POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

2013-14: Swansea (++)

Swanseas säsong drabbades av Henri Delaunays förbannelse och svårigheten att kombinera engelsk och europeisk fotboll. Nya krav på klubben ledde till konflikt mellan ordförande och manager, vilket resulterade i ett påfrestande managerbyte. Swansea bygger vidare på sin taktik med bollinnehav och eget passningsspel.

Swanseas säsong präglades till stor del av den europeiska förbannelsen. För första gången vann ju klubben förra säsongen en stor cuptitel i England och belönades för det med spel i Europa League. Men likt Newcastle före dem så tvingades Swansea upptäcka svårigheterna i att kombinera spel i Europa League med spel i Premier League. Resultaten blev lidande som en följd.

Kanske hängde de tidiga samarbetsproblemen mellan Michael Laudrup och Swanseas klubbledning samman med detta. Det framstod emellertid tydligt att Laudrup ville se en betydligt mer omfattande satsning i spelartruppen än vad Swanseas klubbledning var villiga att medge. Redan där alltså under sommaren började det se ut som om klubb och manager skulle gå sina skilda vägar.

Relationen mellan Laudruo och Huw Jenkins, Swanseas ordförande, blev till sist ohållbar. Laudrup ansågs bland annat inte lägga tillräcklig energi på lagets träningar. Swansea lyckades hur som helst med det svåra stycket att inte överreagera på sitt eget beslut. De rekryterade en mer eller mindre tillfällig ersättare internt i Garry Monk, som vidmakthöll Swanseas sätt att spela fotboll.

Fotbollsmässigt var säsongen något av en besvikelse. Swanseas spelartrupp är utan tvekan lite för stark för att behöva slåss i nedflyttningsstriden, om än med lite luft under ribban. Särskilt för en klubb som säsongen innan slutade nia och vann Ligacupen. Men sett till vad som hände under säsongen får man ändå betrakta det som en godkänd mellansäsong för Swansea.

:::

Swansea, 2013-14

Trots att Swansea genomförde ett managerbyte under säsongen så ihärdade laget med sin taktiska idé baserad på bollinnehav och eget passningsspel. En fördel möjligen av att rekrytera internt. Endast Arsenal hade ett högre antal passningar per match än Swansea, som samtidigt kan stoltsera med ett av Premier Leagues högsta snitt av lyckade passningar.

Konsekvensen är att Swansea, för ett lag i sin del av tabellen, släpper till förhållandevis få målchanser. Logiken är enkel, om man själv har bollen så kan inte motståndarna göra något med den. Emellertid är Swansea inte riktigt lika framgångsrika i den egna backlinjen, där förhållandevis få målchanser mot sig leder till relativt många insläppta mål.

Offensivt ser det emellertid bättre ut. Dock minskade Swanseas produktivitet sett till antal skapade chanser under säsongen, i all synnerhet efter det att Michael Laudrup lämnade klubben. Dock stoltserar Swansea med ett hyfsat effektivt anfall, inte minst tack vare Wilfried Bony.

:::

Säsongens spelare: Wilfried Bony. En riktigt lyckad värvning för Swansea den här säsongen. Ett kraftpaket som på ett naturligt sätt kompletterade Swanseas befintliga taktik. Är något typiskt nog den spelare i Premier League som gjort flest mål med huvudet under säsongen. Och det var viktiga mål, utan vilka Swansea mycket väl hade kunnat se sig nedflyttade till The Championship tillsammans med sina walesiska grannar.

:::

Sommarfokus:

(1) Behåll spelare. Många av Swanseas viktigaste spelare lockades till klubben tack vare Michael Laudrups vida kontaktnät och goda renommé, möjligen hans mest bestående insats som Swanseas manager. När han har lämnat klubben kan det visa sig svårt att övertyga Michu, Jordi Amat, Chico Flores, Pablo Hernandez, Jonathan de Guzman, Wilfried Bony med flera att stanna kvar, vilket betyder att Swansea har ett gediget arbete framför sig att övertyga dem om klubbens förtjänster.

(2) Förstärk försvaret. En hög grad av Swanseas resultatmässiga instabilitet den här säsongen följer på brister i backlinjen. Swansea saknar här riktigt hög kvalitet, till skillnad från i övriga lagdelar, och det är till försvaret som Swansea framför allt måste hitta förstärkningar inför den kommande säsongen.

(3) Bestäm manager. Garry Monk blev alltså den tillfälliga lösningen för att hitta en ersättare till Michael Laudrup. Så sades det emellertid då, och Monk fick också sitta på posten säsongen ut. Och även om resultaten inte alltid talade till Monks fördel så tyder mycket på att han blir kvar som manager för klubben. En hel del ställer sig dock frågande till om Monk, som spelare själv, har tillräcklig distans till spelarna för att framgångsrikt klara av den uppgiften över tid.

Swanseas läge är ändå hyfsat gynnsamt. De har ett betydligt bättre lag än vad den här säsongens svaga tolfteplats egentligen motiverar, och nästa säsong har de inte europeiskt cupspel att bemöda sig själva med. Klubben har alla möjligheter att komma starka till nästa säsong och behöver inte göra några omfattande förändringar för att så ska bli fallet.

:::

Betyg: Godkänd (++)

Om någon hade frågat Swansea inför säsongen ifall de hade varit nöjda med dess utfall så hade de förmodligen svarat nej. Men om någon frågat dem samma sak i januari så hade kanske svaret blivit ett annat. Cupspelet imponerade inte överdrivet heller, även om Swansea säkert är nöjda med sin seger i FA-cupen på Old Trafford. Swansea kan emellertid betrakta detta som en mellansäsong och gå vidare i sin planering.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-04 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå