POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

FIFA For Dummies

Vi är alla så klart väldigt glada över att VM är tillbaka, efter fyra års lång väntan.

Det kan emellertid också vara på sin plats att fundera över VM:s smutsiga baksida, och vilken skit som faktiskt döljer sig bakom den glättiga fasaden på världens största kringresande cirkusföreställning. FIFA, och den politiska och ekonomiska korruption som följer i den organisationens fotspår, tillsammans med den mänskliga misär detta producerar.

Sepp Blatter, FIFA:s generalsekreterare, framställs ju ofta som en fotbollens Mr Chance, den vettlöse trädgårdsmästaren i Peter Sellers kultfilm från 1970-talet som genom sina yttringar av nonsens förs hela vägen till den politiska toppen. Men Blatter är så klart allt annat än vettlös, han är en slug och driven maktspelare i en av världens största organisationer. En jämförelse med Mr Chance är alldeles för vänlig.

Sportjournalister, och inte minst svenska sportjournalister, har ju inför VM tävlat i politiskt korrekta yttranden mot korruption och VM:s politiska kostnader i Brasilien. Som om de därmed har tagit sitt ansvar genom att i en bisats påpeka dessa problem, innan de ger sig in i en 100-sidig VM-bilaga som hyllar VM.

Problemet här är så klart det klassiska. Fotbollen som sådan är älskad av supportrar över hela världen, och en organisation av parasiter har valt att profitera på denna kärlek. Det visar sig näst intill omöjligt att bli av med dessa parasiter utan att åsamka skada på värdkroppen, det vill säga fotbollen. Men det är samtidigt helt nödvändigt.

Ekonomisk krigsföring är en nyckelstrategi i bekämpande av alla terrororganisationer, maffia- eller gangsterorganisationer och politiska välden, och detta är ju i själva verket vad FIFA har utvecklats till att bli. Follow the Money, slå undan de ekonomiska benen, omöjliggör för organisationen att försörja sig och vidmakthålla det som håller dess maktstruktur vid liv, så tvingar man fram reform.

VM är FIFA:s ekonomiska motor, det är således mot VM man måste slå.

Stora ord kommer inte att räcka, vare sig från journalister, från politiker eller från europeiska fotbollsledare. FIFA styr sig självt och håller själva fotbollen som gisslan, de har råd att skita fullständigt i vad folk tycker om dem. De är ingen politisk demokrati, de utses inte i val. De är inget företag, de är inte styrda av marknadens opinion.

Men de likt alla andra kontrolleras av ekonomiska realiteter. Och VM:s värde består i att de bästa länderna och de bästa spelarna deltar. Europas bästa länder och nationsförbund bör således sluta prata och säga “Nej, vi vägrar att delta i VM i Qatar 2022, och vi vägrar att delta i fortsatt VM-spel innan Sepp Blatter avgår och FIFA genomgår nödvändiga reformer!”

Det kommer att kosta, det kommer att göra ont, men det gör alla strider som är värda att ta.

Komikern John Oliver har gjort ett inslag inriktat mot just FIFA och VM som är både lysande i sitt upplägg och instruktivt i sitt innehåll. En alternativ rubrik för inslaget vore kanske FIFA For Dummies, men just den infallsvinkeln lyckas också visa på kejsarens nakenhet.

:::

[youtubeplay id=”DlJEt2KU33I” size=”large”]

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-12 kl 11:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå