Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tre plus för Roy Hodgsons VM-trupp

Peter Hyllman

Klockan 15:00 svensk tid så rasslade det till på twitter och övriga sociala media. Roy Hodgson skulle precis gå in till presskonferens i en bilfabrik i Luton, Vauxhall är stora sponsorer till FA, och meddela vilka 23 spelare han planerar ta med sig till sommarens stora begivenhet i Brasilien.

Med närmast militärisk precision så publicerade i samma ögonblick FA VM-truppen via twitter, hemsida och Facebook. Och med närmast politisk precision hade FA och Roy Hodgson läckt ut utvalda godbitar redan innan, inte minst då att Ashley Cole inte kom med i truppen, i huvudsak så att diskussioner runt detta inte skulle skymma presentationen av truppen.

Resultet blev följande:

Inte så väldigt mycket att orda om kan tyckas. Roy Hodgson har fått beröm för att han varit modig och tagit med några yngre spelare, och således ha tänkt lite längre framåt i tiden också.

Ett argument mot detta är så klart att VM knappast är någon läroanstalt, dit tar man inte spelare för att utvecklas utan för att vinna. Men samtidigt så är det inte så att det finns något uppenbart bättre äldre alternativ i något av de enskilda fallen, så det må ju vara hänt.

Annons

Mina synpunkter i sammanfattning är som följer:

(1) Luke Shaw är ett bra val på vänsterbacken. Ashley Cole hade definitivt varit ett mer säkert val, men jag gissar att Roy Hodgson ändå ser Leighton Baines som uttalat förstaval, och Coles speltid skulle ändå bli begränsad eller obefintlig. Bättre då att tänka framåt.

(2) Glen Johnson är det uppenbara förstavalet på högerbacken. En säkerhetsrisk utav episka proportioner. Johnson är framstående som en offensiv ytterback men labil bakåt. Englands VM-trupp saknar naturliga högerbackar i övrigt, så detta är att betrakta som en av Englands svagaste områden på planen.

(3) På det centrala mittfältet tycker jag det känns märkligt att vare sig Michael Carrick eller Gareth Barry kom med. Två ytterst kompetenta spelare på den positionen. I nuläget finns där Steven Gerrard men bakom honom är endast James Milner och Frank Lampard möjliga men knappast optimala covers.

Annons

(4) För Tom Huddlestone tar säsongen slut på lördag. Tyvärr. Han förtjänade mer.

(5) Chris Smalling däremot kan plocka med sig badbyxorna. Det är en uttagning jag betraktar som ytterst tveksam och mest som ett uttryck för en benägenhet att återigen fästa ögonen i alltför hög utsträckning på de stora klubbarnas spelare. Mittbackar som Ryan Shawcross, Curtis Davies eller Steven Caulker hade känts betydligt mer motiverat.

(6) Med spelare som Ross Barkley, Raheem Sterling, Alex Oxlade-Chamberlain, Daniel Sturridge och Danny Welbeck i truppen så känner jag att där finns ett överflöd av i bred mening väldigt likartade spelartyper. Risken är också överhängande att dessa kommer ha det svårt att hävda sig i ett VM, och vad är då Englands taktiska alternativ?

(7) Det är en spelartrupp med en offensiv slagsida, med en tämligen vek centrallinje och en i mina ögon utsatt och otillräcklig backlinje. Å andra sidan har Englands försök att spela en defensivt organiserad fotboll inte slutat i dur de heller, så det kan finnas en idé att spruta in lite testosteron och förhoppningsvis optimism i laget också.

Annons

(8) Men tar sig England vidare från gruppspelet? Ja kanske, men jag skulle inte räkna med det.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-12 16:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto