POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Premier Leagues fem största kaptener

För någon vecka sedan fick jag förslaget via twitter att göra en blogg om vilka jag ansåg vara Premier League-erans största, bästa, mesta och vackraste kaptener. En idé vore så klart att tolka det förslaget helt bokstavligt, men lika roligt är kanske att låta er spinna vidare på det spåret själva. Istället väljer jag tolkningen att beskriva vilka jag anser vara Premier League-erans största och bästa kaptener.

Kaptenens roll och betydelse känns som ett hyfsat typiskt engelskt eller brittiskt fenomen. Kanske är det en produkt av ett mer individualiserat samhälle. Kanske är det en produkt av diverse fotbollsserier som vi läste om i Buster, Roy of the Rovers och så vidare. Lagkaptenen känns i alla fall inte som en lika dominerande gestalt inom till exempel spansk, italiensk eller tysk ligafotboll.

Bäst eller störst? Det där är ju ett lite lurigt ordval som kan betyda både det ena och det andra. Jag väljer att använda mig av adjektivet störst i den här bloggen, till största delen för att signalera att det är mer än enbart vilka som är de bästa fotbollsspelarna som bedöms. En kapten är mer än bara en fotbollsspelare, vilket rimligtvis är själva utgångspunkten att vi över huvud taget diskuterar kaptener som en enskild spelarkategori.

En kapten ska naturligtvis leda sitt lag, men en kapten ska i någon mening också inspirera sitt lag. Det handlar inte bara om att svara för enastående insatser på egen hand, utan om att göra sina egna medspelare större och bättre än vad de vore helt på egen hand. Kort och gott, en stor kapten får sitt lag och sina medspelare att växa.

:::

(5) John Terry, Chelsea

Älskad av de egna, som mest respekterad av andra. Terrys storhet som kapten är i mina ögon omstridlig. Men han har ändå varit kapten för ett lag som under ett helt årtionde har befunnit sig i toppen av Premier League, vilket kan sägas om få andra spelare. Det som framför allt imponerar på mig är att Chelsea under stora delar av denna tid har presterat bra på planen trots all turbulens vid sidan av planen. Det tror jag inte hade varit möjligt utan ett väldigt starkt ledarskap inom spelartruppen.

(4) Patrick Vieira, Arsenal

Det brukar ibland sägas att man inte riktigt kan veta veta värdet av någon innan denne inte längre finns där. Få spelare illustrerar detta bättre än just Vieira, som med sin sista spark för klubben för nio år sedan också såg till att skjuta Arsenals senaste titel till klubben. Vieira kan sägas ha varit precis allt som Arsenal har saknat och fortfarande saknar på sitt centrala mittfält, en ledargestalt och en samtidigt hårdför och kreativ spelare. En både teknisk och modig spelare, som ingjöt mod och självförtroende i det egna laget.

(3) Steven Gerrard, Liverpool

Captain Fantastic kallas han av de egna. Likheterna är samtidigt slående, även om jämförelsen säkert inte uppskattas av alla, med Captain Marvel som han kallades under sin tid i Man Utd, Bryan Robson. Båda var långvariga kaptener för varsin engelsk storklubb, men som först mot sin karriärs skymning fick möjlighet att höja ligatiteln för sin klubb. Gerrard är inte riktigt där än, men på god väg, och om han faktiskt skulle lyckas med den bedriften så vore det inte helt uteslutet att höja honom ett steg eller två på den här listan.

(2) Eric Cantona, Man Utd

Inte en spelare som normalt sett brukar återfinnas på listor av det här slaget, till stor del eftersom han inte riktigt motsvarar den engelska schablonbilden på en kapten. Men för mig är Cantona självskriven, och framför andra kaptenstorheter i Man Utds historia. Med sin blotta personlighet lyfte han Man Utd från hoppfulla utmanare till dominanter inom engelsk fotboll, och lade grunden för ett fotbollsimperium som sträckte sig över årtionden. Med sin närvaro var han en inspiration för en hel generation av unga spelare som växte upp i klubben och bar hans arv vidare långt efter att han själv slutat spela fotboll.

(1) Tony Adams, Arsenal

Fostrad i klubben sedan barnsben. Adams formades som spelare och ledare i ett Arsenal skapat i George Grahams anda. Redan som tonåring utsågs han till kapten i laget vilket säger något om hans ledaregenskaper. Därefter var han under tre decennier lagets oomstridde ledare på planen, central gestalt i det kanske bästa försvar som engelsk fotboll någonsin skådat, och förmådde förankra de förändringar mot att bli en modern fotbollsklubb som Arsenal genomgick under Arsene Wenger med klubbens historiska traditioner och värderingar. Få spelare personifierar en klubb likt Tony Adams.

:::

Bubblare:

Roy Keane, Man Utd
Alan Shearer, Newcastle
Matthew Le Tissier, Southampton

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-20 kl 21:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå