Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Två moraliska vinnare men bara en faktisk vinnare

Det som såg ut att kunna bli en helt infernaliskt fenomenal sista dag av ligasäsongen har blivit något utav ett västgötaklimax. I praktiken är egentligen allt redan avgjort.

I den stentuffa nedflyttningsstriden vet vi redan att Fulham, Cardiff och Norwich åker ur. Vi vet redan att Arsenal kniper den fjärde Champions League-platsen före Everton. Och vi vet redan med intill visshet gränsande sannolikhet att Man City kommer att vinna ligan före Liverpool, eller möjligen Chelsea.

Det kan naturligtvis teoretiskt fortfarande bli Liverpool som vinner ligan. Om Man City förlorar hemma mot West Ham, samtidigt som Liverpool vinner mot Newcastle, så händer det som inte har hänt på 24 år. Men för att se chansen till det så måste man använda ett förstoringsglas.

ANNONS

Manuel Pellegrini menade efter matchen mot Aston Villa att han förväntade sig att Man City skulle vinna ligatiteln. Det kan han gott göra, likaväl som Man Citys supportrar säkert också kan göra det. De gör dock klokt i att komma ihåg en motsvarande match mot QPR för två år sedan, även det en match de bara skulle spela av för att säkra ligatiteln. Det slutade förvisso lyckligt, men var hårresande nära att sluta i tragedi.

Nu är så klart läget ett annat den här gången.

Dels räcker det med oavgjort för Man City. Dels möter de ett West Ham utan någonting alls att spela för, när QPR spelade för sin fortsatta överlevnad i Premier League. Något annat utfall än att Man City återigen lyfter Premier League-bucklan vore att betrakta som den engelska fotbollens största överraskning på många år.

:::

Oavsett hur det än slutar så måste man konstatera att vi kommer att få se värdiga mästare lyfta bucklan.

ANNONS

Man City har visat sig jämnast sett över hela säsongen, och har också en mer komplett spelartrupp och en mer balanserad taktik än något annat lag i Premier League. De har fler spelare av riktigt hög kvalitet och de har fler offensiva alternativ med vilka de kan utmana sitt motstånd. När titelstriden gick in i sitt avgörande skede så lyckades laget behålla lugnet på planen.

Liverpool har visat upp ett spel som man inte trodde att de var kapabla till inför säsongen. Inte minst deras fartfyllda och optimistiska anfallsspel har varit en av den här säsongens höjdpunkter. Kanske var det här säsongen när ett sådant spel hade som störst möjlighet att ge maximal utdelning, och visst var Liverpool otroligt nära. Men kanske blev pressen till sist lite för stor för ett Liverpool som hade att brottas både med individuella nerver och klubbens historia.

ANNONS

Båda klubbarna står stadigt inför nästa säsong. Man City har i grund och botten ett riktigt starkt lagbygge och behöver framför allt komplettera defensivt. Lite beror deras utveckling på hur UEFA:s bestraffning angående financial fair play påverkar klubben. Liverpool behöver framför allt bredda spelartruppen samt förstärka defensivt för att kunna utmana igen nästa säsong. Denna gång på två fronter, både i Premier League och i Champions League.

:::

Både Liverpool och Man City löper dock viss risk att tappa sina respektive sydamerikanska offensiva fixstjärnor.

Luis Suarez var så klart en saga redan förra sommaren. Nu ser möjligheterna större ut att han blir kvar än vad som var fallet då. Dels kommer Liverpool spela i Champions League. Dels har Suarez skrivit på ett nytt kontrakt vilket ger Liverpool en starkare förhandlingsposition. Men Liverpool måste också räkna med att om Real Madrid hör av sig så kommer Luis Suarez allra minst att vilja lyssna på dem.

ANNONS

Det är naturligtvis risken med att en spelare blir alldeles så övernaturligt bra som Suarez har varit den här säsongen. Någon av de stora spanska drakarna kommer få upp ögonen. Även Bayern München har börjat nå upp till den nivån har börjat. Locktoner som spelare från sydamerikansk kultur väldigt gärna lyssnar på. För Liverpool blir det alltså viktigt antingen att lyckas behålla Suarez eller att lyckas ersätta honom på ett slagkraftigt sätt.

För Man City är det istället Barcelona som har börjat placera ut metkrokarna strategiskt för att övertyga Sergio Agüero om en flytt söderut. Nu saknar förvisso inte Man City pengar att kunna hålla Agüero kvar i klubben, även om UEFA:s financial fair play-powerplay möjligen kan få dem att räkna lite på saken. Men även Agüero är av sydamerikansk börd och det är heller inte omöjligt att han efter två ligatitlar i England är benägen att vilja söka sig en ny utmaning.

ANNONS

:::

Det här är dock inte dagen för vare sig Man City eller Liverpool att bekymra sig för mycket över det. För båda handlar det om att göra vad de kan för att vinna Premier League.

För Man City ska det handla om att fira en välförtjänt ligaseger och för dagen och kvällen glädjas åt detta.

För Liverpool handlar det antingen om att fira ett lika historiskt som osannolikt ligaguld, eller att ändå känna viss glädje och tillförsikt i bedrövelsen att ha varit så väldigt nära. Stolta men inte nöjda borde vara ett sinnesläge som ligger nära till hands.

Oavsett hur kan vi alla bara hoppas att den sista ligaomgången gör en helt galen och fantastisk Premier League-säsong rättvisa. På så vis kan vi bara ha glada minnen att ta med oss inför ett sommaruppehåll som tack vare VM ändå inte kommer kännas riktigt lika avgrundsdjupt.

ANNONS

Man City och Liverpool har varit de två klubbar som först och främst har lyft den här säsongen utöver det vanliga. Det känns alltså helt rätt att det är mellan dessa två klubbar det avgörs under ligasäsongens sista dag.

:::

Be Champions!!

 

Publicerad 2014-05-11 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto