Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Blir Louis van Gaal Man Utds furste eller hovnarr?

Det måste ha varit ett av reportagen under VM, med all sannolikhet i samband med att Holland skulle spela match. Louis van Gaal var ämnet för dagen, hans personlighet den mer konkreta infallsvinkeln, och jag fastnade för ett citat från dennes nuvarande hustru:

”Louis is extremely warm-hearted, but he doesn’t get the idea of being nice to people he doesn’t think are nice. He’s also very honest and naive. Almost no one is as honest as him. It makes life difficult, but Louis has this complete belief in himself and his methods.”

ANNONS

Det är självklart ingen hemlighet att Louis van Gaal har haft ett stundtals stormigt förhållande till sina respektive klubbar, vilket har resulterat i konflikt med både spelare och klubbledningar. Även om, det ska också sägas, det inte har uteslutit att van Gaal har lyckats uppnå både stor framgång och goda relationer med många spelare genom åren.

Truus van Gaals citat ovan kan alltså läsas som en ursäkt eller förklaring. En insikt i Louis van Gaals psyke. Icke desto mindre är det svårt att undkomma känslan att det är samma typ av ursäkt som konfliktbenägna dokusåpestjärnor brukar häva ur sig i bikten: ”Jag säger ju bara som det är!”

Det kanske är så, det kanske inte är så, det gör dem oavsett vilket inte mer socialt begåvade för den sakens skull. Förmågan till social inlevelse, och hur man säger något, är ofta minst lika värdefull som vad som faktiskt sägs. Inte minst kanske i en politisk miljö som ett företag eller en fotbollsklubb ofta är.

Man Utd, likt flertalet stora europeiska klubbar, är ju inte bara en fotbollsklubb utan också ett storföretag. Klubben ägs av Glazerfamiljens företag och leds av den av dem tillsatte VD:n Ed Woodward, som själv relativt ny på sin post och således kan tänkas ha viss bevakning på sin egen position.

ANNONS

En sådan miljö är inte helt utan sina egna unika sociala regler, och ska man på ett framgångsrikt sätt navigera i denna miljö så går det inte alltid att bortse från dessa regler. ”Truth to power” är inte alla gånger den mest framkomliga vägen om man vill överleva i en sådan miljö.

Ett spännande moment blir således att se hur Glazers och Woodward hanterar Louis van Gaals beryktade ärlighet, om nu van Gaal faktiskt ihärdar med att vara just så kompromisslöst ärlig som hans fru beskriver honom. Dessa människor är inte nödvändigtvis helt vana vid att man är ärlig med dem.

Alex Ferguson, vars skugga Louis van Gaal onekligen måste vandra i, var förvisso helt säkert en i grund och botten ärlig person som inte tvekade en sekund på att driva igenom sin egen vilja, annars hade han vare sig blivit lika framgångsrik eller långlivad som han bevisligen blev.

Men en viktig skillnad är att Alex Ferguson redan hade byggt upp en väldig maktbas i Manchester långt innan Glazers köpte klubben. Han hade alltså den nödvändiga auktoriteten att kraftfullt hävda sin egen agenda utan att detta utgjorde en alltför stor risk för honom. Louis van Gaal har inte riktigt samma utgångsläge.

ANNONS

Men, och detta har vi sett otaliga exempel på genom åren, precis som det exempelvis framgår av hans egen självbiografi, Alex Ferguson var även han en väldigt skicklig pragmatiker och maktspelare, han visste mycket väl vilka strider som kunde vinnas och vilka strider som var värda att ta. Han var allt annat än naiv och kunde konsten att hålla inne med sin uppfattning.

Det gjorde inte nödvändigtvis Alex Ferguson mindre ärlig, men förmodligen mindre öppen och mer socialt taktisk än vad Louis van Gaal allmänt sett anses vara. Ferguson förstod värdet i att bevara och utöka sitt eget organisatoriska handlingsutrymme. Louis van Gaal har å andra sidan vid ett antal tillfällen fått se sitt eget handlingsutrymme eliminerat.

Få saker påverkar dock en managers handlingsutrymme lika mycket som lagets resultat. Om Man Utd presterar bra resultat så kommer Louis van Gaals ärlighet förmodligen inte medföra några problem. Precis som grunden för Alex Fergusons auktoritet i klubben var hans lags enorma framgång.

ANNONS

Men om resultaten för Man Utd inte blir särskilt bra, eller för den sakens skull inte överstiger vad som förväntas, så är Louis van Gaals påstådda ärlighet helt klart någon som kan orsaka både konflikt och turbulens i klubben. Det brukar bli så när ansvar ska utkrävas.

Louis van Gaal är tveklöst en värdig arvtagare till Alex Ferguson som manager. En stor fråga är emellertid om han är en lika god arvtagare som maktspelare och organisationsbyggare.

I den ena änden av spektrat hittar vi Machiavellis furste, som Alex Ferguson helt säkert liknar i stor utsträckning. I spektrats andra ände finner vi hovnarren, vars uppgift var att förvisso underhålla men även genom humor framställa obekväma sanningar som andra inte vågade framföra till de som styrde riket. Sådana blev ofta avsatta eller i värsta fall avrättade.

Var längs den skalan placerar sig Louis van Gaal?

:::

TRANSFERKOLLEN:

Filipe Luis (LB), Atlético Madrid till Chelsea, £20m. Man får kalla det en värvning rätt ur textboken. Med Luis får Chelsea en direkt ersättare på vänsterbacken för Ashley Cole av högsta klass, Luis var en viktig del av Atléticos strålande backlinje förra säsongen. Berömlig (+++++)

ANNONS

Mario Pasalic (CM), Hajduk Split till Chelsea, okänt. Målfarlig mittfältare i 19-årsåldern. Det är väl rätt osannolikt att Pasalic får någon speltid i Chelsea den kommande säsongen, men om utvecklingen går rätt så är det onekligen en spelare för framtiden. Godkänd (++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-16 kl 21:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto