POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

2013-14: Crystal Palace (+++++)

Från anarki till organisation i defensiven. Ett disciplinerat och inspirerat försvarsspel höll mot alla odds Crystal Palace kvar i Premier League, där Tony Pulis inträde som manager var säsongens vattendelare, efter att Ian Holloway självmant kastat in handduken en tredjedel in på säsongen.

Tony Pulis var manager för Crystal Palace under totalt 26 omgångar i Premier League. Under dessa 26 omgångar samlade Crystal Palace på sig 38 poäng, ett poängsnitt som inte bara hade hållt Crystal Palace kvar i Premier League utan under fyra av de fem senaste säsongerna så hade det gett Crystal Palace en plats bland de åtta bästa.

Det är kanske inte så konstigt att det runt Selhurst talas om tiden före och efter Tony Pulis. För innan Pulis tog över laget så såg Crystal Palace ut att vara helt och hållet garanterade nedflyttning. Efter tolv ligamatcher hade Crystal Palace vunnit en enda, mot bottenkollegorna Sunderland, och förlorat åtta av dessa matcher.

Vad som förändrades hade inte så mycket med offensiven att göra. Crystal Palace gjorde fler mål med Pulis som manager men inte många fler mål. Det var defensiven som blev oändligt mycket bättre. Innan Tony Pulis släppte Crystal Palace in i snitt två mål per match. Med honom släppte Crystal Palace in i snitt ett mål per match. Dubbelt så bra med andra ord.

Att Crystal Palace hade defensiva problem var uppenbart inför säsongen. Ändå ihärdade Ian Holloway med att värva främst offensiva spelare. Laget fick en markant offensiv balans. Det var ett dåligt sätt att förbereda Crystal Palace för Premier League på. Kanske ville Ian Holloway för egen del överraska Premier League igen som han gjort en gång tidigare med Blackpool.

:::

Crystal Palace, 2013-14

Grafen illustrerar hur det kommer sig att Crystal Palace hänger kvar i Premier League. Laget har ett förhållandevis svagt offensivt facit men befinner sig en bra bit över ligans genomsnitt defensivt. Något som klart illustrerar det enkla förhållandet att vad som i första hand är nödvändigt för att hålla sig kvar i Premier League är ett bra försvar.

Ändå lyckas motståndarna skapa förhållandevis många chanser mot Crystal Palace, till stor del eftersom Crystal Palace inte är särskilt orienterade mot eget bollinnehav. Men Crystal Palace är det lag som står för flest brytningar i hela Premier League med 18,3 per match samtidigt som bara Liverpool tacklar mer än Crystal Palaces 22,2 tacklingar per match.

Crystal Palaces offensiva taktik är hyfsat uppenbar. De ligger lågt för att därefter kontra snabbt, i huvudsak användandes sina snabba kantspelare. Den absoluta majoriteten av lagets mål har också gjorts inifrån motståndarnas straffområde.

:::

Säsongens spelare: Mile Jedinak. Det finns skäl att hylla målvakten Julian Speroni som varit lysande under nästan hela säsongen, eller Jason Puncheon som har gjort många väldigt viktiga mål för Crystal Palace, bland annat mot Aston Villa, Cardiff och Hull. Men Jedinak var det defensiva nav på lagets mittfält runt vilken Tony Pulis kunde bygga sin defensiva organisation, och han har gjort ett strålande jobb under säsongen.

:::

Sommarfokus:

(1) Förstärk det centrala anfallet. Även om det var defensiven som räddade kvar Crystal Palace i Premier League den här säsongen så behöver laget förstärka sitt anfall då det förmodligen kommer krävas fler mål nästa säsong. Dwight Gayle är ett lovande alternativ men i övrigt ser det tunt ut, så här behöver Crystal Palace hitta ett alternativ.

(2) Bredda försvaret. Redan tidigt nu på sommaren har Crystal Palace meddelat att de släpper försvarstrion Danny Gabbidon, Dean Moxey och Jonathan Parr. Det gör Crystal Palace oroväckande tunnsådda defensivt, men man kan å andra sidan räkna med att Tony Pulis här har en medveten plan. Försvaret kommer att förstärkas under sommaren.

(3) Målmedvetenhet. Förra sommaren var ett skämt. Crystal Palace värvade då med Ian Holloway som manager 14 nya spelare, av vilka två inte ens togs ut i Premier League-truppen, tre av dem släpptes vidare redan i januari och ytterligare tre lånades ut under säsongen. Crystal Palace har inte råd med sådant resursslöseri. Den här sommaren måste de vara mer kirurgiska i sitt arbete.

Crystal Palace behövde Tony Pulis defensiva know-how. Det som emellertid med tiden blev Pulis akilleshäl i Stoke var att han aldrig i tillräcklig utsträckning värderade det centrala offensiva mittfältet. En position som Crystal Palace också i nuläget saknar spelare för. Det går samtidigt inte att lita på att det är en position som Pulis prioriterar.

:::

Betyg: Berömlig (+++++)

Få lag var så nedflyttningstippade inför säsongen som just Crystal Palace, och om någon hade frågat supportrarna inför säsongen vad de hade varit nöjda med så hade 17:e plats fått dem att jubla. Att sluta betydligt högre än så och på det sätt laget gjorde det, med fem raka segrar under mars och april som säkrade deras Premier League-status, och på vägen besegra både Chelsea och Everton, var bortom alla drömmar.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-07 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå