POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Utvärdering av de engelska lagens europeiska cupspel

Det europeiska cupäventyret börjar lida mot sitt slut för de engelska lagen den här säsongen. Endast Chelsea är alltså kvar nu när vi har gjort bokslut för kvartsfinalerna och vi börjar närma oss semifinalspelet. Något säger så klart detta om vilket engelskt lag som är mest taktiskt och organisatoriskt förberedda för europeiskt cupspel.

Samtliga övriga engelska lag är utslagna. Arsenal och Man City försvann redan i åttondelsfinalerna, Man Utd försvann alltså igår kväll mot Bayern München, och i tur och ordning så har Wigan, Swansea och Tottenham försvunnit ur Europa League.

Detta finner säkert några skäl att göra sig lustiga över. Det kan ju samtidigt vara värt att komma ihåg att även lag som Barcelona, Dortmund och Paris Saint-Germain har försvunnit i kvartsfinalspelet. Det som kan hända dem måste rimligtvis också kunna hända engelska lag utan att för den sakens skull olika slutsatser dras.

Champions League-semifinalerna lottas imorgon. Kvar i turneringen är Chelsea och Bayern München samt de två spanska Madridlagen, Real Madrid och Atlético Madrid. Det går så klart inte att hålla Chelsea som favorit i det här skedet av turneringen, men de går heller i min mening inte in i någon match utan en god chans att vinna.

Oavsett hur det går för Chelsea så är det nu ändå möjligt att göra en utvärdering av de engelska lagens insats i europeiskt cupspel för säsongen 2013-14. Vad som sker för Chelsea härefter påverkar egentligen inte kvaliteten på deras insats åt något håll. Visst, det kan bli succé i händelse av seger i hela turneringen, men i det här stadiet av turneringen kan det mesta hända.

:::

Arsenal – Godkänd (++). Det går kanske inte att säga så mycket om Arsenals uttåg ur Champions League, att ställas mot Bayern München är inte någon avundsvärd uppgift. Arsenal var samtidigt aldrig riktigt nära att störa Bayern och att de ställdes mot dem i åttondelsfinalen beror så klart på att de återigen misslyckades med att vinna sin grupp. Vad som i alla fall gör Arsenals europeiska cupsäsong godkänd är att de ändå gick vidare från gruppen, som ändå var en svår grupp. Men precis som med ligaspelet så förväntar man sig mer av Arsenal än att de ska starta bra och därefter vandra tyst in i natten.

Chelsea – Med beröm godkänd (++++). Om vi bortser från de snart klassiska problemen för engelska lag mot Basel så gick gruppspelet tämligen smärtfritt för Chelsea, som vann sin grupp tämligen obesvärade. I slutspelet har Chelsea så här långt presterat utifrån förväntningarna. De besegrade utan några större problem Galatasaray, kontrollerade resultatet på bortaplan innan de avgjorde hemma på Stamford Bridge. Kontrollerade resultatet kan man inte påstå att de lyckades med borta mot PSG, men de lyckades å andra sidan vissa kampmoral och vinnarinstinkt i returen på hemmaplan. Chelseas säsong är med beröm godkänd, med option på berömlig och ett plus till i händelse av Champions League-seger.

Man City – Godkänd (++). I ett avseende måste man så klart säga att Man Citys europeiska cupsäsong har varit lyckad, i det att laget för första gången faktiskt gick vidare från Champions Leagues gruppspel och tog sig till slutspel. Att de enbart kom tvåa i gruppen kan anses försvarligt med tanke på att de lottades tillsammans med Bayern München. Att lottas mot Barcelona i åttondelsfinalen är så klart ingen direkt rolig uppgift, men känslan inför den matchen var att Barcelona faktiskt inte var någon omöjlig uppgift, vilket om inte annat Atlético demonstrerade i kvartsfinalen. Hur som helst, Man City bör ha större ambitioner än att åka ut i åttondelsfinal, men kan ändå betrakta sin europeiska cupsäsong som godkänd.

Man Utd – Väl godkänd (+++). Om ligaspelet har varit katastrof för Man Utd och David Moyes den här säsongen så har Champions League genomgående varit en fristad för dem. Deras prestationer i gruppspelet var stundtals av mycket hög kvalitet och det var aldrig något riktigt snack om något annat än att de skulle vinna gruppen. Efter juluppehållet kom verkligheten å andra sidan ikapp Man Utd också i Europa. Den första matchen mot Olympiakos var en av den här säsongens lågvattenmärken, oavsett om Man Utd lyckades reda ut situationen på Old Trafford. 1-1 i första matchen och 1-0 en bit in i returen i München gör kanske att den förvisso väntade förlusten mot Bayern München i kvartsfinalen är att betrakta som hedersam, men hedersamma förluster är inte riktigt något som Man Utd kan nöja sig med.

:::

Swansea – Väl godkänd (+++). Inledde Europa League-säsongen väldigt imponerande. Inte minst 3-0-vinsten borta mot Valencia gav signaler om att Swansea var ett gångbart lag inte bara i Premier League utan även på kontinenten. Något hände därefter med Swansea, vilket möjligen präglar oron vid sidan av planen, som avslutade gruppspelet svagt. Swansea lyckades ändå ge Napoli en rejäl match i 16-delsfinalen, vilket får betraktas som en godkänd insats för laget från Wales.

Tottenham – Godkänd (++). Bortkastat är det första ordet som dyker upp i hjärnan när man tänker på Tottenhams europeiska cupsäsong. Laget var fullständigt dominant i gruppspelet, var i min mening en av favoriterna till att lyfta titeln senare i år, och sett bara till det så förtjänade Tottenhams säsong allra minst tre eller fyra plus. Tim Sherwood har dock inte visat sig särskilt duglig i cupspel vilket vi såg efter jul. Tottenham höll på att stupa redan på Dnipro i 16-delsfinalen innan de gjorde en ytterst slätstruken figur i första mötet på White Hart Lane mot Benfica i åttondelen. Deras öde var i praktiken beseglat redan där, även om laget visade moral på Da Lus.

Wigan – Godkänd (++). Det är svårt att veta vad man kan begära av Wigan i europeiskt cupspel med tanke påatt laget trots allt spelar i The Championship. Det lär inte höra till vanligheterna i andra länder att lag från den andra divisionen är kvalificerade för europeiskt cupspel. Trots allt tycker jag Wigan hade varit kapabla att gå vidare från sin grupp, och med tanke på att de trots allt var nära att kunna göra det så får vi betrakta deras europeiska cupsäsong som i alla fall godkänd.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-10 kl 09:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå