POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM 2014, Grupp C: Taktikens triumf över medelmåttigheten

En av VM:s svagaste grupper är förmodligen också en av de allra mest ovissa på förhand, bestående av fyra lag som vart och ett säkert anser sig ha haft tur med lottningen och som ser goda möjligheter att ta sig vidare till slutspel. Ändock så ska två vidare och två ska åka ur.

Det är inte omöjligt att Grekland lyckas med att försvara sig vidare från den här gruppen. Något annat mäktar inte laget med. Samtidigt är det svårt att tänka sig att övriga lag inte är beredda på den taktiken. Samtliga tre lag i övrigt har förvisso bristande försvarsspel men också mer av ett eget kreativt anfallsspel.

De bästa spelarna hittar vi i Elfenbenskusten. Men det är också där vi hittar det största glappet i kvalitet mellan offensiv och defensiv. Lite ställer jag mig också frågande till motivation och hunger i laget. Det fungerar inte att gå in i ett VM med något annat än en helt hundraprocentig inställning, och jag är i det avseendet inte övertygad om Elfenbenskusten.

I slutänden tror jag det blir de två mest taktiskt genomtänkta landslagen som tar sig vidare från den här gruppen. José Pékerman är taktiskt slug och kommer kunna använda det för att navigera den här gruppen. Alberto Zaccheroni har skapat ett spännande landslag med Japan som jag tror kan bli en av den här turneringens positiva överraskningar, likaväl som att de åker direkt ut ur gruppspelet.

Frågan är emellertid om det är en fördel att sluta etta eller tvåa i den här gruppen. Det kan verka bäst att komma etta, men det laget kommer med all sannolikhet att stöta på Brasilien i en eventuell kvartsfinal. Laget som slutar tvåa, som inte kommer vara kvalitativt sämre än gruppettan, har å andra sidan en tämligen överkomlig väg ända fram till semifinal.

:::

Min slutställning:

1.       Colombia
2.       Japan
3.       Elfenbenskusten
4.       Grekland

:::

COLOMBIA

Grekland (14/6), Elfenbenskusten (19/6) och Japan (24/6)

Colombia har tvingats genomgå en smärtsam förändringsprocess. Under deras så kallade gyllene generation så kvalificerade sig Colombia till tre raka VM under 1990-talet, i Italien och därefter USA och Frankrike. Spelet då var i huvudsak baserat på det egna bollinnehavet och ett metodiskt försvarsspel, en ständigt återkommande huvudvärk var dock anfallet där Colombia ofta hamnade i trubbel.

Därefter har Colombia haft det svårare att kvalificera sig till VM och har missat att kvalificera sig till tre raka VM. Inför detta VM har dock Colombia sökt sig utanför landets gränser och i argentinaren José Pékerman funnit lösningen på landets kvalfyllda problem. Pékerman valde istället att bygga upp sitt lag kring Colombias nu stora antal anfallare av högsta kvalitet – Radamel Falcao, Jackson Martinez, Carlos Bacca med flera.

Att Radamel Falcao är skadad och alltså missar VM är naturligtvis ett stort avbräck för Colombia. Man kan naturligtvis fråga sig varför Pékerman valde att ens ta med honom i VM-truppen, något som andas desperation. Men kanske var ändå bäst som skedde, att Falcao inte kunde komma med. Nu får andra anfallare tid att förbereda sig, och Colombia behöver inte ödsla energi på en anfallare som bara kan vara en skugga av sitt riktiga jag.

Colombias stora problem för närvarande är dock defensiven, och då i synnerhet backlinjen. Rakt genom VM-kvalet har backlinjen varit en svaghet, och målvakten David Ospina har tvingats till avgörande insatser. Något sådant kommer inte att fungera i ett VM.

Realistiskt mål: Kvartsfinal
Nyckelspelare: James Rodriguez
Joker: Jackson Martinez
Betyg: +++

:::

ELFENBENSKUSTEN

Japan (14/6), Colombia (19/6) och Grekland (24/6)

Afrikanska lag i allmänhet, och kanske Elfenbenskusten i synnerhet, har under många år varit ett tydligt talande exempel på att ett landslag kan bestå av många individuella spelare av högsta kvalitet, men att detta inte alls behöver betyda att laget som helhet fungerar särskilt bra.

Elfenbenskusten saknar definitivt inte spelare av både hög klass och världsklass. Yaya Touré, Gervinho, Cheick Tioté, Wilfried Bony, Salomon Kalou och Didier Drogba andas klass. Det här är Elfenbenskustens tredje raka VM. I de två tidigare mästerskapen har Elfenbenkusten drabbats av väldigt tuffa lottningar, men den här gången har de haft bättre lycka med lotten. Kanske är det här landets bästa möjlighet att gå riktigt långt i en turnering, kanske bli det första afrikanska landet att ta sig till semifinal.

Som vanligt, och som framgår av uppräkningen ovan, som har en klar tonvikt mot offensiva spelare, så är det i huvudsak försvarsspelet som är det främsta dilemmat. Det finns i Kolo Touré och Didier Zokora mängder med rutin, men mittbacksparet är knappast det mest fräscha eller flyfotade. Ytterbackarna känns inte helt förtroendeingivande. Serge Aurier på högerbacken är förvisso lovande, men orutinerad i dessa sammanhang.

Bristen på rutin märks också hos förbundskaptenen. Sabri Lamouchi har ingen erfarenhet alls från den här nivån, och hans bidrag måste bestå i att motivera sina spelare och få lagets etablerade världsstjärnor att utöva ett gediget ledarskap på planen.

Realistiskt mål: Kvartsfinal
Nyckelspelare: Yaya Touré
Joker: Didier Drogba
Betyg: +++

:::

GREKLAND

Colombia (14/6), Japan (19/6) och Elfenbenskusten (24/6)

Grekland lever vidare på det taktiska arv som tog dem ända fram till EM-guldet för tio år sedan. Laget är oerhört defensivt disciplinerat. Kvalet bestod av fem 1-0-segrar och under kvalet som helhet släppte Grekland in endast fyra mål på totalt tio matcher. Laget mäktade samtidigt bara med att göra tio mål. Hela 20 mål färre än Bosnien som vann kvalgruppen.

Den som inte ser någon större skönhet i raka linjer och hårt kollektivt defensivt arbete kommer hitta lite charm i Grekland. Laget har i grund och botten offrat sitt offensiva spel med både försvarsspelare och centrala mittfältare som knappt alls deltar i offensiven. Syftet är att försvåra inspel mellan lagets defensiva linjer. Klokt att inse det egna lagets begränsningar skulle några säga. Fegt skulle kanske andra säga.

Känslan av Grekland är också av ett lag som står splittrat med det ena benet i det förgångna samtidigt som kroppen närmast mot sin vilja rör sig allt längre in i nuet. Den osannolika framgången från 2004 lever kvar, och flera av spelarna från det mästerskapet finns fortfarande kvar. Att ersätta hjältar kan vara svårt, särskilt när laget fortsätter kvalificera sig till mästerskap. Men hittills har det heller aldrig gått längre än så.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Sokratis Papastathopoulos
Joker: Kostas Mitroglou
Betyg: +

:::

JAPAN

Elfenbenskusten (14/6), Grekland (19/6) och Colombia (24/6)

När Japan tog sig till slutspel i förra VM, där de förlorade i åttondelsfinal på straffar mot Paraguay, så var det med en mycket defensiv utgångspunkt. Laget spelade med två defensiva mittfältare och utan en riktig anfallare. Det visade sig vara framgångsrikt i ett VM-gruppspel, men det var inte en filosofi som Alberto Zaccheroni, Japans nye förbundskapten efter VM i Sydafrika, valde att arbeta vidare med.

Zaccheroni har försökt skapa ett offensivt spelande lag, med utgångspunkt i lagets spelfördelare Keisuke Honda, som i landslaget har växt ut till en riktig ledargestalt. Zaccheronis föredragna spelmodell med Japan har varit 4-2-3-1, där laget spelat en snabb fotboll baserad på hög press och med bollvinnande mittfältare.

Laget har haft framgångar med den här modellen. 2011 vann Japan Asian Cup och laget har presterat bra mot framför allt bättre motstånd. När laget emellertid blir mer spelförande på egen hand, mot lågt liggande motstånd, så har Japan fått vissa uppenbara problem.

Annars är det, inte helt oväntat kanske, defensiven som är det stora problemet för Japan. De blev tämligen brutalt avslöjade under förra sommarens Confederations Cup, och Japans och Zaccheronis förhoppning är att de har lärt sig läxan till den här sommaren. Lagets mittbackar har dock inte haft några lysande säsonger bakom sig.

Realistiskt mål: Kvartsfinal
Nyckelspelare: Keisuke Honda
Joker: Hotaru Yamaguchi
Betyg: +++

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-11 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå