Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bloggbattle om Greg Dykes förslag till B-lag i League Three

Peter Hyllman

För rätt precis en vecka sedan så blev det ett herrans liv i England. FA:s ordförande Greg Dyke presenterade då sin rapport om förslag till att reformera engelsk fotboll och stimulera unga spelares utveckling. Det mest kontroversiella förslaget var att från och med 2016-17 i en nystartad League Three tillåta befintliga Premier League-klubbar att ställa upp med så kallade B-lag.

Man kan lugnt säga att de som har för vana att tycka saker inom engelsk fotboll tog sig friheten att ösa ovett över förslaget. Det är naturligtvis en fråga med djuplodande ideologiska aspekter och är en del av en sedan åratal upplevd och infekterad intressekonflikt mellan de stora klubbarna i Premier League och de inte fullt lika stora klubbarna i The Football League.

Grundidén är således att skapa en League Three. Till denna division skall Premier League-klubbarna erbjudas möjlighet att anmäla B-lag. I övrigt fylls denna division på med klubbar från The Conference Premier. Uppflyttning och nedflyttning sker som vanligt, dock kan inget B-lag avancera högre än League One. B-lag kan heller inte delta i FA-cupen eller i Ligacupen, men väl i The Football League Trophy.

Annons

Det är en kontroversiell fråga där man kan helt olika ståndpunkter. För att belysa detta så går vi båda i klinch med varandra för att ge våra respektive och olika synsätt lika utrymme. Med detta ges ni både möjligheten att ta till er båda synsätten, och en förståelse för att det här lika lite som någon fråga är fullt så ensidig som man kanske vill tro.

:::

LINHEM

Det finns ett passande begrepp som används inom statsvetenskapen som kallas “The All-Affected Principle” vilken behandlar i vilken mening de som drabbas av något också ska ha något att säga till om i frågan. I detta fallet har vi ett tydligt exempel där man tagit fram ett förslag som skulle kunna gynna några och där man bestämt att bara de som skulle kunna gynnas ska få rösta om förslaget ska gå igenom.

Idén att knö in B-lag i ligapyramiden är inget nytt fenomen. Det har funnits länge i Spanien, Tyskland, och i flera andra länder. Men det är först på senare tid som det har blivit populärt att apa efter Spanien. Vilket har lett en FA-kommission till post hoc-konklusionen att den magiska lösningen till engelska landslagets problem är att B-lag bör spela i det riktiga ligasystemet mot riktiga lag, istället för att spela mot varandra. Den stora frågan är om Greg Dyke också bär en hatt i sängen för att hans fru ska föda en pojke.

Annons

Det är i viss mån förståeligt agerande. Engelska landslaget är inte särskilt framgångsrikt, Premier League har en lägre procent inhemska spelare än de andra stora ligorna, och det är till och med så att Hull City kommer ha problem att fylla kvoten av egna produkter/inhemska spelare som de behöver för att registera en full trupp till nästa säsongs Europa League-spel. Men problemet är att FA försöker åtgärda problemet genom klämma hårt längre ner i ligapyramiden i hopp om att unga talangfulla spelare ska spruta ut ur toppen.

Fotboll i lägre divisionen är definitivt inte unikt för England men olikt många länder är det därifrån den engelska fotbollskulturen kommer ifrån, medan Premier League föddes ur ett några toppklubbars samlade girighet och Rupert Murdoch, och i inget annat land har man lika populära lag på lägre nivå som i England. Det är fler personer som går och ser på League Two (Div 4) i England per säsong än det är som går och ser på högsta divisionen i Belgien till exempel. Och går man efter samma popularitetsranking är League One mer populärt än högsta divisionen i Ryssland och man ligger inte långt efter Turkiet. The Championship har publiksnitt som inte är långt bakom de fem stora ligorna, och man drar faktiskt fler åskådare än Frankrike och Italien även om det beror på ett par extra matcher.

Annons

Ett problem med reservlag är att inte ens Borussia Dortmunds B-lag har ett publiksnitt som är bättre än genomsnittet i League Two och de flesta reservlag har nästan ingen publik överhuvudtaget. Vilket förstås inte är en anledning i sig att nobba dem men genom att ersätta riktiga lag med publik med B-lag som inte drar några åskådare sänker man också intäkterna för de små klubbarna på hemmaplan.

Vilket tar oss till det att man också tvångsrelegerar en antal klubbar ifall man skulle starta sin “League 3” under League Two då alla Conference-klubbar som inte får vara med i League Three plötsligt spelar i sjätte istället för femte divisionen. Eller som FA-kommissionen kallar det: “By creating spaces within the current footballing pyramid, no clubs would be displaced by this system.”

Conference-klubbar som dessutom inte har blivit tillfrågade om förslaget och likt nästan hela fotbollsengland kommer de heller inte ha något att säga till om i den omröstning man ska. De som ska få rösta är Premier League-klubbarna och sedan är det oklart om även Championship-klubbar måste stödja förslaget också. Det är helt enkelt ett rejält demokratiunderskott. Av de inblandade är det bara de som gynnas av förslaget som har makt medan de som drabbas får hoppas deras protester blir hörda.

Annons

Problemet är inte heller att man bara tvångsrelegerar ett par klubbar. Man ger också nya lag helt oförtjänta platser i ligasystemet. Det är inte så att dessa fantasifoster kommer börja på allra lägsta nivå (utbrytarklubben FC United började i division 10 till exempel) utan de får gå förbi kön. I Milton Keynes fall tvingades de åtminstone under falska intentioner köpa sig en plats.

Något jag har svårt att förstå med förslaget är hur de kan tro att Conference/League 2-nivå kommer vara utvecklande för engelsk fotbolls främsta talanger när Premier League-klubbar sällan lånar ut spelare till klubbar på den nivån men om de gör det brukar fansen klaga på att det är för låg nivå och i nästan alla fall leder det sedan till att de spelarna i fråga säljs efter säsongen. Och när Premier League-klubbar köper talanger från klubbar på den nivån brukar de föredra att låta dem spela i sina ungdoms/reservlag istället för att låna tillbaka dem, vilket man ofta gör om man värvar en ung spelare ifrån The Championship eller ifrån utlandet. Kan ni tänka er Chelseas pluton av dyra, utlånade unga spelare möta Salisbury eller Braintree?

Annons

Det är uppenbart att Premier League misslyckats med sina reservlag men istället för att försöka komma med en orginell idé eller lösa problemet släpper man sitt problembarn i ett mer fungerande hem, springer därifrån, och hoppas barnet blivit Messi 15 år senare så man kan ta åt sig äran för utvecklingen.

Istället skulle man kunna faktiskt jobba på sin reservliga. Är det så svårt att anordna en liga och få välbetalda ungdomar att spela tävlingsinriktad fotboll mot varandra? Med de pengarna de har skulle de till och med kunna betala arbetslösa spelare för att “sparra” mot sina ungdomar, det kommer trots allt vara ungefär samma nivå på motståndet i League Three.

En annan sak nämnd i rapporten som säger en del om hur full av skit Greg Dyke brukar vara, vilket är väldigt synd då han verkade göra gott för Brentford, är att Dyke beklagade sig över bristen på “all-weather” planer, det vill säga, konstgräsplaner trots att FA först väldigt nyligen började tillåta lag spela på konstgräs i FA-cupen och det är fortfarande inte tillåtet på någon högre nivå. Det är som att Dyke och Mrs Dyke skulle bestämma sig för att försöka få barn och två månader senare klagar Dyke på sin fru över bristen av barn i huset.

Annons

Jag är också högst tveksam till att B-lag i ligasystem skulle vara orsaken/den oberoende variabeln till någon framgång annan än när Real Madrids B-lag “Castilla” gick till final i spanska cupen och kvalificerade sig för Cupvinnarcupen. Det man kan peka på är Barcelona är många av deras spelare är egna produkter och att de spelat en säsong eller två i B-laget. Men det som ständigt Barca själv och andra hyllar är snarare akademin La Masia med allt vad det innefattar.

Det är också så att Barca trots sitt B-lag i andradivisionen ofta lånar ut några av sina bästa talanger för att ge dem speltid på högre nivå. Det är också så att spansk fotboll är väsentligt annorlunda mot engelsk fotboll i och med att Barca och Real har mycket större makt än de andra klubbarna medan det i England faktiskt är hela Premier League som har mycket större makt än de andra klubbarna.

Annons

Likaså gäller Bayern Munchen som till exempel lånade ut Toni Kroos till Leverkusen innan han slog igenom, trots att man i Tyskland har B-lag i ligasystemet.

Det är också så att de som faktiskt följer tysk fotboll snarare skulle grunda deras framgång i deras höga antal coacher och det faktumet att man snarare jobbat för att bredda ungdomsfotbollen bland annat genom att förbundet skickar ut sina utbildade tränare till hela landet och tränar ungdomarna från väldigt ung ålder. Istället för att som i England göra det svårare för mindre klubbar att utbilda spelare (flertalet akademier har lagts ner efter EPPP) och sätta sin tilltro på att de största klubbarna ska få fram de bästa spelarna försöker man i Tyskland få fram de bästa spelarna, oavsett vilken klubb de råkar tillhöra.

Det är också värt att nämna det väldigt uppmärksammade systemet i Frankrike med “Clairefontaine” där också förbundet hjälper till att utbilda spelarna innan de går till sina klubbar.

Annons

Jag vill också påpeka att Spanien och Tyskland har fem till tio gånger så många licenserade tränare, på olika nivåer, än England. Möjligt att det är ett större, mer fundamentalt problem.

Jag vill avsluta med ett citat från Southend-supportern/journalisten Iain Macintosh då han sammanfattar situationen väldigt bra i sin text som skrevs långt före detta förslaget och som snarare riktar sig mot Premier League generellt:

“Everything that you do, you do for yourselves. You took our shared attendance money in 1983. You made your own super league and took the TV money in 1992. You blackmailed us into signing legislation that would allow you to take our youngsters in 2011. Now you want our place in the league as well? Is there ever going to come a point when you have enough?”

Och om det blir en League Three hoppas jag Premier League-klubbarnas ungdomar välkomnas av Steve McNulty.

Annons

:::

HYLLMAN

Jag tycker att de som motsätter sig förslaget om B-lag i en nystartad League Three framför allt gör sig skyldiga till en medveten eller omedveten men ändå grov missuppfattning:

De försöker förlöjliga förslaget genom att peka på att det finns andra faktorer inom exempelvis spansk och tysk fotboll, såsom coachtäthet och satsning på teknisk utveckling, som spelat en väldigt stor roll för dessa länders utveckling. Som om Dyke eller någon annan med sitt förslag om B-lag försöker påstå att det vore den enda faktorn, snarare än en viktig faktor bland flera.

Det är måhända skicklig retorik men knappast något som genom sin saklighet direkt ökar trovärdigheten i krav på demokratiskt deltagande från de som väljer att stå för denna retorik. Att satsa på B-lag i League Three utesluter över huvud taget inte en målmedveten satsning på exempelvis att väsentligt öka engelska tränares kvantitet och kvalitet. Det är emellertid ett värdefullt komplement.

Annons

Jag tycker idén att tillåta B-lag är i huvudsak en bra idé, och varianten att realisera den idén genom att starta en så kallad League Three anser jag vara närmast snillerik. En stor anledning att jag tycker idén är bra är att jag helt enkelt inte låter mig övertygas av domedagsprofetior som vill göra gällande att det vore så katastrofalt för lagen i de lägre divisionerna. Jag tror helt enkelt inte att det påverkar dem i sådan stor utsträckning.

Tvärtom tror jag att det förmodligen vore en viss form av attraktion för till exempel Accrington Stanley och AFC Wimbledon att i skarpt ligaspel möta förslagsvis Arsenal B och Tottenham B, två lag från stora och traditionsrika klubbar och deras spelare för framtiden. Om man nu menar att det snarare vore att betrakta som nedvärderande så borde i så fall Accrington Stanley och AFC Wimbledon i de här fallen klart och tydligt kunna demonstrera detta på fotbollsplanen.

Annons

Fördelen med B-lag jämfört med ett lånesystem är att spelaren fortfarande befinner sig inom klubben, kan träna som vanligt, och vare sig klubb eller spelare gör sig beroende av den lånande klubbens nycker. Det är helt enkelt ett betydligt mer överskådligt och lätthanterligt system. Dessutom, och här går motståndarna till förslaget vilse igen, så utesluter inte ett B-lagssystem möjligheten att fortfarande låna ut spelare till klubbar högre upp i seriesystemet.

Fördelen med B-lag jämfört med en U21- eller reservliga är för mig helt och hållet uppenbar. Det kommer aldrig uppstå samma grad av konkurrens och skarpt läge i en reservliga som är fallet i det riktiga seriesystemet. Och unga spelare kommer i en reservliga aldrig i samma utsträckning att ställas mot äldre och betydligt mer erfarna spelare. Det spelar ingen roll vilka försök man gör att med diverse kosmetika sminka den bruden, under ytan är det fortfarande ett stolpskott.

Annons

Låt oss vara ärliga. När Premier League annonserade sina planer på en ny U21-liga så tyckte vi alla att det var väl kanske lite häftigt. Men ingen av oss fäste någon större uppmärksamhet eller intresse vid det, och har därefter ägnat föga mer intresse åt den. Vi noterar på sin höjd att nu har vår klubb gått till final eller vunnit. Vi ser det helt enkelt inte som någon riktig tävling på det viset och när inte vi gör det så är vi bara naiva om vi tror att spelarna och ledarna skulle se det på något annat vis.

Att som ung spelare utsättas för riktig konkurrens är det överlägset bästa verktyget för individuell utveckling som finns. Mängder av empiriska och anekdotiska bevis stödjer detta påstående. Sådan konkurrens kommer bara att kunna skapas i det riktiga ligasystemet.

Nu menar motståndarna till förslaget att det är dåligt eftersom det bara gynnar Premier League-klubbarna. Som om klubbarna i The Football League och deras anhängare inte själva talade i egen sak. Farhågan som ofta lyfts fram är till exempel klubbar som inte kommer upp i League One eftersom Aston Villa B, Arsenal B och Newcastle B har lagt beslag på League Twos tre uppflyttningsplatser.

Annons

Om detta kan jag bara säga, jaha so fucking what? Sist jag kollade så gick fotboll ut på att besegra sina motståndare på fotbollsplanen, inte att försöka skydda sig själva genom att inte tillåta motståndarnas existens. Tala om att tala i egen sak. Vill man gå upp i League One så får man besegra det motstånd som faktiskt finns, om det innebär en högre konkurrensnivå så är det bara bra och borde rimligen leda till utveckling också av de mindre klubbarna.

Publiksiffror är en annan vanlig invändning. Man menar att B-lag kommer ha väldigt låga publiksiffror baserat på hur få som följer befintliga reserv- och akademilag. Det ser jag snarare som ett argument för B-lag eftersom jag tror benägenheten att gå och titta på ett lag som faktiskt spelar i ligasystemet på riktigt är betydligt större. På den insinuanta frågan huruvida Luton verkligen kommer skicka 300 fans eller fler på en match borta mot Aston Villa B så svarar jag Ja, det tror jag absolut de kommer göra!

Annons

För de som menar att de som potentiellt skulle vilja kolla på Man City B istället kommer titta på Man City A som spelar samtidigt så skulle jag vilja framhäva i alla fall möjligheten att detta är en spelschemateknisk fråga som inte vore helt omöjlig att hitta en lösning på.

Det är i de stora Premier League-klubbarna som de mesta och de bästa unga talangfulla spelarna har samlats. På gott och på ont, det ger möjlighet till konkurrens och kompetensutveckling men skapar också en form av utslagning och överflöd i systemet. Naturligtvis finns det då en poäng i att formulera ett förslag som riktar in sig på just detta kollektiv av spelare, även om inte specifikt detta förslag kommer The Football League-klubbarna till gagn.

Dessutom är det en nyhet och en förändring, vilket jag tycker är i grunden en bra sak. Om engelsk fotboll genom åren har haft ett problem så har det varit att de är alltför långsamma på att ta till sig och genomföra nyheter och förändringar.

Annons

Vad avser det demokratiska i förslaget så finns nog inga skäl till oro, det är FA som presenterat förslaget. Det är alltså inte något förslag som Premier League helt självständigt kan rösta igenom. Och är det någon organisation som kört fast fullständigt i sina försök att ta hänsyn till alla tänkbara särintressen så är det FA.

Av den anledningen så kan ju den cyniske misstänka att Greg Dyke möjligen kan ha slängt in förslaget om B-lag som en red herring. Det vill säga ett förslag han vet kommer att avslås men samtidigt dra åt sig all uppmärksamhet så att hans övriga förslag går igenom utan några större problem. En politisk manöver kort och gott.

För vad de som motsätter sig B-lag i så skarpa ordalag mycket hellre borde rikta sin ilska mot är ju den andra förslagspunkten i Dykes dokument, nämligen idén att upprätta så kallade Strategic Loan Partnerships, där en klubb i Premier League och i The Championship ges möjligheten att knyta samarbeten med två klubbar i divisionerna nedanför, skickandes en stor mängd spelare på lån till dessa klubbar.

Annons

I praktiken gör detta naturligtvis dessa mindre klubbar till renodlade farmarklubbar. Där kan man tala om att skada integriteten inte bara för den engelska fotbollspyramiden utan för de mindre klubbarna i The Football League. Ett sätt att formellt institutionalisera en underordning. Men om detta talar de som vill bevara den engelska fotbollskulturen i de lägre divisionerna tyst.

B-lag framstår som en jämförelse som ett mycket moderat förslag.

Publicerad 2014-05-16 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto