POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Rangordning av de 16 lagen som är kvar i VM

Ett VM består av 64 matcher. Vilket känns som rätt mycket när man betänker att man faktiskt lägger fyra års väntan mellan varje VM. Därför kan det kännas snopet att betänka att även om man nu säger att halva VM är färdigspelat så är i själva verket tre fjärdedelar av VM färdigspelat. 48 matcher är spelade och 16 matcher återstår.

Halva VM är dock kvar om man tänker på att det VM som från början bestod av 32 lag nu är reducerat till 16 återstående lag. Dessa 16 lag möts alltså med början ikväll i åttondelsfinaler baserat på deras lottning och placering i gruppspelet.

Nu är jag knappast den förste som gör det här, och förmodligen inte heller den siste, och den här typen av tips och gissningslekar brukar ju i slutänden visa sig ha rätt lite med verkligheten att göra, men det kan ändå vara lite spännande att fundera över hur starka dessa respektive 16 lag faktiskt är.

Här är således min rangordning över de 16 återstående åttondelsfinallagen i VM.

:::

(16) Grekland. I mina ögon det svagaste återstående laget i VM, som får sägas ha haft en god portion tur att de alls tog sig vidare från gruppspelet. Vilket snarare kan krediteras vekt motstånd snarare än egen kompetens. Har dock fått en allt annat än omöjlig åttondelsfinal på sin lott.

(15) Schweiz. Likt Grekland ett lag som har tagit sig vidare från gruppspelet till största delen tack vare en gynnsam grupplottning. Honduras och Equador har kanske varit detta VM:s två svagaste lag, och mot Frankrike blev Schweiz förnedrat. En gyllene generation möjligen, men i VM har inte Schweiz glänst.

(14) Nigeria. Ett av två återstående afrikanska lag, och kanske är det passande att det också är de regerande afrikanska mästarna. De imponerade mot Argentina där de stod upp bra, men frågan är hur kompetent Nigeria är när de ställs mot ett något mindre givmilt försvar. Åttondelsfinalen lär avslöja det.

(13) Costa Rica. Det lilla centralamerikanska landet har onekligen charmat VM hittills, och ligger bakom utslagningen av två europeiska storheter i form av England och Italien. Har visat upp ett bra spel, men frågan är om det inte snart tar stopp. Har dock i form av Grekland en överkomlig åttondelsfinal.

(12) Algeriet. Det krävdes, om vi ska tro Fabio Capello, en laserstråle för att Algeriet skulle ta sig till slutspel på Rysslands bekostnad. Men Algeriet visade redan mot Belgien, och inte minst därefter mot Sydkorea, att de är ett högst kompetent fotbollslag. Kan ställa till besvär för Tyskland.

(11) USA. Det råder fotbollsfeber i USA för tillfället och det verkar onekligen som om sporten till sist har fått fotfäste också i Nordamerika. USA är inte på något vis spektakulärt men är ett överraskande välorganiserat och hårt kämpande lag. Belgien kommer få slita ont i åttondelsfinalen.

(10) Mexiko. Ett enda mål har Mexiko släppt in hittills under VM och det var ett tröstmål mot Kroatien. Naturligtvis imponerande. Laget är inte helt oävet offensivt heller, även om det är defensiven som Holland kommer få kämpa med, och det kan vara så att jag underskattar Mexiko trots att jag håller dem rätt högt.

(9) Uruguay. Odisciplinerat har Uruguay varit under nästan hela VM, det såg vi redan i öppningsmatchen. Uruguay är naturligtvis ett väsentligt svagare lag utan Luis Suarez och jag misstänker att lagets fokus knappast kan ha påverkats positivt av den kontroversen. Ändå ett högst kompetent fotbollslag.

(8) Chile. Visade under gruppspelet hur bra laget faktiskt är. Dock har de haft rejäl otur som redan i åttondelsfinalen stöter på Brasilien, ett land som de aldrig har besegrat på bortaplan i en tävlingsmatch. Något korta i rocken och jag undrar om förlusten mot Holland möjligen kan ha fått dem ur gängorna.

(7) Colombia. Har varit ett av de lag som faktiskt övertygat allra mest i gruppspelet, och det är inte omöjligt att de kanske bör vara bättre placerade på en sådan här lista. Det är emellertid inga svaga nationer kvar och Colombia har definitivt potential att hota alla lag på den här listan. Tuff match mot Uruguay.

(6) Frankrike. Ett av fem lag som gått rent i gruppspelet. Verkar ha hittat harmoni i laget igen och då är Frankrike naturligtvis farliga, för de har ju naturligtvis oodles av riktigt duktiga fotbollsspelare. En eventuell kvartsfinal mot Tyskland får det verkligen att vattnas i munnen.

(5) Holland. Ruggigt väl genomfört gruppspel och Holland ser i sina bästa stunder riktigt starka ut och framstår som en av VM-favoriterna. Holland har dock en tendens att börja bättre än de fortsätter och frågan är om resultaten i gruppspelen möjligen smickrar dem. Seger mot ett håglöst Spanien, problem mot Australien, sen seger i halvmatchen mot Chile. Mexiko blir en tuff nöt.

(4) Argentina. Har sett sega ut i gruppspelet. Ingen storvinst mot Bosnien och rätt fantasilösa mot Iran. Vann en shootout med Nigeria. Tveksamma defensivt och möjligen för låsta vid att allt ska gå genom Leo Messi offensivt. Men det finns en väldig potential i Argentina.

(3) Belgien. Belgien vann samtliga sina tre matcher i gruppspelet, även om det i samtliga fall var fråga om sena segrar. Har dock visat när laget går på full fart vilket kompetent fotbollslag det är. Har kvaliteten att faktiskt gå hela vägen, det är bristen på rutin som kanske främst talar emot dem. Får jobba mot USA.

(2) Brasilien. Fantastiskt fotbollslag när spelet flödar, men hittills under VM så har det stundtals hackat. Neymar har varit otrolig men lite för mycket går just nu genom honom. Fler behöver kliva fram i anfallet. Pressen på de brasilianska spelarna är enorm, vilket kan krånga till det om Brasilien hamnar i underläge.

(1) Tyskland. Var i mina ögon det lag som i gruppspelet visade upp det största helhetliga spelet, och det är nog också den spelartrupp i VM som tillsammans med Brasiliens är mest komplett och mångsidig. Verkar ha ett flertal spelare i god form. Där finns både rutin men samtidigt möjlighet att spela utan någon större press. Dags för Tyskland i år?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-06-28 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå