POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

2013-14: Tottenham (++)

Mycket kvalitet på planen men lite tålamod utanför planen. Något som väl sammanfattar Tottenhams säsong och återkommande dilemma. Nya spelare och bristen på taktisk kontinuitet mellan Villas-Boas och Sherwood ledde till brister i både offensiv och defensiv, och gjorde säsongen till ett mellanspel.

Paulinho, Nacer Chadli, Erik Lamela, Etienne Capoué, Vlad Chiriches, Roberto Soldado och Christian Eriksen. Sju spelare som köptes till den redan befintliga spelartruppen att ersätta den i augusti till Real Madrid sålde Gareth Bale. De pengar som Bale inbringade finansierade åtminstone till stor del dessa sju köp, en situation som är inte helt olik den när Tottenham 2008 sålde Dimitar Berbatov och tog ett antal nya spelare.

Då som nu resulterade situationen i att de många nya spelarna misslyckades med att omedelbart producera och passa in i laget. Då som nu var det managern som i slutänden fick bära hundhuvudet för detta förhållande. Först Juande Ramos och den här säsongen alltså Andre Villas-Boas. Men det lag som hade satts samman under Juande Ramos översyn skulle säsongen därpå för första och hittills enda gången föra Tottenham till Champions League.

Slutsatsen kunde således vara att Rom inte byggs på en enda dag, att det kan krävas tid och tålamod att bygga ett starkt fotbollslag. Det här är en lektion som Daniel Levy, Tottenhams verkställande ordförande, verkar ha märkligt svårt att ta till sig. Beslutet att ge Villas-Boas sparken och ersätta denne med Tim Sherwood definierade den gångna säsongen och riskerar förfölja Tottenham också framåt i tiden.

Det finns tvivelsutan kvalitet i Tottenhams spelartrupp. Vad som emellertid är mer osäkert är om Tottenham har den organisation och institutionella trygghet som fordras för att uppnå klubbens mål att ta sig till Champions League. Den gångna säsongen var ett övertygande exempel på motsatsen, under en säsong när chanserna kanske var bättre än någonsin att slå sig in bland de fyra topplagen.

:::

Tottenham, 2013-14

Grafen ger en indikation på Tottenhams problem under säsongen. Laget har varit defensivt alldeles för labilt och på samma gång inte fått igång sitt offensiva maskineri. Roberto Soldado värvades för att få fart på lagets målskytte men han har i någon mening varit ett misslyckande så här långt under sin Tottenhamkarriär.

Offensivt är Tottenham också det minst effektiva av samtliga tänkta topplag i Premier League-tabellen. Även Chelsea, med sina dokumenterade anfallsproblem den här säsongen, har varit mer produktiva än Tottenham. Detta beror till viss del på att Tottenham inte producerar mängder av målchanser, men de har fortfarande producerat fler än exempelvis Man Utd, Everton och Arsenal.

De riktiga problemen är emellertid defensiva, där Tottenham uppvisar inte bara det sämsta resultatet av Premier Leagues topplag, utan i termer av effektivitet bland det sämsta i hela ligan. Bara Aston Villa och Fulham uppvisar sämre effektivitet i det här avseendet. Tottenham släpper inte till uppseendeväckande många målchanser men läcker in mål i ohemul utsträckning vilket antyder att Tottenham har haft problem med sin defensiva organisation under säsongen.

:::

Säsongens spelare: Christian Eriksen. Har varit en glädjande nyhet under en i övrigt tämligen dyster säsong. Tottenham måste så klart ha funderat på hur de skulle kunna hitta någon som kunde motsvara Gareth Bales betydelse för lagets offensiv, något som i alla fall lite överraskande visade sig vara Eriksen. Svarade för ett antal strålande insatser under vårsäsongen.

:::

Sommarfokus:

(1) Skynda långsamt. Ett av Tottenhams problem under den gångna säsongen har varit att de misslyckats med att integrera sju nya spelare i truppen och i lagets taktik. Det finns en risk att dessa problem accentueras om en ny omgång nya spelare anländer under sommaren. Tottenham har en bra spelartrupp och mest viktigt kan vara att låta denna sätta sig och komma till ro.

(2) Förstärk försvaret. Försvaret har varit en av Tottenhams akilleshälar under säsongen. Tottenham saknar inte individuellt skickliga spelare i försvaret men organisationen har stundtals varit bristfällig. Någon spelare kan säkert förstärka Tottenhams försvar, men det viktiga lär vara att ägna sommaren åt att få till defensiven, särskilt som Mauricio Pochettinos taktiska idé ställer vissa krav på det gemensamma försvarsspelet.

(3) Vem är anfallare? Roberto Soldado hade knappast någon lysande första säsong i Tottenhamtröjan. Han är å andra sidan en skicklig spelare som mycket väl kan göra bättre från sig. Emmanuel Adebayor har man lite svårt att se att han ska prestera under längre tid och med den defensiva disciplin som Pochettino fordrar. Det här är så klart en liten tankenöt som bygger på vem Pochettino själv ser som sitt huvudalternativ.

Den stora frågan inför och under den kommande säsongen är så klart i vilken utsträckning Daniel Levy faktiskt kommer förmå sig att visa något tålamod med Tottenhams lagbygge, eller kommer han att börja fingra på avtryckarknappen så fort Tottenham börjar uppvisa några svagare resultat? På något sätt känns det som att om de inte tar sig tiden nu så kommer de aldrig att göra det, i alla fall inte med det här lagbygget.

Vad Levy skulle kunna ägna sommaren åt, naturligtvis i samråd med Mauricio Pochettino, är att avlasta från klubben de spelare som inte bedöms vara centrala delar av Pochettinos planer. Tottenhams olika värvningscirkusar har lett till en rätt spretig samling spelare, som inte alldeles nödvändigtvis kommer passa så bra in i Pochettinos taktiska pussel.

:::

Betyg: Godkänd (++)

Det är en på alla sätt svårbedömd säsong för Tottenham. På något sätt är det så klart en misslyckad säsong för dem, de inte bara misslyckades med att uppnå något av de mål som laget föresatte sig, de fann sig i själva verket längre från dem än tidigare. Inte minst lagets sammanbrott i cupspelet under Tim Sherwood gnager själen. Det var samtidigt en säsong med vissa uppenbara svårigheter för Tottenham, som behövde anpassa sin taktik efter Gareth Bales frånvaro samtidigt som sju nya spelare togs in. Det finns dock en stark grund för framtiden och i det avseendet finns det en möjlighet att betrakta den här säsongen som föga mer än ett mellanspel.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-01 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå