POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mario Balotelli vore en fantastisk värvning för Arsenal

Jag är inte så värst mycket för rykten, allra minst fotbollsrykten, om möjligt ännu mindre transferrykten, men just nu cirkulerar det faktiskt ett alldeles vansinnigt spännande rykte där ute i universum.

Mario Balotelli till Arsenal.

Nu brukar jag dela ut plus i den här bloggen, inga getingar. Men om jag hade delat ut getingar så hade det naturligtvis varit en värvning som betingade sex getingar. Hysénklass. Eller möjligen Brolinklass. Tomas, inte Anna. Eller kanske Anna, inte Tomas. Jag vet inte.

Anyway, I digress. Arsenal är i behov av en renodlad anfallare av högsta internationella kvalitet. Det var de redan förra sommaren, egentligen ända sedan Robin van Persie lämnade klubben, innan de fastnade i en löjlig budgivning för Luis Suarez och till sist löste biffen genom att värva en offensiv mittfältare istället.

Och Mario Balotelli är en renodlad anfallare av högsta internationella kvalitet, om det råder absolut ingen som helst tvekan. Han är därtill ung och har många år kvar på sin karriär. Vilket antingen skulle betyda lång tjänstgöring för Arsenal eller en trevlig realisationsvinst vid framtida försäljning.

Men det finns naturligtvis många andra skäl av olika slag som talar för att det här vore en kanonvärvning för Arsenal.

:::

Mario Balotelli är för det första anfallare. Arsenal skulle vinna mycket på att ha en mer direkt och naturlig avslutare som anfallare. Olivier Giroud är en kompetent spelare men har inte riktigt just de egenskaperna, och har svårt att axla det ansvaret på egen hand.

Om Arsenal hade haft en sådan anfallare under den gångna säsongen så hade de kunnat vinna Premier League. Plain and simple.

För det andra så är Mario Balotelli också rätt typ av anfallare och spelare. Han är på samma gång regissör och producent, han kan både skapa målchanser och avsluta dem. Det är en kombination som är svår att finna. Och Balotelli besitter också en hälsosam dos av genialitet i sitt spel.

En särskilt imponerande aspekt med Mario Balotelli är att han kan avsluta på många olika sätt, små tekniska nummer, med huvudet, hårda skott utifrån och så vidare. En viktig och väldigt värdefull egenskap.

Mario Balotelli är också en stor karaktär, som person och som spelare. Han är en vinnare med ett stort mått av självförtroende. Han kan i kraft av sin personlighet lyfta sitt lag och hitta möjligheter där andra bara ser hinder. En sådan spelare som alla tänkta mästarlag behöver.

Som värvning betraktat skulle Mario Balotelli också ha stort symbolvärde. Det är en världsspelare som Arsenal i så fall köper, en tydlig signal om att klubben faktiskt vill något på riktigt och inte bara i reklambroschyren. Han kan ge samma typ av lyft, förmodligen större, som Mesut Özil gav förra sommaren.

Lagtaktiskt passar han också in väldigt bra. Han skulle ge laget en utgångspunkt mot vilket dess mittfält hela tiden skulle kunna arbeta och sikta in sig på. Nu känns det stundtals som om laget kan snurra omkring i ingenstans, i alla fall när de mest uppenbara vägarna inte är öppna.

:::

Helt oproblematisk vore naturligtvis inte en värvning av Mario Balotelli. Det finns en del negativa aspekter med den också, eller kanske är det mer korrekt att tala om risker.

Det händer alltid något runt Mario Balotelli. På gott och på ont. ”Why Always Me?” är mest en retorisk fråga. Det måste inte alltid spela någon roll men det kan bli ett störningsmoment i truppen. Balotelli är en explosiv karaktär, som ofta kommer på kollisionskurs med andra karaktärer.

Jag är inte alldeles övertygad om att Arsene Wenger skulle kunna hantera en sådan spelare. Å andra sidan tror jag säkert att Wenger är en av få managers vars auktoritet Mario Balotelli skulle kunna respektera.

Men kanske som en produkt av detta så är också Mario Balotelli en tämligen nomadisk karaktär. Det är kanske inte så konstigt att han redan i unga år har varit i tre stora europeiska klubbar. Det skulle kunna tala för att Balotelli efter några år i Arsenal skulle börja känna sig rastlös och söka efter något annat.

Därefter återstår så klart frågan om Arsenal faktiskt kan köpa Mario Balotelli, till vilken jag förhåller mig lätt skeptisk. Får de möjligheten bör de dock slå till, Balotelli är en spelare man betalar nästan vad som helst för, i alla fall så länge köpesumman inte börjar gå norr om £50m.

Sedan ska han naturligtvis ha lön också. Och det är ju där det brukar börja bli ”svårt” för Arsenal.

Men man ska aldrig säga aldrig. Men jag tror i så fall, som någon också var inne på i kommentarsfältet, att det förutsätter att alla andra europeiska storklubbar säger nej tack till Balotelli, och på så vis lämnar fältet helt öppet för Arsenal att svepa in.

Hur sannolikt nu detta är, inte minst efter VM.

:::

VM-KOLLEN:

(1) Brasilien fortsätter att inte riktigt imponera. Samtidigt var Mexiko rätt bra och Brasilien har erkänt svårt för just Mexiko av någon anledning. En bra match för att vara 0-0 men ändå ironiskt nog alltså bara den andra matchen hittills i VM som slutat oavgjort.

(2) Belgien såg ut att gå på en rejäl mina redan i öppningsmatchen men anförda av Marouane Fellaini, som troligtvis gjorde sin bästa match på hela säsongen, så vände Belgien i slutet av matchen. Men de måste höja sig om de ska gå långt i den här turneringen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå