POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Neil Adams har Premier Leagues mest otacksamma jobb

Det finns skitjobb och så finns det skitjobb. Neil Adams har hur han än själv väljer att se på sitt nya jobb som Norwichs ställföreträdande manager tagit på sig vad som rimligtvis måste anses vara Premier Leagues mest otacksamma uppdrag.

Norwichs vårsäsong har varit tuff och laget har sladdat allt närmare nedflyttningsstrecket. Neil Adams tar över Norwich med fem omgångar kvar på säsongen. Fyra av dessa omgångar går mot den engelska fotbollens giganter i form av Chelsea, Liverpool, Man Utd och Arsenal. Innan dess däremot, i Adams första match som ansvarig, så är det en ren sexpoängare borta mot Fulham som står som första uppgift.

Underbar känsla att förlora den matchen mot Fulham och därefter försöka ladda om och vara positiva inför de fyra sista matcherna. Onekligen en övning i förmågan att motivera en spelartrupp.

Norwichs klubbledning har hur som helst valt att göra någon form av sista strid den här säsongen med sitt beslut att sparka Chris Hughton efter den senaste omgången. De måste rimligtvis hoppas på någon form av ny manager-effekt och att denna ska kicka in direkt mot Fulham. Någon annan tanke har jag svårt att se med beslutet.

Det är ett vågat beslut som kommer att framstå som inspirerat endast om det faktiskt ger önskat resultat.

:::

Men vem är då Neil Adams?

En före detta fotbollsspelare med förflutet i framför allt Everton, med vilka han vann en ligatitel 1987, Oldham och självklart också Norwich. Efter några år som radioexpert så återvände han till Norwich där han tog på sig uppdraget att leda Norwichs ungdomsakademi.

Det är ett uppdrag man måste säga att han har skött med den äran. Förra säsongen, 2012-13, vann Norwich den prestigefulla FA Youth Cup, efter att i båda finalerna ha besegrat Chelsea. Att bedriften är stor illustreras av att de fem säsongernas vinnare innan det var Chelsea, Man Utd, Arsenal och Man City.

Segern mot Chelsea i FA Youth Cup berodde knappast på de unga spelarnas tekniska överlägsenhet. Snarare var det ett resultat av självförtroende, en mycket god kampmoral och spelare som gav allt både för laget och för varandra.

Det är med all sannolikhet i samma anda som Neil Adams nu tar över Norwichs a-lag i en för dem mycket utsatt situation. Från spelarna har det redan rapporterats hur Adams har gjort ett omedelbart intryck och hur han skapat ett nytt momentum och självförtroende i omklädningsrummet.

:::

Hur Norwichs klubbstyrelse tänkte när de valde att sparka Chris Hughton och tillsätta Neil Adams framgår i deras pressmeddelande:

”The Norwich City board has taken the decision to give the club the maximum chance to secure the points required between now and the end of the season to ensure retention of our Premier League status. /…/ [Neil Adams] long experience as a player, coach and as a media analyst for BBC local radio means Neil understands the club and its fans extremely well and the club is sure the Canary supporters will unite behind Neil and the team for the crucial games ahead.”

Av detta drar jag två slutsatser. Dels att Norwichs klubbstyrelse ser kortsiktigt på anställningen av Adams, de tror att det ger effekt på lagets chanser att ta poäng i de fem kommande matcherna. Dels att Norwichs klubbstyrelse vill uppnå en form av kollektiv kraftsamling hos såväl spelare som supportrar inför avslutningen på säsongen, och Adams är i det avseendet att betrakta som bröd åt folket.

Neil Adams själv spinner vidare på just detta spår i sitt eget uttalande: ”These final five games will be a huge test for us, and everyone must step up to the mark. But with the full backing of these magnificent Norwich supporters we will have every chance of achieving our objective.”

Håll dock med om att det var särskilt modigt av Norwichs klubbstyrelse att fatta beslutet att faktiskt ge klubben maximal chans att ta så många poäng som möjligt. Till skillnad från alla klubbstyrelser som fegt väljer att minimera den egna klubbens chanser.

Nu kan man i och för sig mena att Adams givet det återstående spelschemat i själva verket har mycket lite att förlora. Så vad är det egentligen då som är så otacksamt med uppgiften? Om han lyckas så är han en hjälte, och om han misslyckas så var det till stor del på grund av det omöjliga utgångsläge som han tog över.

Men anta istället att Norwich faktiskt lyckas hålla sig kvar i Premier League även den här säsongen. Hur modiga är då Norwichs klubbstyrelse vad gäller att förlänga Adams anställning? Är inte risken snarare att de kommer att söka efter ett betydligt mer etablerat namn, att Adams är fast i rollen som just den tillfälliga och kortsiktiga lösning han faktiskt är.

Naturligtvis tackar inte Neil Adams nej till uppdraget som Norwichs manager när det erbjuds honom. Det gör ingen som har aspirationer på att bli en manager på den här nivån. Frågan är dock om inte hans största chans att behålla jobbet också på sikt ligger i att Norwich åker ur Premier League och tvingas bygga nytt i The Championship.

I det läget är Adams å andra sidan delvis besmittad med Norwichs misslyckande att hålla sig kvar i Premier League. Vilket sällan är en bra start på ett nybygge. Damned if you do and damned if you don’t kan det tyckas, och i den meningen är det så klart ett ytterst otacksamt uppdrag.

Glenn Roeder, en av Adams företrädare på Norwichposten, sade en gång om Adams att han aldrig skulle bli något mer än en U10-coach. Ett minst sagt hårt omdöme om en underlydande och potentiell kollega. Adams har nu alla chanser i världen att bevisa Roeder fel.

:::

Dags för steg ett i Arsenals måsteuppdrag den här säsongen, att vinna FA-cupen och lagets första titel på ett årtionde. Wigan på Wembley, inte att underskatta men Arsenal är ändå stora favoriter.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå