POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM 2014, Grupp B: Ungt och gammalt i kamp om förstaplatsen

I ett VM där det saknas en enda klar och tydlig så kallad dödens grupp, så är det här onekligen en av flera kandidater. Australien kan rimligtvis räknas bort redan från början, endast ett fotbollsmirakel utav enorma proportioner skulle kunna se dem blanda sig i slutspelsstriden. Men övriga tre länder både ser hyfsat jämnstarka ut och alla tre med chans att gå långt i den här turneringen.

Ungt och gammalt känns annars som ett tema som är återkommande i just den här VM-gruppen. Mot Hollands och framför allt Spaniens något ålderstigna och beprövade lag ska ett mer ungdomligt och nytt Chile pröva sina krafter. Mot Chile talar så klart rutinen. Mot Spanien och Holland talar att båda finalisterna från förra VM i någon mening har misslyckats med att förnya och föryngra sig på viktiga positioner.

Samtidigt har Australien blivit tvungna att förnya sig tämligen tätt inpå VM i och med att gamla trotjänare som Mark Schwarzer och Brett Holman efter kvalet tackade för sig i landslaget. Om hunger och fräschhet är vad som talar för Chile i den här gruppen så talar Australiens förnyelse snarare till deras nackdel, de får ses som den här gruppens slagpåsar.

Det här är ju en speciell grupp med tre starka lag i gruppen, där alltså minst ett lag kommer att avsluta turneringen redan efter gruppspelet. Samtidigt är det också en grupp där alla lag med all sannolikhet kommer att vilja undvika andraplatsen, som med intill visshet gränsande sannolikhet skulle innebära Brasilien i en åttondelsfinal. Kamp om förstaplatsen med andra ord.

:::

Min slutställning:

1.       Spanien
2.       Chile
3.       Holland
4.       Australien

:::

AUSTRALIEN

Chile (13/6), Holland (18/6) och Spanien (23/6)

Inte mycket är sig likt i Australien från kvalet. Förbundskaptenen i kvalet var Holger Osieck som förvisso tog Australien till VM men gjorde så med en väldigt defensiv inställning och som byggde laget kring en åldrande grupp av spelare. Inför VM har Osieck ersatts av Ange Postecoglou som har ändrat i lagets taktik och bytt ut stora delar av spelartruppen.

Där Osieck var mer fokuserad på inlägg och spel inne i boxen så har Postecoglou snarare fokuserat på ett snabbt och direkt spel genom planen. Båda utgår fortfarande från Tim Cahill och Josh Kennedy som anfallare, men spelarna bakom dem är andra typer.

Taktiskt kan det vara en klok förändring av Australien. De möter i VM Spanien, Holland och Chile i en riktigt tuff grupp, och det är också motståndare som i hög utsträckning kommer hålla i bollen själva. Australiens små chanser kommer till största delen gå ut på att kontra och ligga på omställning. Ett sådant spel passar bättre än eget bollinnehav och inlägg som är hyfsat lätta att försvara sig mot.

Men samtidigt har Australien gått miste om värdefull erfarenhet, framför allt i lagets defensiva delar. I samband med Postecoglous tillsättning så meddelade den enormt rutinerade målvakten Mark Schwarzer tillsammans med mittbacken Brett Holman att de slutade med landslagsfotboll. Postecoglou har heller inte till VM tagit ut spelare som Lucas Neill och Sasa Ognenovski.

Det är cirka 250 landslagsmatcher som förvunnit ut ur Australiens VM-trupp. För ett lag som inte toppar tabellen i termer av spelarkvalitet så kan ett sådant erfarenhetstapp visa sig helt ödesdigert. Postecoglou menar att han vill skapa ett lag som ingen vill möta, men i VM har jag en känsla av att precis alla skulle vilja möta Australien.

Realistiskt mål: Inget alls, vinna en match
Nyckelspelare: Mile Jedinak
Joker: Mathew Ryan
Betyg: +

:::

CHILE

Australien (13/6), Spanien (18/6) och Holland (23/6)

Det har pratats mycket om Spanien och Holland inför VM, men Chile är inte ett lag som på något vis ska underskattas. Laget har under Jorge Sampaoli fortsatt den tradition som Marcelo Bielsa införde med ett väldigt offensivt spel baserat på en hög och intensiv press på motståndarna. Om Chile alltså får spelet att stämma så kan de göra livet mycket obekvämt för både Spanien och Holland.

Kanske hade Chile ändå lite otur som hamnade i en så pass svår grupp som de nu gjort, för de sitter just nu på det bästa lag de kanske haft under ett VM och har potential att gå riktigt långt i turneringen. Att de ska riskera åka ut redan i gruppspelet känns lite tråkigt. Om de å andra sidan tar sig till slutspel så har de bevisat att de är inte bara underhållande utan även effektiva.

Offensivt kryllar Chile av skickliga och konstruktiva spelare, och på mittfältet har Chile spelare i världsklass i form av Arturo Vidal, Jorge Valdivia och Alexis Sanchez. Om vi ska hitta någon svaghet i Chile så är det i försvaret där laget inte står så starkt, eller rättare sagt långt. Att Gary Medel, som spelar defensiv mittfältare i Cardiff, används som mittback oroar.

Det gör naturligtvis Chile känsliga defensivt men kan också bidra till att Chile drar slutsatsen att anfall är bästa försvar.

Realistiskt mål: Kvartsfinal
Nyckelspelare: Arturo Vidal
Joker: Fabian Orellana
Betyg: ++++

:::

HOLLAND

Spanien (13/6), Australien (18/6) och Chile (23/6)

Förra VM i Sydafrika ställde Holland inför något av en identitetskris. Å ena sidan tog sig laget ända fram till final men gjorde det på ett sådant sätt att det fanns människor i landet som inte ville kännas vid sitt eget landslag. Holland har sedan dess återvänt till sin mer traditionellt offensiva inställning, men det verkar som om Louis van Gaal inför VM har börjat gå i mer defensiva tankar.

Skadan på Kevin Strootman har tvingat honom att tänka om, och snarare röra sig mot ett 5-3-2-system snarare än Hollands klassiska 4-3-3. Tre centrala försvarare som backas upp av två defensiva mittfältare, som alltså tillsammans ska göra det jobb som Strootman förut klarade själv. Offensiven ska här gå genom ytterbackarna Daley Blind på vänsterkanten och Daryl Janmaat på högerbacken, och kanaliseras genom Wesley Sneijder som offensiv spelfördelare.

Mycket av Hollands framgångar under VM kommer bero på hur effektiva lagets båda anfallare är, Robin van Persie och Arjen Robben. Van Persie har förvisso öst in mål under VM-kvalet, men det är skillnad i ett VM. Arjen Robben är i sina bättre stunder en mycket svårstoppad spelare, men är i Bayern München uppbackad av ett helt annat kollektiv än i landslaget.

Holland har föryngrat och förnyat tämligen mycket i sin backlinje, men verkar inte ha lyckats riktigt lika bra med det i lagets offensiva delar. Där består Holland till stor del av spelare som har passerat sin topp, vilket brukar kunna vara en nackdel i sådana här sammanhang. Samtidigt saknar backlinjen den rutinerade ledare som brukar komma väl till pass.

Realistiskt mål: Kvartsfinal
Nyckelspelare: Arjen Robben
Joker: Daryl Janmaat
Betyg: +++

:::

SPANIEN

Holland (13/6), Chile (18/6) och Australien (23/6)

När vi talar om Spanien och spansk fotbolls framgångar under de senaste sex åren så är det ofta det offensiva som betonas. Det pratas om falska nior och om lagets förmåga att pressa högt och bestämma matchens bild och rytm med ett närmast kvävande effektivt passningsspel. Men hemligheten är kanske snarare defensiv med ett Spanien som på tio raka slutspelsmatcher under två EM och ett VM inte har släppt in ett enda mål.

Spanien har varit makalöst framgångsrika under de senaste tre mästerskapen, men till stor del känns det också som om Vincente del Bosque, Spaniens förbundskapten, inte har rott i land det som kan vara det svåraste med ett så framgångsrikt lag, att förnya och föryngra det, vilket innebär att i någon utsträckning välja bort de spelare som har bidragit till framgången förut. Man håller fast vid vad som har fungerat snarare än att titta framåt.

Känslan inför det här mästerskapet är att Spanien har blivit lästa av sina motståndare, som har hunnit vänja sig vid ett otroligt effektivt spelsystem och hitta motmedel. När Spaniens offensiv inte längre är lika självskriven, med svagare anfallare och en spelfördelare i Xavi som inte längre står på topp, så sätts en högre press på Spaniens försvar och egna bollinnehav, motståndarna ges möjlighet att sätta tuffare och tidigare press på spanska försvarare.

Att vinna tre mästerskap i rad är så klart en enorm bedrift och tyder på att det i Spanien finns en hel hög med mentalt starka vinnarskallar. Men Spaniens utmaning under det här mästerskapet består i att visa att de kan prestera ett taktiskt alternativ till den framgångsrika spelidé som har vunnit dem tre mästerskap men som näppeligen kommer räcka till att vinna ett fjärde.

Realistiskt mål: Semifinal
Nyckelspelare: Andres Iniesta
Joker: Pedro Rodriguez
Betyg: ++++

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-10 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå