POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM 2014, Grupp E: Unga lag på uppgång siktar på slutspel

Frankrike är ett landslag som under många år har varit behäftat med tämligen allvarliga interna problem. Risken fanns även inför det här mästerskapet så klart, men då fattade Didier Deschamps till sist ändå det modiga men förmodligen nödvändiga beslutet att peta Samir Nasri från VM-truppen. Laget före individerna således och det är ett beslut som bådar gott för fransmännen inför turneringen.

Frankrike bör kunna få en tämligen behaglig resa genom det här gruppspelet, de besitter ett av turneringens bästa centrala mittfält och laget har en offensiv slagstyrka som bör vålla övriga gruppmotståndare stora problem. I övrigt handlar gruppen främst om vilket av tre övriga lag som ska göra Frankrike sällskap till slutspel, och med all sannolikhet få den tveksamma äran att möta Argentina i åttondelsfinal.

Schweiz har sina defensiva svagheter, men både Honduras och Ecuador saknar förmodligen de offensiva kvaliteterna för att verkligen utnyttja detta. Schweiz själva däremot har i spelare som Granit Xhaka och Josip Drmic de offensiva kvaliteter som räcker till mot inte alltför tufft motstånd. Schweiz har ett väldigt talangfullt lag som bör kunna visa sig mogna uppgiften i VM.

:::

Min slutställning:

1.       Frankrike
2.       Schweiz
3.       Honduras
4.       Ecuador

:::

ECUADOR

Schweiz (15/6), Honduras (20/6) och Frankrike (25/6)

Ecuador kommer till VM som ett lag i sorg. Det var inte mer än ett år sedan som lagets anfallare Christian Benitez, tidigare i Birmingham för övrigt, gick bort efter att hans hjärta helt enkelt gav upp. Ett hårt slag för Ecuador fotbollsmässigt men inte minst känslomässigt. Ecuador som fotbollslag visade dock ett hjärta som inte gav upp genom att kvalificera sig till VM ändå.

Det finns ett tungt vägande skäl till att Ecuador tar sig till VM. Man är nämligen ett av världens bästa hemmalag. Detta beror på rent fysiska förhållanden i och med att Ecuador spelar sina hemmamatcher i Quito på mycket hög höjd, där motståndarna helt enkelt inte är förberedda för att kunna spela. Ecuador tog 22 av 24 poäng i kvalet på hemmaplan. På hemmaplan förlorade man inte en match, på bortaplan vann man inte en match.

Det blir alltså svårare för Ecuador i VM. Det som framför allt talar mot laget är deras försvar som förvisso höll måttet i VM-kvalet, på 16 matcher släpptes bara 16 mål in, men som är skadedrabbat och där förbundskapten Reinaldo Rueda samtidigt under VM-kvalet har använt hela åtta spelare bara till de båda mittbacksplatserna.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Antonio Valencia
Joker: Enner Valencia
Betyg: ++

:::

FRANKRIKE

Honduras (15/6), Schweiz (20/6) och Ecuador (25/6)

Frankrike under Didier Deschamps som förbundskapten har under ett antal år experimenterat med olika taktiska uppställningar. De har gått på några rejäla minor längs vägen, bland annat förluster mot Japan och Brasilien, och hade problem att hantera Spanien i sin VM-kvalgrupp. Men under playoff-spelet mot Ukraina verkade Frankrike hitta sin taktiska form, och det är den 4-3-3-uppställningen som Frankrike kommer utgå från under VM.

Lagets absoluta styrka är mittfältet, en trio bestående av Yohan Cabaye, Paul Pogba och Blaise Matsuidi. På det mittfältet finns egentligen allt ett fotbollslag kan önska sig i form av teknik, fysik, positionsförmåga, passningsspel och en balans mellan defensivt och offensivt. Som mittfältstrio betraktat måste det ses som en av VM:s bästa.

Bakom denna trio ser det dock något svagare ut. Raphael Varane bör vara given bland mittbackarna och bredvid honom lär antingen Laurent Koscielny eller Mamadou Sakho spela. Det är emellertid på ytterbacksplatserna som Frankrikes svaghet står att finna. Både Patrice Evra och Mathieu Debuchy bidrar med mycket offensivt men kan vara risker i defensiven.

Vi ser ett liknande mönster i lagets offensiva områden, där Karim Benzema är en formstark och vass anfallare., så länge som han håller sig längst fram utan att sjunka ned i planen. Men på ytterpositionerna, framför allt sedan Franck Ribery tvingats dra sig ur på grund av skada, är Frankrike mer osäkra. Och i grunden är detta Frankrikes risk under VM, att laget blir alltför centrerat utan att kunna hitta någon bredd i spelet.

Realistiskt mål: Semifinal
Nyckelspelare: Paul Pogba
Joker: Mathieu Valbuena
Betyg: ++++

:::

HONDURAS

Frankrike (15/6), Ecuador (20/6) och Schweiz (25/6)

Honduras var med redan i förra VM och imponerade där med sin täta defensiva organisation. Däremot lyckades inte laget med att göra ett enda mål, vilket till slut garanterade att laget inte tog sig vidare till slutspel. Den här gången tror sig Honduras och Luis Fernando Suarez ha lärt sig läxan genom att ha satsat på ett mer dynamiskt och kreativt anfallsspel.

Honduras har samtidigt tvingats genomgå en rejäl generationsväxling. De spelare som låg till grund för VM i Sydafrika, främst bland dem Amado Guevara, David Suazo, Carlos Pavón och Danilo Turcios, har lämnat landslaget och ersatts av yngre och kanske mer hungriga spelare. Generationsväxlingen har till stor del baserats på Honduras framgångsrika OS i London, där laget tog sig ända fram till kvartsfinal.

Honduras baserar sitt spel i huvudsak på ett snabbt kantspel. Laget spelar med en fyrbackslinje och framför denna placerar sig två defensiva mittfältare. Vad Honduras vill är att lägga snabba passningar ut till någon av Oscar Garcia och Andy Najar, som kan byta kant mitt under matchen. Denna duo ska sedan tillsammans med Jerry Bengtson och Carlo Costly i anfallet utgöra Honduras offensiva hot.

Honduras kommer knappast visa sig vara VM:s mest spektakulära lag, men det är ändå en effektiv lagmaskin som absolut inte ska underskattas. Slutspel är en fullt realistisk målsättning för Honduras den här gången, särskilt i en relativt svag grupp.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Jerry Bengtson
Joker: Andy Najar
Betyg: ++

:::

SCHWEIZ

Ecuador (15/6), Frankrike (20/6) och Honduras (25/6)

Schweiz med Ottmar Hitzfeld som förbundskapten har sitt kanske mest lovande fotbollslag någonsin på plats i VM. Men det är samtidigt ett lag som lider av sina problem sett till skador under säsongen. När Hitzfeld skulle ta ut sin VM-trupp så drogs flera av lagets nyckelspelare som Diego Benaglio, Xherdan Shaqiri, Fabian Schär, Philippe Senderos och Tranquillo Barnetta med skador eller långa speluppehåll.

Schweiz huvudsakliga huvudvärk under VM-kvalet var oförmågan att göra mål. Delvis beror detta kanske på Hitzfelds defensiva inställning, men det grundade sig också i avsaknaden av vettiga anfallare. Haris Seferovic och Eren Derdiyok lyckades inte alls. Mario Gavranovic hade också problem och i VM sätts därför stort hopp till unga stjärnskottet Josip Drmic, som fått sitt genombrott under säsongen.

Men ska Drmic kunna producera mål i VM så måste han ha hjälp av spelarna bakom sig, och där är det framför allt på Granit Xhakas axlar som ansvaret vilar. Xhaka har etablerat sig i Bundesliga under säsongen och visar upp en väl utvecklad spelförståelse och står för ett starkt passningsspel. Bakom honom tätar Napoliduon Gökhan Inler och Valon Behrami upp defensivt.

Mittbackspositionerna är det som kanske främst oroar i Schweiz defensiva uppställning. Fabian Schär och Steve von Bergen har haft uppenbara problem i tidigare matcher, och bakom dem så känns knappast Philippe Senderos som den mest pålitlige ersättaren.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Granit Xhaka
Joker: Josip Drmic
Betyg: +++

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-13 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå