Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

2013-14: West Bromwich (+)

West Broms säsong havererade i och med ledningens beslut att sparka Steve Clarke och det därpå förhastade beslutet att tillsätta Pepe Mel som ersättare, ett beslut som skapade ett töcken av osäkerhet och bristande kommunikation bland såväl spelare som ledare.

En säsong som inleddes så lovande för West Brom avslutades i ett tillstånd av kaos och osäkerhet. När säsongens rökridåer lade sig så var West Brom en av två klubbar den här säsongen som lyckades med konststycket att ge två av klubbens manager sparken.

Nu klarade sig West Brom till sist kvar i Premier League, men det var inte utan besvär. Tre poäng skilde till sist laget från nedflyttning och vad som är särskilt oroande är lagets momentum som varit på nedåtgående inte bara den här säsongen utan under en längre tid. Känslan i slutet av säsongen var att det var tur för West Brom att ligan fick slut på omgångar, att fler omgångar snarare hade talat till West Broms nackdel än fördel.

ANNONS

Det var Steve Clarke som var West Broms manager i början av säsongen. Hans första tid som manager för klubben var så oväntat framgångsrik att det finns en risk att det förvrängde förväntningarna på både honom och laget. West Brom kom rätt snabbt tillbaka till verkligheten igen, men något som tidigare hade bedömts som fullt godkänt var nu att betrakta som en mindre besvikelse.

Steve Clarke hade heller inte någon lysande försäsong. Han får sägas ha misslyckats på transfermarknaden, där köpen av Stephane Sessegnon och Victor Anichebe för totalt £12m inte kan sägas ha varit särskilt lyckade, och där han av oförklarliga skäl valde att ta in problembarnet Nicolas Anelka till klubben, en värvning som redan på förhand var dömd att misslyckas.

Min känsla var aldrig att Steve Clarke skulle kunna utveckla West Brom i något större avseende. Beslutet att hitta en ny manager är alltså förståeligt till viss del, men att valet föll på Pepe Mel får betraktas som desto märkligare. Mel hade uppenbara problem med språket och hans förmåga att kommunicera med spelartruppen således begränsad.

ANNONS

Som managertillsättning betraktad var det ett tämligen inkompetent agerande av West Broms klubbledning. Det bidrar också till känslan att West Brom som fotbollsklubb för tillfället svävar lite i ovisshet gällande dess framtida riktning och mål. Hur de i närtid hanterar nästa successionsbeslut på managerposten kommer vara avgörande för West Broms kommande säsong.

:::

West Brom, 2013-14

Ett av West Broms klassiska och återkommande problem under senare säsonger har varit en alltför oorganiserad backlinje. Vi ser även att West Brom den här säsongen uppvisar en bristfällig defensiv effektivitet. Detta beror inte huvudsakligen på mittfältet, West Brom släpper inte till särskilt många målchanser relativt lagets tabellplacering. Däremot resulterar alltför många av dessa målchanser i mål.

Mittfältet är dock ett problemområde vad avser West Broms offensiva produktion. Laget är rimligt effektiva när det handlar om att omvandla målchanser till mål, men det skapas relativt sett alldeles för få målchanser, vilket vittnar om ett kreativt sett svagt centralt mittfält. Något som också förstärks av lagets låga siffror i termer av eget bollinnehav.

ANNONS

Närmare 40% av lagets passningar går framåt i planen, vilket vittnar om att West Brom i huvudsak har varit ett lågt liggande lag som valt att satsa på kontringar och snabba omställningar. Snabbhet är således ett av West Broms taktiska vapen, men leder också till att West Brom ofta anfaller med få spelare åt gången. Något effektivt taktiskt alternativ verkar saknas.

:::

Säsongens spelare: Saido Berahino. Det har varit en säsong med få glädjeämnen för West Brom, men ett sådant har ändå varit att klubben i Berahino verkar ha fått fram en mycket talangfull ung engelsk anfallare. Berahino gjorde flera viktiga mål för West Brom under säsongen, bland annat avgörande mål mot Man Utd, Newcastle och West Ham.

:::

Sommarfokus:

(1)    Back to basics. West Brom med Roberto Di Matteo som manager var ett väldiigt spännande lagbygge. Som utav en händelse så råkar Di Matteo också vara tillgänglig på arbetsmarknaden, så det ligger kanske nära till hands att West Broms klubbledning gör ett försök att hitta tillbaka till ett bevisat och uppskattat koncept. Gianfranco Zola vore i övrigt ett liknande alternativ på samma tema. Viktigt är i alla fall att West Brom tar sig tid att hitta en hållbar organisationsmodell under sommaren. Ett alternativ verkar vara att titta mot Frankrike och Ligue 1, och se om de lyckas hitta någon räv till manager där.

ANNONS

(2)    Ledargestalt i backlinjen. Det är inte hållbart i Premier League med en svag backlinje. I West Broms fall ser det ofta rörigt och oorganiserat ut och man ges sällan något större intryck av lugn när West Broms backlinje ska utföra något. Det saknas en ledartyp i mittförsvaret som kan organisera och samordna övriga spelare. Laget har i Ben Foster en utmärkt målvakt, men kommunikationen är inte hans främsta egenskap som målvakt.

(3)    Hitta en central spelfördelare. Ett problem med West Broms taktiska upplägg i offensiven är att det i slutänden blir rätt lättläst och alltför endimensionellt. West Brom behöver fler taktiska alternativ och laget behöver också bli bättre på att hålla i och fördela bollen. Att laget saknar kreativa centrala spelfördelare är uppenbart och bör vara en prioritet under sommaren.

ANNONS

Det är viktigt för West Brom att agera snabbt och handlingskraftigt under sommaren, men även i rätt ordning. I och med att det är VM under sommaren så lämnas inte särskilt mycket tid över för klubbens egen planering och förberedelser. En ny manager får inte mycket tid på sig innan säsongen drar igång i skarpt läge.

Vikten av att ta saker i rätt ordning är också stor. Det vore en onödig felkälla att först börja värva spelare för att därefter göra klart med en manager, som därefter kanske eller kanske inte kommer att känna något förtroende för dessa spelare. Ett hus måste byggas med en stadig grund och det är viktigt för West Brom att först och främst hitta en manager och en organisation som klubben vill arbeta med framöver.

:::

Betyg: Underkänd (+)

Säsongen kan knappast anses som godkänd för West Brom. Till stor del känns det som en bortkastad säsong. Det var en möjlighet för West Brom att bygga vidare och konsolidera på den åttondeplats som förra säsongen gav men istället, till stor del på grund av klubbledningens bristande planering och research, blev det ett återfall i den närmast institutionaliserade otrygghet som varit klubbens signum under åratal. Cupspelet lämnade även det mycket övrigt att önska.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-21 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto