POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fulham, Norwich och Cardiff måste balansera mellan realism och optimism

Premier League kan inte sluta lyckligt för alla. Tvärtom så ligger det i tävlingens natur att för vissa måste det sluta olyckligt, och de måste se sig själva nedflyttade till den fotbollens fundamentalistiska skärseld som går vid namnet The Championship.

Det är en sorg som hanteras på nästan identiska sätt oavsett vilken klubb det faktiskt handlar om. Man knyter nävarna, torkar tårarna med handkanten och med av undertryckt passion lätt dallrande röst så bedyrar man dyrt och heligt att vi, vi ska minsann omedelbart återvända till Premier League, landet fyllt av mjölk och honung.

Så och denna säsong. Ole-Gunnar Solskjaer pratade om vikten av karaktär för att Cardiff skulle ta sig omedelbart tillbaka. John Ruddy, Norwichs målvakt, såg fram emot att ta sig direkt tillbaka till Premier League. Och Fulham tillhör Premier League menade Martin Jol, så målet är att ta sig direkt tillbaka dit.

Stiff upper lip. Ja, men vad tusan ska man annars säga. Det enda rimliga ledarskapet i en situation när skiten så klart och tydligt har träffat fläkten är att försöka morska upp manskapet och hitta en målsättning att hänga upp sitt kommande arbete på. Annars kan man ju lika gärna lägga ner. Föreställ er en manager eller en spelare som skulle få för sig att säga något annat.

Jag misstänker att ungefär så där har nog egentligen alla från Premier League nedflyttade lag i historien sagt. Det ligger i sakens natur. Men uppenbarligen kan ju inte alla få rätt, tvärtom så får man ju intrycket av att det faktiskt är rätt svårt att ta sig tillbaka på rödaste rappet.

Guardian har gjort en genomgång av de senaste 28 säsongerna, händelsevis samma tidsperiod under vilken det har funnits playoff inom engelsk fotboll. De har kommit fram till några intressanta faktoider:

:::

(1) Av alla lag som har blivit nedflyttade från Premier League så har tre fjärdedelar, närmare bestämt 76,5%, inte blivit omedelbart uppflyttade igen säsongen därpå.

(2) Det är mer sannolikt att ett lag som flyttas ned från Premier League slutar på tabellens nedre halva i The Championship, än vad det är att de flyttas upp omedelbart under den första säsongen.

(3) Av alla lag som har blivit nedflyttade från Premier League, så har två tredjedelar, närmare bestämt 65,9%, inte blivit uppflyttade igen efter två säsonger i The Championship.

(4) Därefter blir uppgiften svårare och svårare, de lag som inte flyttas upp inom två säsonger tappar i genomsnitt 1,2 tabellplaceringar per säsong och den tredje säsongen är deras tabellplacering i genomsnitt 13,4, således är man bland de sämre lagen i The Championship.

(5) Tolv av lagen som åkt ut Premier League under de här 28 åren har vunnit The Championship inom tre år, samtidigt som elva av lagen har blivit nedflyttade en andra gång till League One. Ett lag är med andra ord lika sannolikt att vinna The Championship som att åka ur.

:::

Det här är fakta som egentligen talar emot den mer intuitiva förståelsen av hur det ligger till. Det känns på något sätt rimligt när lag i Premier League säger att de ska ta sig omedelbart tillbaka, även fast statistiken snarare menar att det är om inte orimliga så i alla fall något överoptimistiska uttalanden.

Man kan peka på flera faktorer som borde tala till dessa lags fördel. Rutinen av att ha spelat fotboll på en högre nivå. De finansiella fördelarna som kommer sig av att ha spelat i Premier League, fallskärmsbetalningar etc. Den rent sportsliga motivationen att ta sig tillbaka till Premier League.

Men kanske vägs detta upp av andra mer psykologiska faktorer. Ett lag som har åkt ur kan med viss rätt sägas vara ett lag på nedgång, en utveckling som rent mentalt inte alltid är lätt att vända. Samtidigt möter de i The Championship en kader av lag som kanske tvärtom är på uppgång, som jobbar i medvind snarare än motvind.

Ett lag som åker ur befinner sig ofta i en större grad av institutionell osäkerhet, där spelare försvinner och det är tämligen sannolikt att klubben byter manager samt börjar ägna sig åt kostnadsnedskärningar. Det är förutsättningar som var och en för sig kan påverka prestationen på fotbollsplanen.

Nu menar många att det här har förändrats över tid, att det har blivit allt lättare att ta sig tillbaka till Premier League. Spelet är ju riggat menar de, i och med fallskärmsbetalningar etc. Det låter troligt men stämmer inte riktigt överens med den statistiska verkligheten. Där är det tvärtom ett över åren tämligen konstant antal lag som klarar av att ta sig tillbaka direkt.

Norwich, Cardiff och Fulham gör helt rätt i att vara optimistiska i motgångens stund. Men den bistra sanningen är också att de har en mäktigt svår uppgift framför sig att ta sig tillbaka till Premier League. Ska jag våga mig på att säga något om detta så blir det som följer:

Fulham tror jag tar sig direkt tillbaka. Norwich kommer att greja en playoff-plats, väl där har jag ingen aning. Cardiff tror jag inte kommer att klara ens någon playoff-plats.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå