Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM: Inför sista omgången i The Football League

Peter Hyllman

Otroligt nog är vi redan framme vid slutet på säsongen. Man skulle kunna tro att det fina vädret skulle vara en väckarklocka, det har trots allt inte regnat här i Göteborg på en hel vecka. Men trots det känner jag att mycket har förblivit osagt och jag väntar fortfarande på att Michael Appleton ska lämna Snake Mountain för ett nytt manageruppdrag.

Som tur är återstår det fortfarande en hel omgång och en bunt av lösa trådar som ska knytas samman till något så vackert som fullbordade ligatabeller.

Brighton eller Reading?

Reading ligger på 70 poäng och tar emot uppflyttningsklara Burnley, Brighton har 69 poäng och avslutar borta hos Nottingham Forest.

Reading blir lätt tråkiga ifall man ska jämföra dem med Brighton. De har främst varit ett kontringstarkt lag, de har ingen självklar kandidat till varken skyttekung eller säsongens lag, och de har legat ganska stabilt runtomkring playoff-strecket hela säsongen. Hade Reading varit en fotbollspelare hade man varit Teddy Lucic, Billy Jones, eller Liam Rosenior. De har helt enkelt acklimatiserat sig till The Championship väldigt snabbt och haft varken stora spelarförluster eller gjort några särskilda värvningar. Deras wild card – Royston Drenthe har varit ojämn eller skadad/petad mestadels. Det är till och med så att de har startat Adam Le Fondre i många matcher istället för att förlita sig på hans super-sub briljans.

Annons

De har visserligen vunnit mot Bolton med 7-1, Alex Pearce har varit lysande, samt Garath McClearys dussin assist men det är inget som står sig i konkurrensen. QPR har Redknapp och en större lönebudget än både Atletico Madrid och Borussia Dortmund, Derby har flest gjorda mål och Will Hughes och Steve McClaren, Wigan har sitt rykte och FA-cup run och Uwe Rösler. Vad Brighton har kan ni läsa nedan. Det är därmed inte helt konstigt att deras manager är Nigel Adkins som varit både physio och manager för Walsall samt blivit avskedad från sitt förra jobb utan att faktiskt göra bort sig. Han var helt enkelt inte tillräckligt intressant.

:::

Vad det gäller Brighton rekommenderar jag verkligen Simon Banks text om Brighton som tack vare sitt rykte som gaystad får utstå en rejäl mängd homofobi. Vilket verkligen är en viktig aspekt och den är lätt att glömma bort när man skriver om Brighton inom de ramarna man vanligtvis använder för att skriva en text om en klubb, en manager, och spelarna. Särskilt med tanke på den utbredda, institutionaliserade homofobin som finns inom fotbollen vilken får spelare som t.ex. Thomas Hitzlsberger att känna sig tvingade att vänta tills efter karriären med att komma ut.

Annons

Med det sagt är fortfarande den rent sportsliga biten med Brighton också väldigt intressant. De har som ofta nämnt en ganska rik ägare och framför allt en ny arena som tack vare sin föregångare(en liten friidrottsarena) är en av få nya arenor som utan tvekan är något positivt ur alla aspekter. Det hjälper också att de fått recensioner av besökare i klass med ett nytt hamburgarhak.

Det gör att när de redan vid uppflyttning till The Championship lovade uppflyttning till Premier League fanns det substans i löftena och det finns flera passande exempel på klubbar som gjort en liknande resa. Man kan jämföra Brighton med Stoke: Medelstor stad i ett grevskap utan några andra stora lag; gambling/betting-rik ägare; arena och publiksnitt av hög klass; och en tydlig spelidé. Likaså finns det förstås en liknelse till Swansea(spelstilen, ny arena-momentum), Wigan, Bolton, och Fulham som de flesta numera relaterar till Premier League men som haft långa tuffa perioder innan de fann framgång i form av bra managers, ägare med en vision, och nya arenor i de flesta fallen.

Annons

Förlåt, jag glömde en klubb med en inflytelserik ägare och en ganska ny arena som i modern tid gjorde sin första säsong i högsta divisionen – Reading. Då man har sin ägare Madejski, sin arena döpt efter Madejski, och debuterade i Madej… Premier League säsongen 06-07.

:::

Brum and the Soccer Hero?

Beroende på om ni är uppvuxna på 90/00-talet och hur mycket ni såg på tv är det möjligt att ni, likt mig, associerar Brum med tv-serien om en självständig radiostyrd bil som gav sig ut på äventyr istället för att damma på muséet som de andra bilarna. Eftersom serien är brittisk finns det dock passande nog ett avsnitt som behandlar fotboll i form av “Brum and the Soccer Hero” vilket kan vara ett gott omen för Birmingham som verkligen är en klubb i behov av en fotbollshjälte.

Portsmouth åkt ur från PL och slutade ett par säsonger senare i L2. Wolverhampton åkte ur PL och bottnade i L1 innan de vann divisionen denna säsongen. Norwich, Southampton och Leeds har gjort resan tidigare. Kommer Birmingham åka ner i L1 innan det blir bättre?

Annons

Denna säsongen var till slut säsongen då deras kriminella ägare Carson Yeung dömdes för pengatvätt vilket också inneburit att Birmingham i ett finansiellt-limbo har en tunn trupp som främst består av unga spelare och en man på styltor som hävdar att han är den före detta serbiska landslagsanfallaren Nikola Zigic.

Carson Yeung är ännu ett gott exempel på hur Fit and Proper testandet av nya ägare är helt bedrövligt. Inte för att de skulle kunna se in i framtiden men för att Yeung redan två gånger innan detta har dömts för mildare former av bedrägeri och det rådde vissa tveksamheter hur Yeung som en före detta frisör(!) plötsligt blivit mångmiljonär. Han har inte heller sålt klubben ännu och i ledningen sitter tre personer som är släkt med Yeung samt Peter Pannu som olikt den lilla radiostyrda bilen Brum helt saknar självständiga tankar vilket betyder att Birmingham inte bara ägs av någon som sitter i fängelse, han styr klubben fortfarande också.

Annons

Inför sista omgången ligger Birmingham under nerflyttningstrecket med 43 poäng och i sista omgången spelar de borta mot ingenmansland-Bolton. Närmaste konkurrenter är Doncaster på 44  som möter Leicester, Millwall på 45 som möter Bournemouth och tack vare Brums bättre målskillnad kan de också passera Blackpool på 46 som möter Charlton.

Birminghams räddning är till synes att vinna mot ett svagt/oinspirerat Bolton och hoppas på att främst Leicester eller Bournemouth spelar på sin vanliga nivå och slår Donny/Millwall även om de inte har något att spela för.

:::

Inget Tranmere?

Allt är klart i toppen av L1 men i botten är det något oklart då man står inför en liknande strid likt den i botten av Championship. Tranmere ligger under strecket och de finns tre lag ovanför som de i teorin kan passera. De kommer dock inte passera Colchester då de ligger tre poäng före och har nästan 20+ mål i målskillnad. Vilket är lite synd då Colchester kan behöva lite spänning.

Annons

Det har varit en tung säsong för Tranmere som länge var förra säsongens överraskning i toppen av tabellen under gamle Ronnie Moore. Skulle Tranmere faktiskt åka ur finns det en ganska kuslig men högst kuriosa-baserad anledning jag vill betona – deras tröjsponsor.

Tranmere har ovanligt nog länge varit sponsrade av Wirral Council vilket på ren svenska innebär att de är sponsrade av kommunen. Vilket man vill hävda gett Tranmere en större samhörighet med Wirral och hela Birkenhead som visserligen är en del av Liverpool men har sin egna identitet, likt Hisingen till exempel. Men i och med denna säsongen har Tranmere en annan oviktig sponsor.

Vad har det då för kuslig betydelse? Säsongen då Wirral började sponsra Tranmere – 89/90 – var också den senaste säsongen Tranmere spelade i fjärdedivisionen. Wirral började sponsra Tranmere säsongen då de tog sig till L1 för första gången på tio år och med Wirral som sponsor lyckades man för första gången i sin historia nå andradivisonen. På 90-talet hade man till och med en period då man nådde tre raka playoff-semifinaler och en Ligacup-semifinal.

Annons

De närmast ovanför Tranmere är Crewe som bara ligger en poäng före och dessutom har sämre målskillnad tack vare en säsong av uselt försvarspel. Det som talar för Tranmere är också att de bara möter mittenlaget Bradford medan Crewe möter ligatrean Preston. Notts County ovanför dem båda har det allra lättaste motståndet i form av Oldham.

:::

Wilder at heart

Med stor sannolikhet kommer Wycombe åka ur L2. För att de ska kunna hålla sig kvar krävs det att de vinner i helgen samtidigt som antingen Bristol Rovers eller Northampton förlorar.

Det som talar för Wycombe är att de möter redan nedflyttningsklara Torquay, Bristol Rovers möter Mansfield och framför allt så möter Northampton Oxford. I Northampton är Chris Wilder manager och tidigare denna säsongen var Chris Wilder manager i Oxford.

Det händer att managers likt Wilder lämnar ett topplag man kan ta till uppflyttning för att av någon anledning ta över ett lag nära botten av tabellen i samma division. Jag kallar det Dougie Freedmanomics efter Dougie Freedman som lämnade sitt Crystal Palace i toppen av tabellen för Bolton på nedre halvan för att Bolton £££££££££££. Wilder lämnade av oklara anledningar men då han varit i Oxford länge var det rimligen en kombination av osämja med ledningen och behov av en ny utmaning. Sedan dess har Oxford inte bara tappat en möjlig uppflyttningsplats utan också en playoff-plats till York medan Wilder i Northampton ser ut att kunna rädda Northampton från nerflyttning trots att de nästan varit uträknade ett flertal gånger.

Annons

Oxford har nu chansen att antingen ta revansch på Wilder eller hjälpa honom. Eftersom managers verkligen kan föreställas som fadersfigurer känns det som Oxford-spelarnas reaktion känns det som att spelarnas reaktion kommer vara ännu mer ambivalent än hat-saknaden i låten “Answer” av Tyler the Creator.

:::

Peter A. Linhem

Publicerad 2014-05-03 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto