situationer. Roberto Martinez har dessutom medvetet satsat på Evertons unga spelare.

Allt det här är så klart värderingar och principer som ligger Arsene Wenger varmt om hjärtat.

:::

Föreställ er så att Everton faktiskt lyckas med konststycket att spela bort Arsenal från Champions League den här säsongen. Nu tror ju inte jag att sådant direkt tas personligt inom fotbollen, allra helst inte inom fotbollen, fansen kan det vara värre med. Men är det något som skulle tala till Martinez fördel eller nackdel vad avser ett framtida Arsenaljobb?

Man kan tänka sig att även fansen skulle känna viss olust vid tanken. De har ju med viss förtjusning kunnat studera vad som kan hända när en engelsk storklubb ska ersätta en managerikon och väljer att försöka göra det med en manager från Everton som i allt väsentligt är att betrakta som en avbild av denne ikon.

Nu är det där så klart lite medvetet tramsigt resonerat och det är självfallet inget som säger att det måste gå för Roberto Martinez i Arsenal som det hittills har gått för David Moyes i Man Utd. Arsene Wenger kommer emellertid vara nästan lika svår att efterträda som Alex Ferguson, men möjligen är Arsenal en lättare klubb att göra det i?!

Everton har hur som helst avgörandet i egna händer vad avser att kvalificera sig till Champions League nästa säsong. De har varit i närheten förut men mitt möjligen felaktiga intryck är att de haft svårt just i de avgörande matcherna, de har aldrig riktigt lyckats knyta ihop säcken. Inte minst mot Arsenal för övrigt så upplever jag att de ofta förlorat även när de tillskrivits goda vinstchanser.

Med sju matcher kvar av säsongen så är det kanske också läge att se ifall det är ännu något som Roberto Martinez har lyckats förändra med Everton, att de nu lyckas i dessa avgörande lägen. Om så visar sig vara fallet så måste man säga att Roberto Martinez förmodligen har levererat en i det närmaste perfekt anställningsintervju.

Om inte till Arsenal så åtminstone till någon av de europeiska storklubbarna.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå