POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

2013-14: Norwich (+)

Bristande anfallsspel och en vek ryggrad. Norwich tittade framåt efter en stark fjolårssäsong och några profilstarka värvningar, men mot slutet av säsongen var de tvingade att stirra i backspegeln när nedflyttningsstrecket körde om dem på insidan. Ett spektakulärt misslyckande av lagets anfallare seglade lagets öde.

Norwich drömde stort förra sommaren. De hade nyss slutat på en finfin elfte plats i ligan och köp av spelare under sommaren som Martin Olsson, Gary Hooper, Leroy Fer, Nathan Redmond och Ricky van Wolfswinkel fick supportrarna att hoppas på ännu bättre dagar framför dem. Det skulle dock ta en ände med förskräckelse.

Säsongen började inte särskilt bra för Norwich. Och när de for till Etihad för en erkänt tuff bortamatch mot Man City bara för att förlora med hiskeliga 0-7 så började det alltmer framgå att Norwich saknade både motståndskraft och mental styrka. De visade sig oförmögna att ta sig tillbaka in i matcherna på samma sätt som de visade sig oförmögna att ta sig tillbaka in i säsongen som helhet.

Kanske var det Chris Hughtons försiktiga attityd, både som personlighet och rent taktiskt på fotbollsplanen, som inte riktigt gick ihop med de offensiva värvningar som gjordes. Anfallsspelet hade i alla fall svårt att klicka. Ricky van Wolfswinkel gjorde i och för sig mål i ligadebuten men gick därefter 26 matcher utan att göra ett enda mål. Men om Hughton var problemet så väntade Norwichs klubbstyrelse alldeles för länge med att göra något åt saken.

Mycket av Norwichs något oväntade problem den här säsongen får kanske ses som personalproblem. Laget tappade i karaktär. Grant Holt lämnade klubben inför säsongen vilket var en förlust. Spelare som van Wolfswinkel, Gary Hooper, Johan Elmander med flera var kanske erkända namn, men visade sig helt sakna den personlighet som erfordras på den här nivån. Norwich som lag betraktat tappade identitet och blev formlöst.

Nu ska Norwich gå vidare i The Championship under sin nye manager, Neil Adams. Laget de har är tillräckligt bra för att komma direkt tillbaka till Premier League, men då måste den här säsongens relativa själlöshet ersättas med mer stål och kampmoral.

:::

Norwich, 2013-14

Bara ett lag i ligan mäktade med fler 0-0-matcher än Norwich, och inget lag var ens riktigt i närheten av att göra färre mål än Norwich med sina 28 mål över hela ligasäsongen. Ricky van Wolfswinkel gör ett mål under hela säsongen, på dess första dag. Den bistra sanningen under säsongen är att Norwich släpper in dubbelt så många mål per match som de själva lyckas göra.

Grafen visar på detta hemska förhållande, där Norwich ligger mil ifrån något annat lag i termer av offensiv effektivitet. Norwich behöver således över 20 procent mer öppna målchanser för att få bollen i mål än vad ligans näst minst effektiva lag behöver. En stark defensiv är viktig för att hålla sig kvar i Premier League, men offensiven måste fortfarande hålla en dräglig nivå. Och detta fällde Norwich den här säsongen.

Problemet var inte att Norwich skapade för få chanser. I det avseendet var inte laget sämre än något annat lag i botten av tabellen. Norwichs problem återfinns således i anfallet.

:::

Säsongens spelare: Robert Snodgrass. Leroy Fer gjorde en bra säsong och Nathan Redmond fick sitt riktiga genombrott den här säsongen. Men den spelare som under säsongen ändå var genomgående bäst måste sägas vara Snodgrass, som stod för väldigt mycket av Norwichs kreativitet framåt från sin högerkant. Ett lingon mitt i blåbärssnåret.

:::

Sommarfokus:

(1) Förstärk anfallet. Norwichs anfallsuppsättning har inte fungerat och den kommer fungera än mindre i The Championship. Norwich behöver sälja av Ricky van Wolfswinkel och Johan Elmander. Håll fast vid Gary Hooper som är en spelare mer för Norwichs framtid, och försök hitta ett komplement till denne. Möjligen finns denne redan i truppen i form av Luciano Becchio. Ett anfall för framtiden måste formas.

(2) Behåll spelare. En nedflyttning medför alltid en risk att etablerade spelare väljer att lämna klubben. Det är viktigt för Norwich att, åtminstone under den här första säsongen, försöka behålla spelare som Leroy Fer, Nathan Redmond, Alexander Tettey, Robert Snodgrass, Sebastien Bassong och Michael Turner. Det är spelare som kan ta Norwich direkt tillbaka till Premier League.

(3) Bevaka managerläget. Norwich har efter säsongens slut valt att göra Neil Adams till permanent manager. Det kan nog vara ett klokt beslut. Samtidigt är Adams en inte helt erfaren manager och faller in i ett mönster där engelska klubbar anställer gamla spelare etc som i ett senare läge visar sig omogna för uppgiften. Norwich har också anställt Joe Royle till ledarstaben och det är viktigt att klubben håller ett aktivt öga på hur jobbet går för Adams.

Ekonomi kommer naturligtvis visa sig vara en faktor för Norwich. De köpte många spelare, av tänkt Premier League-nivå, inför den här säsongen. Det har med all sannolikhet trissat upp Norwichs lönekostnader till en nivå som klubben på sikt inte kommer kunna bära utan tillgång till Premier Leagues TV-intäkter. I någon utsträckning kommer det alltså vara nödvändigt för Norwich att rationalisera sina lönekostnader.

:::

Betyg: Underkänd (+)

Norwich åkte ur Premier League den här säsongen, och det var naturligtvis en rejäl missräkning. Samtidigt måste man komma ihåg att Norwich fortfarande var en av ligans minsta klubbar, och fullständigt uteslutet kunde det knappast vara att en nedflyttning skulle bli en realitet, så säsongen kan knappast ses som under all kritik. Norwich såg länge ut att kunna klara sig kvar, men avslutningen på säsongen, med avslutande matcher mot Arsenal, Liverpool, Chelsea och Man Utd ställde till det för dem.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-06 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå