Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ugglorna är inte vad de verkar vara

Optimismen bland Sheffield Wednesdays supportrar var stor tidigare i sommar när det meddelades att den azerbadjanske affärsmannen Hafiz Mammadov köpte klubben från den förre ägaren Milan Mandaric. Sheffield Wednesday är en klassisk engelsk klubb som länge spelat i Premier League, och som hoppades att genom Mammadovs ägarskap kunna återvända dit.

Det är naturligtvis en stor vändning för Sheffield Wednesday som för bara lite drygt tre år sedan var nära sin undergång. Milan Mandaric köpte då klubben och har därefter fått den på rätt köl. Att sälja klubben vidare var det sista steget i hans affärsplan, som verkar vara att köpa engelska renoveringsobjekt och piffa upp dem för försäljning.

Hafiz Mammadov är ingen novis inom fotbollen. Han har suttit i Azerbadjans fotbollsförbund, han äger andelar i såväl Porto som Atlético Madrid, och han äger också Lens i franska Ligue 2. Jämförelsen med Lens är kanske mest relevant för Sheffield Wednesday. Mammadov hade där som mål att ta klubben till Ligue 1, vilket Lens också lyckades med under den gångna säsongen.

Det är alltså inte det minsta förvånande att Sheffiels Wednesdays fans kände rätt stor optimism vid beskedet att Hafiz Mammadov var klubbens nye ägare.

Alltså är det naturligtvis desto mer oroväckande när Lens, som Jonas Hansson skriver om på sin blogg, blivit nekade uppflyttning till Ligue 1 av det franska fotbollsförbundet då klubben inte har kunnat ge de ekonomiska garantier som krävs för spel i den högsta divisionen. Närmare £8m, vilket motsvarar 20% av klubbens budget, saknas på kontot. Ett belopp som Hafiz Mammadov skulle ha betalat in utan att faktiskt göra det.

Det har framförts förklaringar. Först att betalningen inte inkommit i tid på grund av en azerbadjansk helgdag. Sedan att betalningen inte inkommit eftersom det blivit fel i en siffra i överföringen. Andra har menat att det bara handlar om rent slarv och dålig framförhållning, Mammadov sägs vara något ostrukturerad i sin planering.

Vad som sker härnäst är emellertid att Lens kommer att överklaga detta beslut, och anser sig säkra på att ändå få spela i Ligue 1. De menar att Mammadov kommer att betala in den nödvändiga summan pengar. Vilket äger en viss prägel av sannolikhet då Mammadov under det senaste året investerat runt £15-20m i Lens, och rimligtvis vill han inte se dem fullständigt kastade i sjön.

Men om inte, vad betyder i så fall detta för Sheffield Wednesday? Rykten cirkulerar att Hafiz Mammadov helt enkelt har fått slut på pengar, vilket kanske inte är så konstigt när pengar inte betalas in. Om kassan har sinat för Mammadov så kan Sheffield Wednesday helt säkert inte förvänta sig några större investeringar i klubben.

Nu känns i och för sig detta inte helt sannolikt. Grunden för Mammadovs förmögenhet är Baghlan Group, ett företag inom olje- och gasindustrin för vilket de belopp som nämns naturligtvis är småpotatis. Att Mammadov bara för någon månad sedan slutförde köpet av Sheffield Wednesday för £40m, mer än det dubbla vad han totalt investerat i Lens, talar inte heller för att han har slut på pengar.

Men även om det är precis som Lens och dess vicepresident Gervais Martel säger att pengarna kommer att dyka upp och Lens få spela i Ligue 1 så är det ändå inte helt uppmuntrande nyheter för Sheffield Wednesday. En ägare som är så strulig att han lyckas försätta sin klubb i en sådan situation är självklart ett rejält orosmoment och källa till osäkerhet.

Men nu är det så klart inte Hafiz Mammadov som personligen ska driva Sheffield Wednesday. Milan Mandaric sitter kvar som styrelseordförande, och kan alltså sägas gå från en ägarroll till mer av en renodlad verkställande ledningsroll. En fördel helt klart samtidigt som Mandaric icke desto mindre kommer att vara beroende av att Mammadov sköter sina åtaganden gentemot klubben.

Nu finns det också ett alternativt sätt att förstå det minst sagt motsägelsefulla i Mammadovs köp av Sheffield Wednesday och samtidiga pengastrul med Lens. Den teori som lyfts fram är att Mammadov har brist på pengar och att Sheffield Wednesdays fans förhoppningar alltså inte har med verkligheten att göra. Så behöver inte vara fallet.

En annan teori är att Mammadov i och med köpet av Sheffield Wednesday inte längre, som han tidigare sagt, ser Lens som sin högsta prioritet. Kanske ser han större sportslig och ekonomisk potential i Sheffield Wednesday än han gör i Lens, möjligen inte utan anledning. Hans motiv för att investera i fotbollsklubbar är ju att göra reklam för Azerbadjan, och engelsk fotboll har en bredare global appeal än den franska ligan.

Orimligt är det självklart inte. De förväntade intäktsströmmarna om Sheffield Wednesday lyckas nå Premier League är naturligtvis ett väldigt incitament som Ligue 1 inte är i närheten att kunna konkurrera med. För att nå detta mål förväntas dock Mammadov, enligt uträkningar av forskare vid Sheffield Hallam University, behöva investera över £25m i Sheffield Wednesday.

Det är heller inte säkert att detta räcker till. Det finns begränsningar i hur mycket som kan investeras årligen i The Football Leagues financial fair play-regleringar, samtidigt som The Championship består av flera klubbar med fallskärmsintäkter från Premier League. Konkurrensen i The Championship är således mördande och framgång absolut inte given.

Leicester är självklart ett exempel på detta, som under flera år har spenderat stora pengar men först till den här säsongen faktiskt lyckades nå sitt uttalade mål att ta sig till Premier League.

Dock kvarstår poängen att vad som nu sker i Lens inte alls behöver ha något med Sheffield Wednesday att göra, även om många självklart vill göra kopplingen. Ugglorna är helt enkelt inte vad de verkar vara.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Enner Valencia (ST), Pachuca till West Ham, okänt. Klart intressant värvning av West Ham, som värvar en av de mer spännande men samtidigt förhållandevis lågt profilerade anfallarna från VM. Har gjort många mål i Mexiko och spelade bra i VM, men håller han för Premier League? Väl godkänd (+++)

Daryl Janmaat (RB), Feyenoord till Newcastle, £5m. Smart agerat av Newcastle som hittar en klart värdig och direkt ersättare för den till Arsenal flyktade Mathieu Debuchy. Offensiv och kraftfull högerback, hade ett riktigt bra VM med Holland, passar utmärkt i Premier League. Med beröm godkänd (++++)

Mathieu Debuchy (RB), Newcastle till Arsenal, £12m. Riktigt bra om än något lynnig högerback, och Arsenal köper en etablerad spelare på positionen, vilket nog var nödvändigt sedan Bacary Sagna packat kappsäcken och flyttat norröver. Visst frågetecken kring mentaliteten. Med beröm godkänd (++++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons