POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM:s främsta överraskningar och besvikelser inför grupploppet

Det har varit ett sett till helheten mycket bra VM så här långt. Några enstaka tråkiga matcher men överlag ett stort antal fantastiskt roliga matcher att titta på, med öppet spel och många mål. På något sätt känns det som om det har förpliktigat till sådant spel med VM just i Brasilien igen.

För egen del är det förmodligen, åtminstone hittills, bland de tre VM som jag håller högst. Det ena är 1986, möjligen för att det var det första men mina minnen från det mästerskapet är väldigt positiva. Det andra är 1994, och där är jag helt öppen för att själva den svenska upplevelsen av det mästerskapet gör det speciellt i sig.

Övriga VM har jag varit antingen besviken på eller mer neutralt inställd till.

Men även detta VM har så klart haft både sina särskilda överraskningar men även sina besvikelser. Det hör ju så att säga till. Domarkompetensen är så klart en sak som ständigt irriterar med VM. En konsekvens av att uttagningen av domare i VM inte är någon meritokrati utan snarare en fråga om kvotering och regionalpolitik.

Målkameratekniken och frisparkssprayen fungerar dock alldeles utmärkt och har onekligen inneburit ett lyft för VM. Men i den här bloggen tänkte jag ändå fokusera på de deltagande fotbollslagen. Och då är det dessa som först och främst har överraskat positivt på mig respektive varit något av en besvikelse detta VM.

:::

ÖVERRASKNINGAR

(3) Colombia

Kanske inte någon väldig överraskning i termer av att det var ett lag som kunde gå hyfsat långt i VM. Men spelet har varit betydligt mer imponerande än vad jag förväntat mig och spelare som Juan Cuadrado och James Rodriguez har imponerat stort på mig. Jag trodde laget skulle sakna Radamel Falcao mer än vad det hittills har gjort.

(2) Ghana

VM:s kanske hittills bästa match spelades mellan Ghana och Tyskland och Ghana var absolut en konstruktiv del i den matchen. Det var stundtals briljant fotboll som visades upp och att klara 2-2 mot Tyskland var ett klart starkt resultat. Nu ser det måhända ändå tufft ut att gå till slutspel för Ghana, men de är alls inte chanslösa mot Portugal.

(1) Costa Rica

En hel del har kallat det för VM-historiens största skräll att Costa Rica tar sig vidare från Grupp D, efter att ha besegrat både Uruguay och Italien. Jag är om inte benägen att hålla med så i alla fall inte heller benägen att påstå att det är fel. Det var inga slumpsegrar heller som Costa Rica stod för, utan ett spel som kan bära ända till kvartsfinal.

:::

BESVIKELSER

(3) Honduras

Det bästa Honduras kommer ha att säga om den här turneringen är att de i alla fall lyckades göra ett mål. Det saknas inte talangfulla fotbollsspelare i Honduras, men det har vi inte fått se mycket av den här turneringen. Istället fick vi se negativ och stundtals brutal fotboll, därtill ett genomgående korkat beteende på fotbollsplanen.

(2) Schweiz

Det här ska alltså vara Schweiz motsvarighet till en gyllene generation som ställer upp i detta mästerskap. Samma lag har alltså hittills med nöd och näppe lyckats besegra ett naivt Ecuador för att därefter få stryk efter noter mot ett Frankrike som bubblar under listan ovan. Att Schweiz ändå har bra chans att gå vidare från gruppen ska de tacka en väldigt svag grupp för.

(1) Spanien

Det går inte att komma ifrån att Spanien är detta VM:s största besvikelse och att de så lär förbli. Att de skulle vinna VM var det kanske inte alla som trodde men ingen kunde nog föreställa sig att de skulle kapitulera så här fullständigt, och att lag bestående av så många erfarna vinnare skulle rasa ihop på detta sätt så fort de hamnade i underläge.

:::

VM-KOLLEN:

(1) Belgien visar när de verkligen lägger manken till att de är ett ruggigt bra fotbollslag. Men av någon oförklarlig anledning, med tanke på att det är detta lags första mästerskap, så kopplar de ur under stora delar av matcherna. Nu har de hunnit åtgärda det i slutet mot både Algeriet och Ryssland, men det där kan komma att straffa sig när de möter bättre motstånd.

(2) Algeriet visade att det inte var någon tillfällighet att de gav Belgien problem genom att göra processen förhållandevis kort med Sydkorea. Tuff situation ändå för Algeriet som trots detta ändå inte får förlora mot Ryssland i sista omgången om de ska gå vidare.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-23 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå