POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Känslofylld titelfajt på Anfield kan avgöra Premier League

Vilken fantastisk match vi har framför oss nu på eftermiddagen. Liverpool mot Man City, på Anfield, i en match som kommer att ha en väldigt stor betydelse för utgången på den här säsongens titelstrid. Om Man City vinner, liten matchboll för dem. Om Liverpool vinner, stor matchboll för dem och Man City troligtvis bortspelade från ligatiteln. Oavgjort, game on i en ruggigt härlig triple threat-match.

Det jag tycker är särskilt stort med den här rena titelmatchen på Anfield är så klart att den är så otroligt oväntad. Man City hade nog de flesta sett som en deltagare i en sådan match, men absolut inte Liverpool. Deras titelutmaning kommer liksom från ingenstans och är både en produkt av en ovanligt öppen liga just den här säsongen och av att Brendan Rodgers har fått ihop sitt lagbygge på ett ytterst imponerande vis.

Synen på Liverpool är så klart något som diskuterats i kommentarsfältet under veckan som gått. Julius Ramberg hade så klart en poäng i att det inför säsongen talades väldigt nedvärderande om Liverpool, som många ansåg inte ens skulle göra anspråk på någon av de fem översta platserna. En så spektakulär felbedömning, så kollektiv i sin omfattning dessutom, borde så klart lära oss att vara lite mer försiktiga och nyanserade i våra uttalanden om olika klubbars framtid.

Lite försiktig kan man kanske då också vara med att dra alltför långtgående slutsatser om framtiden baserat på just den här säsongen. Det känns som att mycket kan förändras redan till nästa säsong utifrån vad som varit den här säsongens utfall så här långt.

Det är lite det som har varit charmen med den här ligasäsongen, den har varit fullständigt upp och ned. Man får känslan av ett Premier League som står vid något av en brytpunkt i historien. En form av före och efter-känsla. Det är så klart något som förhöjer intrycket av den här titelfajten, känslan av att vi ser något speciellt som kanske inte kommer att upprepas.

:::

Matchen på Anfield är så klart stor också av ett annat och historiskt sett betydligt mer tragiskt skäl. Matchen startar alltså 14:37 svensk tid för att minnas det som hände på Hillsborough för rätt precis 25 år sedan, och den rättsskandal som därefter följde på den mänskliga katastrofen där 96 personer miste livet.

Den matchen stoppades efter sex minuters spel, och det är dessa sex minuter och en minuts tystnad som ligger bakom det sju minuter långa uppehållet från normal avsparkstid.

Vi kan så klart tänka oss att stämningen på Anfield kommer att vara alldeles speciell bara av det skälet. Oerhört stämningsfullt och det kommer att sätta ett extra tryck bakom publiken. En förhoppning från Liverpools sida är säkert att detta kommer att kunna bära laget framåt.

Det kan emellertid också visa sig vara en belastning. Man City har varit med om förut att komma till en rivalarena med en liknande årsdag. 2008 var de motståndare på Old Trafford när Man Utd uppmärksammade att det gått 50 år sedan Münchenkatastrofen. Man Utd själva befann sig så klart samtidigt även de i en titelstrid.

Kanske blev det den gången lite för mycket runt omkring själva matchen. Vi kan här tala om publiken, om alla ceremonier inför matchen och under matchstart, till och med tröjorna. Detta följde på en vecka med ritualer och uppdrag. Att på det producera sin bästa fotboll visade sig tungt, och Man City besegrade ett Man Utd som aldrig riktigt kom ut på planen.

Om Liverpool ska uppnå ett bättre resultat än Man Utd så fordrar det att de har gjort ett bättre jobb på att hålla sina spelare fokuserade och kapabla att lagom till matchstart tränga bort allt annat än själva uppgiften på planen. Men det är ingen alldeles lätt uppgift.

:::

Arsenal befann sig i brygga mot Wigan i gårdagens semifinal i FA-cupen, och det var så klart inte utan att minnen började komma tillbaka från senast som Arsenal befann sig på Wembley för en cupmatch, då mot Birmingham.

Men den här gången redde det till sist ut sig för Arsenal, och nu måste man väl ändå anta att Arsenal faktiskt vinner sin titel den här säsongen. För i mina ögon var det Wigan som var det största hotet.

Och vem vet, om Arsenal lyckas knäcka sin titelhoodoo den här säsongen så kan det ge dem ett intressant momentum inför nästa säsong.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå