POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM 2014, Grupp D: Momentum talar till Englands och Italiens fördel

Det här är en av grupperna i VM som rätt snabbt benämndes som en av dödsgrupperna. Naturligtvis, med tre förhållandevis stora fotbollsländer i en och samma grupp, Uruguay, Italien och England. Kanske finns det värre grupper i detta VM men Grupp D är utan tvekan ändå en grupp i vilken ett stort land kommer att försvinna direkt ur gruppspelet.

En intressant aspekt med gruppen är att den i någon mening också består av tre stora fotbollsländer lite på dekis. Både England och Italien har tappat en hel del av forna dagars glans, de båda lagen är inte längre lika stjärnstrålande och strålkastarna riktas i huvudsak mot andra länder. Inget av lagen är egentligen favorittippade. Uruguay har förvisso högt renommé men var obestridligen som bäst för fyra år sedan utan att därefter ha förnyat sig särskilt mycket.

Ändå finns det en väsentlig skillnad i var de tre lagen befinner sig på sina respektive kurvor. Både England och Italien kan sägas ha passerat sina respektive lågpunkter och befinner sig nu på något som liknar uppgång igen. Uruguay å andra sidan har ännu inte nått den punkten och kan sägas vara på nedgång.

Momentum talar således för England och Italien. Den här gruppens centrala frågeställning är om England och Italien har lyckats komma tillräckligt högt upp på sin utvecklingskurva för att fortfarande vara högre än Uruguays punkt på sin fallande utvecklingskurva. Costa Rica är ett defensivt stabilt lag men kan räknas bort från alla slutspelschanser.

:::

Min slutställning:

1.       Italien
2.       England
3.       Uruguay
4.       Costa Rica

:::

COSTA RICA

Uruguay (14/6), Italien (20/6) och England (24/6)

Oftast när ett lag tillämpar en fembackslinje så brukar det betyda att de båda ytterbackarna är tämligen offensiva. Så är dock inte fallet med Costa Rica, där förbundskapten Jorge Luis Pinto har tillämpat en konservativ spelidé som dock var väldigt framgångsrik för Costa Rica i kvalspelet. Och i en VM-grupp där Costa Rica är så tydligt nederlagstippade så kan det vara en nödvändig taktik.

Framför backlinjen brukar Costa Rica ha två i huvudsak defensiva mittfältare, som utgör den första försvarslinjen. Costa Rica bygger alltså mycket av sitt offensiva spel runt tre spelare på planen, en central anfallare och två offensiva yttermittfältare. En sådan taktik bygger mycket på den centrale anfallarens förmågor, så Costa Rica hoppas naturligtvis mycket på Bryan Ruiz.

Målsättningen för Costa Rica måste vara att överraska och ta sig förbi gruppspelet till slutspel. Ska de lyckas med det så måste dock lagets defensiva disciplin vara felfri. Om de uppnår detta så kommer både England och Italien men även Uruguay få det svårt att hitta vettiga målchanser.

Realistiskt mål: Slutspelschans
Nyckelspelare: Bryan Ruiz
Joker: Cristian Gamboa
Betyg: ++

:::

ENGLAND

Italien (14/6), Uruguay (19/6) och Costa Rica (24/6)

England går för första gången på mycket länge in i en VM-turneringen utan egentligen några krav och förväntningar på dem. Det kan så klart tala till lagets fördel då England besitter många spelare av hög kvalitet, men där England som lag betraktat ständigt har misslyckats med att prestera i VM, till stor del på grund av negativ press.

För första gången på länge så ser England oförskämt starka ut offensivt, med inte bara många spelare i god form utan också många olika alternativ som går att tillämpa. Den offensiva mångfalden är naturligtvis en styrka, men komplicerar också de beslut som Roy Hodgson måste fatta gällande vilka spelare som ska spela och på vilken position i planen.

Defensivt ser det emellertid mera skakigt ut för England. Det ordinarie mittbackarna Phil Jagielka och Gary Cahill är duktiga men samtidigt oprövade på den här nivån. Ytterbackspositionen, inte minst högerbacken, är lagets kanske svagaste punkt. Framför backlinjen finns ingen renodlat defensiv mittfältare som exempelvis Owen Hargreaves, Gareth Barry eller Michael Carrick.

Framgången för England i detta VM kommer kanske att baseras på hur Roy Hodgson väljer att balansera laget. Kommer han våga spela på lagets styrkor och vara offensivt inriktad, något som kanske bättre passar in på lagets relativa ungdomlighet? Eller tillämpar han en mer försiktig strategi och förhåller sig mer defensiv samtidigt som detta är lagets kanske svagaste position? Hodgson måste naturligtvis spela på lagets styrka snarare än svaghet.

Realistiskt mål: Kvartsfinal
Nyckelspelare: Steven Gerrard
Joker: Raheem Sterling
Betyg: +++

:::

ITALIEN

England (14/6), Costa Rica (20/6) och Uruguay (24/6)

Italien är som alltid lite svåra att sätta fingret på. Deras genrep inför VM har varit svaga men det är av det otroligt svårt att dra några vettiga slutsatser. I ett VM är Italien alltid svårslaget även om påståendet att de alltid höjer sig när det handlar om mästerskap är ett falsarium.

Men det är kanske inte den enda vanföreställningen om Italien. En annan sådan är om det defensiva Italien. Men Italien under Cesare Prandelli är ett på många sätt annorlunda Italien som har försökt att anpassa sig till ett mer modernt fotbollstänkande, inriktat på eget bollinnehav och hög press. Italien är nu för tiden ett spännande fotbollslag.

En personlighet som gör Italien mer spännande är naturligtvis Mario Balotelli, som kommer att utgöra Italiens främsta offensiva hot i den här turneringen. Om han hittar formen på samma sätt som han gjorde i EM senast så har Italien chans att skaka om alla länder i den här turneringen. Bredvid Balotelli finns förvisso alternativ men inga uttalade konkurrenter.

Samtidigt har Riccardo Montolivos olyckliga skada ställt Prandelli inför svåra ställningstaganden. Laget har till stor del varit byggt runt Andrea Pirlos genialitet som en djupt liggande mittfältare och med Montolivo framför honom. Ett alternativ som nu står honom till buds är att flytta fram Pirlo i planen, och använda Daniele De Rossi som central mittfältare, men det riskerar också rubba lagets balans.

Även i backlinjen står Prandelli inför ett flertal olika alternativ. Här finns kanske inte de ikoniska försvarsgestalterna som förr i tiden, men där finns stabila spelare som tillsammans skapar ett formidabelt defensivt kollektiv. Och bakom dem finns
världens bäste målvakt.

Realistiskt mål: Semifinal
Nyckelspelare: Andrea Pirlo
Joker: Mario Balotelli
Betyg: ++++

:::

URUGUAY

Costa Rica (14/6), England (19/6) och Italien (24/6)

Uruguay är kanske det lag i VM som har gynnats mest av stabilitet och kontinuitet, förbundskaptenen Oscar Tabarez tillsattes redan 2007 och han har sedan dess förlitat sig på en given kärna av spelare. De stora framgångarna i förra VM bidrog naturligtvis till att ytterligare befästa denna modell, och många både hoppas och tror att detta kan upprepas även denna gång.

De som pratar om Uruguay kan sällan sluta prata om lagets anfallare. Och där är det ju ren och skär världsklass rakt igenom. Luis Suarez och Edinson Cavani, fantastiska spelare båda två. Och tillsammans med dem Diego Forlan, som förvisso är fyra år äldre men fortfarande en rutinerad anfallare av hög klass. Men Uruguay är ju i huvudsak ett defensivt lag.

Uruguay har en väldigt stabil backlinje, definitivt en av VM:s bästa och mest samspelade, och framför dem har man placerat ett centralt mittfält som i huvudsak är defensivt inriktat. Uruguays anfallstaktik har normalt sett utgått från snabba omställningar och då i första hand via kanterna, därefter utnyttjandes anfallarnas höga kvalitet och kreativitet.

Det är ett väldigt effektivt spelsystem men samtidigt ett spelsystem som är förhållandevis lättläst för motståndarna. Så om England och Italien lyckas skära av distributionen till Suarez och Cavani så kommer Uruguay få det svårt att hitta några motvapen, särskilt inriktade på eget bollinnehav är de inte. Uruguay var en överraskning i förra VM, men det kommer de inte kunna vara i detta VM.

Realistiskt mål: Kvartsfinal
Nyckelspelare: Luis Suarez
Joker: Nicolas Lodeiro
Betyg: ++++

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-12 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå