POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Läget i de lägre serierna

Med endast två-tre matcher kvar i den engelska fotbollens lägre serier, rättare sagt i serierna närmast under Premier League, så kan det vara läge att stanna upp och hålla koll på vad som händer, vad vi så att säga redan vet, samt vilka frågetecken som fortfarande finns kvar.

Det som är lite speciellt med de här serierna är så klart att de, till skillnad från Premier League, kommer att resultera i ett playoffspel som avgörs egentligen från början av maj och framåt. I min mening ett fenomen jag är delad kring. Å ena sidan ser jag det som förkastligt och i motsatsförhållande till ligafotbollens hela själ och idé. Å andra sidan går det inte att förneka den spänning och dramatik som den här kvalfotbollen faktiskt har att erbjuda.

Vad vet vi då redan? Jo, vi vet att Leicester redan är klara för uppflyttning till Premier League. I praktiken är de förmodligen klara mästare i The Championship också. I andra änden av spektrat vet vi också att Luton Town till slut efter många sorger och besvär till sist har lyckats vinna The Conference Premier och återvänder till The Football League och League Two.

Men hur ser det ut i övrigt?

:::

The Championship

Uppflyttning. Leicester är som bekant redan klara. Burnley står på tröskeln och behöver bara två poäng till för att matematiskt säkra Premier League-spel nästa säsong. Något de kan lyckas med redan ikväll hemma mot Wigan, eller därefter mot Ipswich. Det enda laget som teoretiskt kan komma ifatt dem är Derby som alltså ligger åtta poäng efter dem.

Playoff. Här vågar jag påstå att tre lag är i praktiken klara för playoff-spel: Derby County, Queens Park Rangers och Wigan. Deras poängförsprång är oupphämtligt. Om den fjärde och sista playoff-platsen är striden desto hetare. Där ligger inte minst tre lag inom en poängs marginal. Brighton har platsen just nu, en poäng före Reading och Ipswich. Två poäng bakom dessa båda lag jagar Nottingham och Bournemouth, och Watford med en match mindre spelad kan komma upp på 63 poäng, två poäng bakom Brighton, om de vinner sin hängmatch.

Nedflyttning. Här måste vi konstatera att både Barnsley och Yeovil ligger väldigt illa till i nedflyttningsstriden, med tre-fem poäng upp till Charlton på 21:a plats, samtidigt som Charlton har en match mindre spelad. Men det är en fruktansvärt jämn nedflyttningsstrid i övrigt, med fem lag inom en poäng som samtliga vill undvika den tredje och sista nedflyttningsplatsen: Blackpool, Charlton, Millwall, Doncaster och Birmingham.

:::

League One

Uppflyttning. Här är allt redan spikat och klart. Wolves och Brentford är redan matematiskt klara för uppflyttning till The Championship, och med intill visshet gränsande sannolikhet så kommer Wolves att bli mästare i League One. Viktigt för Wolves som på blott två korta säsonger alltså följde med hissen ända ned från Premier League till League One.

Playoff. Mycket är klart också här. Leyton Orient, Rotherham och Preston kan ställa in sig på playoff-spel. Inget av de lagen kan sluta sämre än femma som är fallet nu. Peterborough har också ett jätteläge på playoff-spel i och med att de ligger sexa, fyra poäng före Swindon som förvisso visar upp en riktigt god formkurva. Men det mesta talar ändå för Peterborough.

Nedflyttning. Fyra lag åker ned från League One till League Two, i en av den engelska fotbollens mer märkliga inkonsevenser. Här ser det ut som om både Stevenage och Shrewsbury är klara för nedflyttning. De har fem-sju poängs hopp upp till nedflyttningsstrecket. De två återstående platserna slåss dock fem klubbar om att undvika: Notts County, Carlisle, Crewe Alexandra, Tranmere och Colchester. Endast tre poäng skiljer dessa lag åt. Både Crewe och Notts County visar upp goda formkurvor på slutet, så en hel del talar kanske för att dessa båda klarar sig kvar.

:::

League Two

Uppflyttning. Tre lag flyttas upp direkt från League Two, och i nuläget ser det ut att bli Scunthorpe, Chesterfield och Rochdale. Dessa har ett tre-fem poängs försprång på Fleetwood nedanför dem, där emellertid Fleetwood har en till synes bättre form än de övriga tre. Anmärkningsvärt är hur Scunthorpe bara har förlorat fyra matcher den här säsongen, men ändå lyckas med konststycket att vinna mindre än hälften av sina matcher. Vilket de är helt ensamma om i toppen av tabellen, som de leder.

Playoff. Fleetwood och Burton jagar de tre lagen ovanför dem men ser för tillfället ändå ut att bli de som hamnar i playoff. På playoff-platserna i nuläget befinner sig även Southend och York, som ligger sex-sju poäng söderut i tabellen jämfört de övriga två. I grund och botten är det bara ett lag som kan hota dessa om en plats i playoff-spelet, nämligen Oxford som ligger två poäng bakom York på sjunde plats. York vann i senaste omgången borta mot Oxford med 1-0 efter en straff i 48:e minuten. Kan visa sig vara en viktig seger.

Nedflyttning. I botten av League Two utspelas kampen om att undvika vad som brukar kallas för engelsk fotbolls jävligaste nedflyttning. Torquay är mer eller mindre helt avskurna i botten, de kommer närmast garanterat att åka ur League Two och The Football League. Därmed återstår en plats för övriga lag att oroa sig för. Där är det desto jämnare. Tre lag ligger på samma poäng ovanför Torquay: Northampton, Bristol Rovers och Wycombe. Strax ovanför dem hittar vi Exeter och Hartlepool. Hartlepools form är förfärlig, de har förlorat sina sex senaste ligamatcher.

:::

The Conference

I toppen av tabellen vet vi som sagt redan hur det kommer att sluta. Luton är mästare i The Conference och flyttas upp automatiskt till League Two och The Football League. En gammal klassisk klubb som återvänder. Håll i hatten får man väl då säga.

Om den andra platsen ska det spelas playoff. Till detta playoff är Cambridge redan klara. Halifax ligger fyra poäng ovanför strecket med två matcher kvar av säsongen, så jag bedömer dem som rätt säkra i playoff de med. Grimsby (74pts), Gateshead (73pts) och Braintree (72pts) är den trio lag som gör upp om de två sista platserna. Grimsby och Gateshead är helt klart de två lag som är mest underhållande att se på.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-04-21 kl 15:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå