Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

2013-14: Hull (++++)

Lagmoral, organisation och taktisk flexibilitet har varit några av Hulls nycklar den här säsongen som är klubbens kanske bästa säsong. En strålande höstsäsong i ligaspelet följdes upp av en nästan lika lysande vårsäsong i cupspelet.

Möjligen är det lite kinkigt att bara ge Hulls säsong fyra plus med tanke på att det är den mest framgångsrika säsongen i klubbens historia. En 16:e-plats i ligan tillsammans med en cupfinal på Wembley, där de var väldigt nära att stå för en rejäl sensation, var förmodligen mycket mer än till och med de mest nära och kära hade kunnat föreställa sig.

Samtidigt var det ett bedrövligt slut på säsongen, med blott 14 inspelade poäng under säsongens andra halva. Det går så klart att hävda att Hull mot slutet av säsongen hade all koncentration på FA-cupfinalen, men det kan inte vara hela sanningen. En sådan avslutning leder så klart till en farhåga att laget kommer inleda nästa säsong på ett liknande sätt. Det skapar oro.

ANNONS

Nästa säsong blir också jobbig på ett annat sätt i och med att Hull, tack vare sin finalplats i FA-cupen, också kommer att spela i Europa League. Vilket betyder ännu fler matcher och ett behov av en bredare spelartrupp. Både Newcastle och Swansea har visat på svårigheterna för engelska lag att kombinera Premier League och Europa League.

I huvudsak har det ändå varit en väldigt bra säsong för Hull. Man ska komma ihåg att de allra flesta var av uppfattningen inför säsongen att Hull skulle åka raka vägen tillbaka ned till The Championship, men så har alltså inte blivit fallet. Steve Bruce har visat en förmåga både till ett gediget lagbygge och till taktisk flexibilitet. Lagmoralen har varit en av Hulls styrkor under säsongen.

Konflikterna har snarare uppstått vid sidan av fotbollsplanen. Hulls ägare Assem Allam har efter att ha förläst sig på förenklad managementlitteratur hårt drivit frågan om ett namnbyte av klubben för att lättare kunna marknadsföra klubben på en asiatisk marknad. Supportrarna har naturligtvis varit hårda motståndare till idén och har i sitt motstånd fått stöd av FA.

ANNONS

Konflikten är ännu inte löst men två frågor uppstår som en följd av den. Dels hur länge Steve Bruce klarar av att hålla bråket utanför omklädningsrummet. Dels hur intresserad Allam själv är av att fortsättningsvis investera i klubben i form av nya spelare så länge han inte får sin vilja igenom.

:::

Hull, 2013-14

Grafen visar klart och tydligt att Hull är ett högst medelmåttigt lag mätt på Premier Leagues skala. Både vad avser defensiv och offensiv effektivitet så ligger Hull mycket nära ligans genomsnitt. Men där återfinns så klart också förklaringen till Hulls goda säsong. Ett lag som är nedflyttningstippat men som presterar i enlighet med ligagenomsnittet kommer att sluta bättre än förväntat.

Det uppenbara taktiska problemet som Hull brottas med är att laget skapar för få målchanser. Blott Cardiff har skapat färre målchanser den här säsongen än vad Hull har gjort, så i det avseendet ligger Hull alltså på nedflyttningsplats om man så vill. Däremot har Hull också varit förhållandevis effektiva på att omsätta de chanser de faktiskt skapar i mål.

ANNONS

Det är emellertid defensiven som särskiljer Hull från övriga lag i bottenstriden och som i praktiken räddade kontraktet åt dem. Samtliga lag nedanför dem i tabellen har ett väsentligt sämre defensivt record, och en stor del i detta är att Hull bättre än sina konkurrenter förmår hålla motståndarna borta från öppna målchanser.

:::

Säsongens spelare: Curtis Davies. Backjätte i Hull som har haft en enastående säsong. En stor anledning till Hulls mycket goda defensiv och organisation i laget. Spåddes som ung en lysande framtid men har haft svårt att leva upp till det hittills under sin karriär, men den här säsongen har han visat varför många trodde så mycket på honom.

:::

Sommarfokus:

(1)    Hitta en offensiv mittfältare. I Tom Huddlestone har Hull en utmärkt bollfördelare på centralt mittfält, men med den taktiska svagheten att Huddlestone ligger förhållandevis långt ned i planen. Mycket av Hulls svårigheter i att skapa målchanser ligger i att det inte finns någon spelare ovanför Huddlestone på planen som är särskilt kompetent i att hålla i bollen. Hull behöver hitta ett sådant alternativ.

ANNONS

(2)    Förstärk försvaret. Hull har en stark backlinje bestående av Curtis Davies, Alex Bruce och James Chester. Till dessa kommer ett par wingbackar som håller godkänd klass. Men det var också tydligt under FA-cupfinalen att Hull saknar bredden bakom dessa spelare. Avbytarna håller en markant sämre nivå och här är Hull i behov av att förstärka.

(3)    Bredda spelartruppen. Hull har inte den mest omfattande spelartruppen och det kan definitivt bli ett problem under nästa säsong när laget också har åtaganden i Europa League. Både Swansea och Newcastle har presterat markant sämre i ligan de säsonger de samtidigt spelat i Europa League, och Hull har inte riktigt de poängmässiga marginalerna att klara av det på samma sätt.

Hull och Steve Bruce befinner sig i ett lite besvärligt dilemma under sommaren där laget å ena sidan skulle må bra av att värva lite mer spetskvalitet på flera positioner. Samtidigt fordrar troligtvis Europa League-spelet mer av ett fokus på kvantitet, att få in ett visst antal spelare. För en klubb med Hulls begränsade resurser så är kvalitet och kvantitet svårt att kombinera.

ANNONS

:::

Betyg: Med beröm godkänd (++++)

Riktigt bra säsong för Hull från vilken de måste ta med sig och bygga vidare på det goda och försöka jobba bort det mindre goda. Faktum kvarstår dock att om någon inför säsongen hade erbjudit Hull det som blev utfallet så hade de utan att tveka accepterat det. Detta trots besvikelsen att tappa en 2-0-ledning på Wembley i säsongens sista match.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-23 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto