Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues tio bästa värvningar under 2013-14

Peter Hyllman

Det är ju en årligen återkommande tradition att någon gång efter säsongens slut presentera vilka som har varit säsongens bästa värvningar. Rättare sagt, vilka jag anser har varit säsongens bästa värvningar. En lista som normalt sett brukar vara bland dem som orsakar mest ilska och upprörda känslor.

Det är ju så väldigt lätt att förväxla sådana här listor med en lista över vilka som är de bästa spelarna. Men det är naturligtvis inte samma sak. Huruvida en värvning är bra innehåller flera olika aspekter. Spelarens kvalitet naturligtvis, men även klubbens behov av just den spelartypen och dessutom måste man ta hänsyn till värvningens alternativkostnad. Det vill säga, vad värvades inte som en följd av den faktiskt gjorda värvningen?

Det är också relevant att ta hänsyn till tidsperspektivet. Man kan så klart hävda att en spelare har en extremt hög kvalitet, men det måste naturligtvis vara prestationerna under den gångna säsongen som ligger till grund för en sådan här lista. Så att hävda att någon spelare ju är väldigt bra ”egentligen” funkar liksom inte så bra.

Annons

En annan väldigt vanlig bias och källa till kritik brukar vara att man fäster för stor vikt vid storklubbarnas värvningar. Åt ena eller andra hållet. Sannolikt för att de allra flesta känner till just dessa klubbar bäst, och även för att de värvningar som dessa klubbar gör brukar ha en högre profil. Men nu är det ju värvningar som utvärderas, och då kan så klart en mindre klubb ha gjort minst lika bra värvningar som större klubbar, även om spelaren som sådan kanske håller en lägre profil.

Mina tio bästa värvningar under 2013-14 är hur som helst följande:

:::

(10) Peter Odemwingie, Stoke

Tusan vet om det inte var sättet som Stoke värvade honom, där de liksom lurade skjortan av Cardiff genom en bytesdeal med Kenwyne Jones. Men det går heller inte att bortse från att Odemwingie faktiskt har varit en av ligans bättre spelare under våren och har höjt Stoke ett steg.

Annons

(9) Simon Mignolet, Liverpool

Målvaktspositionen i fotboll är kanske inte lika viktig som i hockey, men det är ändå viktigt att hamna rätt på den positionen. Det är en position som har strulat för Liverpool på senare år men med Mignolet så kom de rätt redan från början. Räddade en straff i säsongens första match, och kanske satte det tonen för Liverpools hela säsong.

(8) Wilfried Bony, Swansea

Tillförde just precis det som jag trodde att han skulle göra när Swansea meddelade att de värvat Bony. Tyngd. Har visat sig vara en väldigt värdefull anfallare för Swansea under säsongen och är definitivt en spelare som Swansea kan bygga vidare runt.

(7) Tom Huddlestone, Hull

Huddlestone bytte från Tottenham till Hull för att kunna få speltid inför VM den här sommaren. Nu hjälpte inte det, men inte för att han inte har imponerat under säsongen. Med Huddlestone så har Hull fått en spelfördelande mittfältare som är skicklig på att hålla i boll och leverera passningar.

Annons

(6) Vito Mannone, Sunderland

Att gå vinnande ur en målvaktsrockad som innebär att Simon Mignolet lämnar klubben lär inte vara helt lätt, men man måste ändå säga att Sunderland faktiskt lyckades, en av få saker som Paolo Di Canio faktiskt lyckades med under sin korta tid i klubben. Mannone har växt och har nog varit Sunderlands bäste spelare under säsongen, vilket har visat sig viktigt.

(5) Christian Eriksen, Tottenham

Tottenham sökte naturligtvis efter nytt offensivt nav efter att de sålt Gareth Bale för en rekordsumma. Nu trodde jag snarare att det skulle bli Erik Lamela, men det visade sig istället bli Eriksen. Han har varit stundtals lysande under säsongen även om han också hittade fötterna lite senare under säsongen.

(4) Nemanja Matic, Chelsea

Det borde vara svårare att hamna på en sådan här lista om man anländer först i januari, men jag tycker ändå att Matic förtjänar det. Har tillfört både tyngd och kreativitet på Chelseas mittfält. Som kan behöva det, med tanke på att Lampard är på väg bort från klubben. Matic förbättrade Chelsea avsevärt.

Annons

(3) Fernandinho, Man City

Man City gjorde ett gäng spelarköp förra sommaren men man måste med facit i hand hävda att Fernandinho var det bästa. Har kompletterat Yaya Touré förtjänstfullt på planen och har gjort ligans kanske bästa centrala mittfält ännu bättre. Har presterat konsekvent bra under hela säsongen.

(2) Marko Arnautovic, Stoke

En mycket stor del i att Stoke har lyckats höja sig den här säsongen och bryta lagets negativa trend på senare år. Stoke har försökt bygga ett mer kreativt spel och Arnautovic har visat sig vara en nyckelspelare i de ansträngningarna, och svarade för ett flertal avgörande insatser under säsongen.

(1) Curtis Davies, Hull

Fantastisk värvning. Är den mittback i Premier League som har svarat för flest antal riktiga klassprestationer under säsongen och har varit en ovärderlig defensiv ledargestalt i ett Hull som var tippat för nedflyttning. Sett till värde för pengarna klart säsongens bästa värvning.

Annons

:::

Forever blowing bubbles:

Dejan Lovren, Southampton
Steven Caulker, Cardiff
Juan Mata, Man Utd
Jason Puncheon, Crystal Palace
Mathieu Flamini, Arsenal

:::

Jämfört med min motsvarande bloggprognos inför säsongen så hade jag onekligen några spektakulära felgissningar. De mest uppenbara bland dem, sett till den gångna säsongen, är naturligtvis Marouane Fellaini, Erik Lamela och Stevan Jovetic.

Alvaro Negredo är också en udda figur. Som han inledde på hösten så hade han varit närmast given som säsongens värvning, men han försvann helt och hållet till våren och på så vis försvann han så klart också från den här listan.

Marko Arnautovic, Curtis Davies och Vito Mannone är å andra sidan positiva överraskningar. Värvningar som kanske något överraskande är med på den här listan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-05-31 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto