Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

2013-14: Aston Villa (+)

Ännu en säsong i moll för Aston Villa som inledde starkt men som under säsongen genomgående inte kunde följa upp ett bra resultat med fler positiva resultat. Aston Villa förlorade tio matcher hemma på Villa Park vilket delvis förklarar ett växande missnöje bland klubbens supportrar.

Säsongen var bara någon dag gammal när Aston Villas ägare Randy Lerner meddelade offentligt att han hade för avsikt att sälja klubben. Lerner har under de år han ägt Aston Villa investerat någonstans mellan £200-300m av egna pengar i klubben, utan att Aston Villa för den sakens skull har lyckats uppnå något utav bestående värde.

ANNONS

Det var också kulmen på ännu en säsong för Aston Villa som slutade som en besvikelse. Aston Villa klarade av att hålla sig kvar i Premier League och säkrade kontraktet med två omgångar kvar, men det var knappast ännu en nedflyttningsstrid som Aston Villas supportrar, spelare och ledning hade förväntat sig den här säsongen.

Säsongen började annars väldigt bra med en överraskande seger borta mot Arsenal. Många trodde att det bådade väl för Aston Villas säsong. Istället var det ett tecken på ett annat mönster under säsongen. Nämligen att Aston Villa presterade förhållandevis bra på bortaplan men hemma på Villa Park så skulle det visa sig gå mycket trögt, med tio förluster på 19 matcher.

Det visade sig också att Aston Villa presterade bättre mot tabellens topplag, under säsongen besegrades förutom Arsenal även Chelsea och Man City, men desto svårare mot de mindre lagen. Sammantaget pekar det naturligtvis mot att Aston Villa har haft det svårt när de själva tvingats föra spelet och bryta ned ett lågt motståndarförsvar.

ANNONS

Skador har orsakat problem för Aston Villa under säsongen. I övrigt så har en stor del av kritiken riktats mot managern Paul Lambert. Mot slutet av säsongen så verkade i övrigt tålmodiga supportrar ha tröttnat och började ropa på dennes avgång. När Lambert själv började prata om behovet av ytterligare investeringar så fick kanske Randy Lerner till sist nog.

:::

Aston Villa, 2013-14

Grafen visar på offensiva såväl som defensiva problem. Kanske är de offensiva problemen lättast att komma underfund med. Lagets store anfallare Christian Benteke hade över huvud taget inte en lika bra säsong som fjolåret. Han gick mållös i tolv raka matcher innan han blev skadad i slutet av mars. Där återfinns mycket av svaret.

Defensivt ser det svårare ut. Aston Villa är det lag som vid sidan av de tre nedflyttade lagen har släppt in flest mål i ligan. Säsongen har präglats av ett svagt försvarsspel. De danska försvararna Jores Okore och Nicklas Helenius som värvades inför säsongen har gjort sammanlagt sex matcher, mycket på grund av skador.

ANNONS

Det är också backlinjen som framstår som det strategiska problemet för Aston Villa. Laget släpper inte till överdrivet många målchanser från det centrala mittfältet, däremot resulterar förhållandevis många av dessa målchanser i mål för motståndarna.

:::

Säsongens spelare: Fabian Delph. Om Aston Villas supportrar trots allt ska hitta någon positivt med den här säsongen så vore det i så fall Delphs genombrott på det centrala mittfältet. Den här säsongen växte han ut till en av de drivande krafterna och spelmotorerna. Ett tag sågs han som aktuell för Englands VM-trupp men nådde inte riktigt ända fram. Gjorde ett par spektakulära mål, inte minst mot Chelsea.

:::

Sommarfokus:

(1) Förstärk försvaret. Aston Villas defensiva facit är otillräckligt för att hävda sig i Premier League. Det har genomgående saknats hårdhet och tuffhet och delvis speglar det kanske Aston Villas unga ålder i spelartruppen. Det behövs lite mer rutin och erfarenhet, lite mer ledaregenskaper. Det borde inte vara omöjligt att hitta på marknaden.

ANNONS

(2) Komplettera anfallet. Mycket av glädjen förra sommaren bestod i att Aston Villa lyckades behålla Christian Benteke. Intresset för honom kommer inte vara lika stort den här sommaren. Vad den här säsongen har visat på är behovet av att ha ett fungerande komplement till Benteke i anfallet, både som ersättare vid skada men också som konkurrent på träningarna.

(3) Bestäm ägarskapet. Randy Lerner säger sig vilja sälja klubben. Det här skapar naturligtvis problem för Aston Villa eftersom det kommer bli svårt att göra affärer med ägarskapet hängandes i luften. Oavsett vad Lerner bestämmer sig för så behöver det göras snabbt. Om han säljer klubben så behöver den processen komma igång. Om han behåller klubben så måste han göra det tydligt och vara aktiv i sitt ägarskap.

Flertalet Aston Villa-supportrar vill även sett ett byte på managerposten då de menar att Paul Lambert har fått tillräckligt många chanser att visa vad han kan göra med laget. En punkt på deras sommarlista hade således varit att byta manager.

ANNONS

Samtidigt kan det vara olyckligt i ett läge där klubbens ägarskap är luddigt att också skapa oklarhet och osäkerhet runt managerposten. Det kan vara bättre att hålla övriga faktorer stabila och så att säga bara behöva försöka lösa ett problem åt gången.

:::

Betyg: Underkänd (+)

Förvisso börjar Aston Villas supportrar bli härdade på senare år men de kan omöjligtvis vara nöjda och glada med den här säsongen. En klubb av Aston Villas storlek och resurser ska inte behöva vara indragna i nedflyttningsstriden och även om supportrarna har efterfrågat stabilitet så tror jag inte de avser en stabil position strax ovanför nedflyttningsstrecket. Cupspelet har också det varit en besvikelse under säsongen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-30 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto