Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

2013-14: Newcastle (++)

Newcastles avsaknad av ambition och organisation är nyckelproblem när deras säsong kollapsar framför ögonen på dem. Newcastles destruktiva ledarskap håller på att kosta dem en möjlig storhetstid.

Det är svårt att känna att Newcastle den här säsongen inte har gjort sitt bästa för att sabotera för sig själva. Klubben som spelade i Europa League förra säsongen borde rimligtvis ha kunnat utmana om Europa League-spel igen, men det var en utmaning som rann ut i sanden.

Newcastle inledde säsongen starkt, men endast 16 poäng på 19 ligamatcher efter nyår befäste lagets kollaps. Till stor del speglar denna kollaps det faktum att Newcastle inte lyckades eller försökte behålla Yohan Cabaye, men det är också ett monument över återkommande problem både på och utanför fotbollsplanen.

ANNONS

En stor del av skulden faller på Alan Pardew som har misslyckats med att hitta en sammanhängande taktisk idé samtidigt som han i högsta grad har bidragit till kaoset vid sidan av planen. Newcastle har sonderat terrängen med bland andra Quique Sanchez Flores, men utan framgång. Alan Pardews position ser ut att främst vara beroende av om det går att hitta något tillgängligt alternativ.

Samtidigt har mycket av Pardews auktoritet undergrävts av Newcastles ägare och ledning. Tillsättningen av Joe Kinnear som fotbollsdirektör var ett av säsongens märkligare beslut, och Mike Ashley visar konsekvent en ovilja att investera i klubben och verkar mer intresserad av att i längden få klubben såld, dock utan någon större målmedvetenhet.

Newcastles säsong rann ut i intet och måste i det avseendet betraktas som ett misslyckande. Newcastle är en potentiell engelsk storklubb, en bland flera, men ett otillräckligt ledarskap gör denna potential svår att realisera.

ANNONS

:::

Grafen illustrerar Newcastles problem den här säsongen med brister såväl offensivt som defensivt. Försvaret är tämligen poröst och anfallet är inte så effektivt som ett lag för den övre halvan skulle önska. I termer av effektivitet liknar Newcastle mer ett nedflyttningslag, vilket de under våren också har presterat som.

En närmare titt på statistiken visar dock att Newcastles offensiva problem framför allt är relaterade till anfallet. Newcastle producerar målchanser och skott i en fullt godkänd utsträckning men lyckas bara göra mål på var tionde chans, vilket är otillräckligt för ett lag som ska konkurrera högre upp i tabellen. Det är talande att Newcastle har misslyckats med att göra mål i 16 av lagets ligamatcher den här säsongen.

Ett liknande mönster framträder i försvarsspelet. Newcastle släpper inte till så värst många fler chanser än sina närmaste konkurrenter, men förhållandevis många av dessa chanser resulterar i mål. Vilket vittnar om en backlinje utan tillräcklig organisation och samordning.

ANNONS

Delvis speglar Newcastles taktiska problem ett av lagets dilemman. Nämligen att truppen består av spelare som är kapabla att bryta upp motståndarnas spel och utnyttja ett eget bollinnehav, samtidigt som Alan Pardew själv föredrar ett mer direkt spel baserat på snabb rörlighet. Vilket syns både på Newcastles bollinnehav (49%) och den övergripande riktningen i deras passningsspel.

:::

Säsongens spelare: Loic Remy. Yohan Cabaye hade varit given om han inte hade lämnat i januari och på så vis föranlett Newcastles kollaps. Remy har dock varit Newcastles genomgående bäste spelare sett till hela säsongen, under vilken han har gjort 14 mål. Problemet för Newcastle är så klart att Remy tillhör QPR och att han knappast lär spela i Newcastle nästa säsong.

:::

Sommarfokus:

(1) Ersätt Yohan Cabaye. Mönstret var tydligt. Med Cabaye i laget så krigade Newcastle om Europa League-platser. Utan Cabaye i laget presterade Newcastle som ett bottenlag. Nu fanns fler skäl än enbart Cabaye, men att Newcastle behöver en offensiv spelfördelare av liknande snitt är dock helt uppenbart.

ANNONS

(2) Värva anfallare. Loic Remy tillhör QPR. Papiss Demba Cissé har gjort två mål den här säsongen och Shola Ameobi är på väg att lämna klubben. Det är helt nödvändigt för Newcastle att under sommaren hitta en hållbar lösning på sitt anfall. De stod inför samma fråga redan förra sommaren utan att agera tillräckligt kraftfullt.

(3) Åtgärda mittförsvaret. Newcastle har en av ligans bättre besättningar av ytterbackar, men mittförsvaret är känsligt för att inte säga svagt. Mycket beror på organisation vilket kan åtgärdas på träningsplanen, men Newcastle är i behov av en central ledargestalt i försvaret.

Newcastle måste så klart vidta större åtgärder än så för att få klubben och laget på rätt köl igen. Till stor del handlar det om att definiera ett tydligt ledarskap i klubben och få organisationen att sätta sig. Managerns ansvar och befogenhet måste vara tydligt. Om det nödvändiga förtroendet för Alan Pardew saknas så måste ett alternativ hittas.

ANNONS

Mycket handlar också om att balansera ambition och analys. Newcastles taktik på spelarmarknaden under senare år har varit en dammsugarstrategi, att suga upp allt som glimmar på framför allt den franska marknaden. Med en sådan taktik får man dock också mycket kattguld och det skapar obalans inom spelartruppen.

Det är lätt att översätta ambition med kvantitet. Men om Newcastle ska få någon konkret effekt av sin satsning så är det snarare kvalitet och eftertanke som måste prioriteras. Något som i sin tur ställer högre krav på kompetens i den egna organisationen.

:::

Betyg: Godkänd (++)

Trots Newcastles problem så slutar laget ändå på tabellens övre halva. Den starka höstsäsongen räddar också Newcastle från att behöva betrakta säsongen som totalt underkänd. Lagets återkommande misslyckanden i det inhemska cupspelet börjar också passera gränsen för vad som kan anses vara acceptabelt.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-19 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto