Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Newcastle börjar om på ny kula med Siem De Jong

Säsongen 2013-14 var minst sagt något splittrad för Newcastle. Laget svarade för en riktigt stark höstsäsong där man länge var uppe och slogs om de europeiska cupplatserna. Men från januari fram till maj så plockade Newcastle bara hem 16 av 57 möjliga poäng och lyckades till sist med knapp marginal hålla fast vid en plats på den övre halvan.

En medioker vårsäsong således, och när detta sammanföll med en hel del märkliga turer vid sidan av planen, till vilka inte minst Alan Pardew gjorde sig skyldig, så föranledde det tämligen arga miner bland hemmafansen, som under en match till och med organiserade en walk-out från St James’ Park i den 69:e matchminuten.

Mycket av Newcastles problem uppstod med försäljningen av Yohan Cabaye till PSG. Cabaye var Newcastles kreativa kraft på mittfältet och när han försvann från laget så reducerades Newcastle till stor del till ett långbollande och tämligen fantasilöst fotbollslag. Effekten var minst sagt påtaglig, i en ren vårtabell slutar Newcastle på 19:e plats. Nedflyttning således.

Rop på förändring har rullat runt St James’ Park. Om en sådan förändring inte kommer i form av en förändring i styrelserummet eller managerposten så vill Newcastles supportrar åtminstone se en förändring på fotbollsplanen och i spelartruppen.

Så här långt har Newcastle värvat tre spelare. Anfallaren Ayoze Perez värvades från spanska Tenerife. Att Newcastles reservlagstränare Peter Beardsley fotograferades tillsammans med honom vid kontraktssigneringen säger förvisso en hel del om hans tänkta roll i klubben under den kommande säsongen, minst sagt begränsad.

Jack Colback värvades som en fri transfer från lokalrivalen Sunderland. En bra värvning rent spelarmässigt men en värvning som inte gjorde fansen nöjda. Att Colback spelat för Sunderland hela sin professionella karaktärer uppskattas inte på Tyneside, lika lite som Colbacks något överdrivna målfirande på Stadium of Light i februari.

Fansens reaktion påstås också ha fått Colback att ångra flytten i efterhand, och istället försöka få igenom en flytt till West Ham. Om det stämmer så behöver det i och för sig inte vara något ihållande problem, utan kan självklart gå över med tiden. Colback är en mångsidig spelare och en produktiv mittfältare, vilket Newcastle kommer ha stor användning av.

Men det är ändå värvningen av Siem De Jong från Ajax som är den första värvningen som fått Newcastle att andas optimism igen. 25 år gammal och kapten i Ajax, De Jong har de egenskaper som krävs för att bli en av Newcastles ledande karaktärer på planen.

De Jong är en offensiv mittfältare och kommer således att ta den roll på planen som Yohan Cabaye lämnade. Newcastle har således ersatt Cabaye med ett av de mer spännande namnen på den positionen inom europeisk fotboll. Han är något mer teknisk än Cabaye och besitter inte ett lika bra skott från distans, men är en intressant blivande spelfördelare för Newcastle.

Det är också en värvning som övertygar om att Newcastle menar allvar i sin ambition att rekonstruera sitt lag igen. Fler spelare kan lämna klubben. Hatem Ben Arfa tappade i förtroende förra säsongen och lär inte bli kvar. Större klubbar cirklar runt högerbacken Mathieu Debuchy. Men fortsätter Newcastle värva spelare av Siem De Jongs klass så ser framtiden ändå hoppfull ut.

Det är också ett bevis på att den här typen av spelare faktiskt är intresserade av att gå till Newcastle. Om det är så som Siem De Jong påstod i en intervju, att han ”drömt om att få arbeta med Alan Pardew”, är kanske tveksamt, men Newcastle är ändå en stor engelsk klubb som är ett attraktivt karriärsval för spelare från Europas om inte allra största så i alla fall stora klubbar.

Vilket förmodligen är just precis den marknadsposition som Newcastle har strävat efter.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Aaron Cresswell (LB), Ipswich till West Ham, okänt. Intressant värvning på vänsterbackspositionen av West Ham, Cresswell har gjort det bra under sin tid i Ipswich. Sam Allardyce fortsätter att förstärka försvaret inför den kommande säsongen. Väl godkänd (+++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER