POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM 2014, Grupp G: Tyskland och Portugal är stora favoriter

Många hoppas nog på Ghana den här gången. Till stor del så klart på grund av Ghanas tragiska sorti från förra VM, där de föll på en kombination av gammal hederlig sydamerikansk furbo och svajiga straffnerver. Ghana var så nära att som första afrikanska land ta sig ända fram till semifinal, i ett VM på åtminstone kontinental hemmaplan, men snubblade bokstavligen talat på mållinjen.

Förhoppningarna att Ghana ska kunna upprepa och överträffa bedriften är nu stora i Ghana. I sådan utsträckning att de framstår som fullständigt orealistiska. Det räknas med avancemang från en i själva verket otroligt tuff grupp, där både Tyskland och Portugal måste betraktas som klara favoriter, samtidigt som en av landets fotbollsskribenter menar att inget lag innan Ghana når en semifinal ”kan sägas vara bättre än Black Stars”.

Naivt så klart. Ghana är knappast fyra år bättre än i förra VM, utan snarare fyra år äldre. Tyskland och Portugal är enorma favoriter i den här gruppen och Ghana får vara otroligt nöjda om de över huvud taget tar sig till slutspel, något jag betraktar som en mindre skräll. Ghana kan placera sig före USA, mest för att jag tror att Klinsmann helt enkelt har låtit sitt ego löpa iväg med honom själv i val av taktik och spelare.

Kampen i gruppen står om förstaplatsen, men väl i slutspelet kommer både Tyskland och Portugal ha förhållandevis bra matcher fram till de tänkta kvartsfinalerna.

:::

Min slutställning:

1.       Tyskland
2.       Portugal
3.       Ghana
4.       USA

:::

GHANA

USA (16/6), Tyskland (21/6) och Portugal (26/6)

Ghana spelade en flödande och offensiv fotboll i VM-kvalet, ungefär som om de hade något att bevisa sedan den förra VM-turneringen. Kwesi Appiah, Ghanas förbundskapten, valde under kvalet en mer offensiv uppställning för Ghana, mer mot 4-4-2 där den obestridlige anfallaren Asamoah Gyan gavs understöd av den Sverigebekante Waris Majeed.

Om Ghana vågar spela riktigt lika offensivt i VM återstår att se. De möter betydligt bättre lag i VM och framför allt möter de lag med betydligt bättre offensiv än i det afrikanska VM-kvalet. Att Ghana då återgår till en mer försiktig uppställning är inte helt osannolikt utan kanske till och med troligt.

Det kan nog till och med anses nödvändigt givet Ghanas dokumenterade problem i försvaret. Fyra eller fem olika mittbackar konkurrerar om de båda platserna och ingen av dem har egentligen övertygat. Ytterbackspositionerna är en rejäl huvudvärk för Appiah där exempelvis vänsterbacken Harrison Afful i själva verket är högerback. De defensiva mittfältarna framför backlinjen, Michael Essien och Sulley Muntari har sett sina bästa dagar.

Ghanas framgång i detta VM beror till stor del på hur effektiva laget kan vara i sin offensiv. Ett problem med detta är att lagets stjärnanfallare, Gyan, till vardags spelar fotboll i Förenade Arabemiraten, och således inte riktigt har vanan inne mot internationellt toppmotstånd.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Asamoah Gyan
Joker: Kevin Prince Boateng
Betyg: ++

:::

PORTUGAL

Tyskland (16/6), USA (22/6) och Ghana (26/6)

Portugal hade ett strålande EM för två år sedan, där ett ungt men oerhört talangfullt lag tog sig ända till semifinal, där Spanien till sist blev för svåra efter en dramatisk straffläggning. Portugal ser ännu bättre ut inför detta VM, ett mer rutinerat men fortfarande förhållandevis ungt lag, och där de flesta spelarna har fortsatt utvecklas. Ett lag sina bästa år.

Laget håller högsta klass i samtliga lagdelar. Rui Patricio har övertygat som målvakt och i backlinjen huserar spelare som Pepe, Bruno Alves, Joao Pereira och Fabio Coentrao. På det centrala mittfältet dominerar inte minst Joao Moutinho, som haft en bra säsong i Monaco, och framför dem finns världens kanske just nu bäste spelare i Cristiano Ronaldo.

Ett stående dilemma för Portugal är, och har så varit så länge i alla fall jag kan minnas, att laget är förhållandevis svaga på den rena anfallspositionen. Helder Postiga kommer troligtvis spela där och är en kapabel spelare, men har haft en svag säsong och kan plockas bort från matcherna. Något som riskerar göra Portugal mindre offensivt farliga.

Vad Portugal så klart vill undvika är att låta motståndarna kunna fokusera helt och hållet på Ronaldo i sitt försvarsspel, då det i så fall kommer att kväva honom på planen. Övriga spelare måste bidra till att både ge Ronaldo ytor och själva skapa möjligheter. Ronaldo tog mer eller mindre ensamt Portugal till VM, han kan knappast ensamt vinna VM åt dem.

Europeiska lag har det traditionellt tufft i Sydamerika. Nu tror jag detta är mindre betydelsefullt i vår moderna värld än vad det en gång i tiden var. Men Portugal har också bättre möjligheter än övriga europeiska länder att ändå lyckas i Brasilien, ett land under deras tidigare kolonialstyre, och därför med ytterst likartat språk och kultur.

Realistiskt mål: Semifinal
Nyckelspelare: Cristiano Ronaldo
Joker: Luis Nani
Betyg: ++++

:::

TYSKLAND

Portugal (16/6), Ghana (21/6) och USA (26/6)

Spelare i världsklass på de allra flesta positioner. En av världens bästa målvakter ges understöd av en samspelt backlinje bestående av spelare av hög individuell kvalitet. Jerome Boateng och Per Mertesacker framstår som det troliga mittbacksparet, men bakom dem utgör Mats Hummels ett riktigt starkt alternativ. Om där finns en svaghet så är det på vänsterbacken där Marcel Schmelzer kan gå bort sig defensivt.

Tyskland är till stor del präglat av Bayern München. Åtminstone sju spelare från den dominanta tyska storklubben kommer att ha nyckelroller i den tyska startelvan, och det kan bli fler. Tyskland har fördelen som Spanien har haft att kunna basera sitt landslag på i huvudsak två klubblagsblock, i form av just Bayern samt Dortmund.

Men Tyskland är även spelmässigt baserat på Bayern Münchens idéer. I båda fallen handlar spelet mycket om att pressa högt och därefter ställa om snabbt, och att låta de egna spelarna utnyttja de ytor som motståndarna lämnar, att alltid utmana motståndarnas backlinje. Mycket fokus ligger på mittfältet, det är därifrån spelet och målen ska komma, och det är kanske ingen tillfällighet att Joachim Löw vid sidan av Miroslav Klose inte har tagit med en enda renodlad anfallare.

Tyskland kommer gå långt i den här turneringen. Frågan är egentligen bara hur långt. Laget är en uppenbar guldkandidat samtidigt som det som historiskt har präglat Tyskland genom VM-historien, lagets vinnarinstinkt och kyla i de avgörande lägena, inte riktigt har varit verklighet under det moderna Tysklands mästerskap.

Realistiskt mål: Guld
Nyckelspelare: Mesut Özil
Joker: Mario Götze
Betyg: +++++

:::

USA

Ghana (16/6), Portugal (22/6) och Tyskland (26/6)

Jürgen Klinsmann, USA:s förbundskapten, som på ett så dynamiskt sett ledde ett offensivt och spelglatt Tyskland i VM på hemmaplan 2006, har något ironiskt valt att bli betydligt mer defensiv med USA:s landslag. Inte så märkligt kanske, USA har inte tillgång till samma spelarmaterial och möter i relativa termer så klart bättre lag. Inte minst inför detta VM kan det vara klokt sett till vilka offensiva hot som Tyskland och Portugal utgör.

USA:s förberedelser inför VM har varit rumphuggna, delvis av att spelarna i Nordamerika har en annan säsong än de amerikaner som spelar i Europa. Det har gjort det svårt för Klinsmann att spela samman sitt landslag och hitta en tydlig taktisk linje.

Jürgen Klinsmann verkar vara en personlighet som gillar att göra saker på sitt sätt, vilket så klart kan tänkas förklara varför han har valt att bli USA:s förbundskapten till att börja med. Att han utgår från sina kunskaper om tysk fotboll märks rätt tydligt i hans uttagning av VM-truppen, där fyra spelare har plockats från tysk fotboll trots att bättre alternativ möjligen fanns.

Han har också visat sig hårdför. Form och kvalitet går före rykte. En sund inställning i sig naturligtvis, men det går också att passera en gräns där sådana resonemang görs för sakens egen skull och mer blir en ”grej” än helt och hållet sakligt motiverat. Klinsmanns beslut att peta Landon Donovan, USA:s främste spelare genom tiderna som sköt landet till VM, framstår alltmer som ett sådant.

USA hade förmodligen behövt en spelare med Donovans kvaliteter och rutin i den här gruppen. Allra helst som laget är offensivt tämligen svagt, och där det under VM-kvalet stundtals skämtades om att Klinsmanns offensiva taktik såg ut att vara att bollen skulle studsa på en av lagets defensiva mittfältare in i motståndarnas mål.

Realistiskt mål: Slutspel
Nyckelspelare: Matt Besler
Joker: Graham Suzi
Betyg: ++

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-15 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå