Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

2013-14: Liverpool (+++++)

Peter Hyllman

Ett offensivt drömspel förde Liverpool upp till oanade höjder under säsongen innan den defensiva verkligheten kom ifatt dem. Snubblande nära klubbens första ligatitel på 24 år. Ändå blev säsongen långt bättre för Liverpool än vad någon på förhand hade kunnat ana.

Få gav egentligen Liverpool någon större chans inför säsongen. Laget hade under ett antal säsonger misslyckats med att ta sig tillbaka till Champions League, de hade inte lyckats förstärka nämnvärt under sommaren, och på samma gång såg det ut som om Luis Suarez när som helst skulle lämna klubben, alternativt vara en distraherande faktor under säsongen.

Men Liverpool skulle visa alla hur fel de hade. Daniel Sturridge axlade ansvaret i anfallet väl under Luis Suarez frånvaro under säsongens inledning, och därefter skulle dessa båda forma ett av den engelska fotbollens bästa och mest effektiva anfallspar genom åren. Liverpool producerade en sprudlande anfallsfotboll och var så när att vinna klubbens första ligatitel på 24 år, och den kanske mest överraskande under hela Premier League-eran.

Annons

Mycket av hedern för detta ska tillskrivas Brendan Rodgers, som med relativt små medel har skapat ett riktigt bra fotbollslag. De prestationer han under säsongen fått ut från Luis Suarez, Daniel Sturridge, Jordan Henderson, Steven Gerrard tyder på ett utmärkt man-management. Han spelade också skickligt på Liverpools tradition och mytologi för att ingjuta självförtroende i spelartruppen och bland supportrarna.

Med ju närmare ligatiteln Liverpool kom, desto mer började gamla demoner ge sig till känna. Liverpool skulle snubbla på mållinjen. Först genom Steven Gerrards bokstavliga snubbling mot Chelsea på Anfield, där titelinitiativet lämnades över till Man City. Därefter genom Liverpools kollektiva och bildliga snubbling borta mot Crystal Palace där 3-0 släpptes upp till 3-3 och Man City gavs andrum i titelstriden.

Annons

Men sikta mot stjärnorna och nå månen. Liverpool spelar nästa säsong i Champions League för första gången på flera år. Det här var också en säsong som ingjutit hopp, mod och nya drömmar inför framtiden. Liverpool kan ägna sommaren åt att skörda frukterna av den säsong som gått och drömma glatt om de säsonger som komma skall.

:::

Liverpool, 2013-14

Grafen talar sitt tydliga språk. Liverpool har under säsongen varit ett av ligans offensivt sett absolut bästa lag. De har som blott ett av två lag gjort över 100 mål i ligan, de är det lag i ligan som skapar allra flest målchanser och de är även mest effektiva i att omvandla dessa målchanser i skott på mål. Offensivt spel lönar sig med andra ord.

Defensivt lider dock Liverpool brister. Grafen visar upp ett topplag som alltså är svagare än ligans genomsnitt i termer av defensiv effektivitet. Laget släpper till alldeles för många målchanser, väsentligt fler än övriga lag i tabelltoppen, och med sina 50 insläppta mål så är Liverpool defensivt sett mer generösa än lag som Southampton, Crystal Palace och Everton.

Annons

Slutsatsen är tämligen uppenbar. Om Liverpool ska kunna hoppas på att upprepa den här säsongens bedrift, eller möjligen till och med ta ett eller några steg framåt, så är det defensiven som behöver åtgärdas och förstärkas. Ett sprudlande anfallsspel kan bära långt, glädjande nog, men ett lag som inte gör sin defensiva hemläxa når sällan ända fram.

:::

Säsongens spelare: Luis Suarez. Säsongen inleddes på läktaren och avslutades med tårar. Men allting däremellan var ljuvaste guld. Framstod som något av pantomimskurk inledningsvis efter sommarens transfercharader, men jobbade stenhårt för laget under säsongen och var ständigt produktiv. Har jobbat bort flera av sina brister och har utvecklats till en spelare av allra högsta världsklass, med marginal Premier Leagues just nu bäste spelare.

:::

Sommarfokus:

Annons

(1) Förstärk försvaret. Högsta prioritet för Liverpool och Brendan Rodgers under sommaren måste vara att förstärka Liverpools backlinje. Dels fylla ut med spelare i mittförsvaret. Dels förstärka rejält på ytterbacksplatserna, inte minst på högerbacken. Det kan vara viktigt att hitta individuellt skickliga försvarare, då en stor del av Liverpools defensiva luckor uppstår på grund av lagets offensiva balans.

(2) Bredda spelartruppen. Omfattningen går att diskutera, men Liverpool har varit behjälpta den här säsongen av att inte behöva navigera ett europeiskt cupspel samtidigt med ligaspelet. Den hjälpen kommer de inte ha nästa säsong, och det kommer ställa högre krav på bredden i Liverpools spelartrupp, både för att hantera slitage och skador. Liverpool har inte lyckats helt väl med sina breddvärvningar under senare år, och måste lyckas bättre den här sommaren.

Annons

(3) Behåll Luis Suarez. Det var en saga redan förra sommaren och riskerar bli det igen. Hans prestationer under säsongen kommer garanterat väcka de europeiska giganternas intresse, och det är dessa klubbar snarare än Liverpool som en spelare som Suarez drömde om som barn. Det är dock en väldigt viktig spelare att behålla, särskilt under den första säsongen tillbaka i Champions League, och även om Liverpool skulle få gräsligt mycket pengar för honom så är det svårt att bara köpa ersättare för en sådan spelare.

Sommaren kommer naturligtvis präglas av optimism och stora förhoppningar för Liverpool. Med all rätt. Men det är också värt att komma ihåg att med en sådan här säsong följer också nya krav och förväntningar, och dessa kan visa sig svåra att hantera. Liverpool kunde prestera lite ”under radarn” den här säsongen, det kommer inte vara möjligt under kommande säsonger.

Annons

:::

Betyg: Berömlig (+++++)

Till syvende och sist så har Liverpool naturligtvis haft en strålande säsong även om dess sista veckor säkert kommer gräma dem ett tag. Men laget har presterat långt utöver vad de allra flesta hade förväntat sig inför säsongen, och har samtidigt spelat den kanske mest underhållande och spännande fotbollen på många år i Premier League.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-31 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto