POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Plånboken är inte lösningen på Tottenhams anfallsproblem

Tottenham fick precis rumpan ur under detta transferfönster när det under gårdagen blev klart att klubben värvar både Michel Vorm och Ben Davies från Swansea. Samtidigt återvänder Gylfi Sigurdsson till Swansea i Mauricio Pochettinos första rockad på transfermarknaden under sommaren.

Ett av Tottenhams återkommande dilemman har varit lagets svårighet att hitta en given och etablerad anfallare. Man har istället dribblat runt med lite olika alternativ utan att vid något tillfälle egentligen hittat riktigt rätt. Detta är enligt mig en stor anledning till att tappet av Gareth Bale blev så dyrbart under den gångna säsongen, om laget haft en etablerad anfallare hade tappet blivit mindre kännbart.

Många skulle alltså förvänta sig att Mauricio Pochettino skulle bege sig ut på transfermarknaden igen, men denna gång med fokus på en ny anfallare. Något som bidrar till detta är att Roberto Soldado, förra sommarens stora anfallsvärvning, helt enkelt inte har haft någon lyckad första säsong i Tottenham.

Så må vara fallet. Men det är inte nödvändigtvis ett argument för att Mauricio Pochettino måste ge sig ut på transfermarknaden. Alla problem behöver inte lösas genom att ge sig iväg till snabbköpet. Det går faktiskt att också åtgärda problem internt. Både genom att jobba med taktisk anpassning och genom att jobba med utveckling av spelaren.

Mot slutet av förra säsongen var det huvudsakligen Emmanuel Adebayor vid sidan av Christian Eriksen som var Tottenhams mest produktive anfallare. Vad Adebayor dock har demonstrerat under tidigare år är att han brukar kunna glänsa under en begränsad tid men har svårt att upprätthålla någon högre nivå under längre tid.

Det skulle således inte förvåna mig om Mauricio Pochettino återvänder till Roberto Soldado och försöker fundera hur Tottenham bäst kan dra nytta av den tekniskt skicklige anfallaren.

Roberto Soldados främsta styrka är att han i första hand är en målgörare, hans huvudsakliga arbetsområde är straffområdet. Detta är emellertid också hans begränsning. Han är som mest effektiv inom straffområdet, vilket betyder att han är i behov av spelare som producerar målchanser åt honom. Hans styrka är inte att likt exempelvis Luis Suarez skapa målchanser på egen hand.

Tottenham misslyckades konsekvent med att hitta detta komplement till Roberto Soldado under förra säsongen. Avsaknaden av normalt ytterspel under Andre Villas-Boas betydde att inläggen mot Soldado blev få till antalet, detta samtidigt som någon tydlig och regelbunden offensiv mittfältare bakom Soldado aldrig utsågs.

När Tim Sherwood tog över Tottenham blev det rätt tydligt att han försökte skaka om laget med ett tämligen lättförståeligt fokus på anfallet. Adebayor tog chansen och efter det var det aldrig aktuellt för Sherwood att ändra på det som trots allt fungerade. Till slut valde Sherwood stundtals att spela med Adebayor som ensam anfallare.

Till sammanhanget hör självklart även att Roberto Soldado under sin första säsong i Tottenham hade att brottas med tämligen orimliga förväntningar att han skulle ”ersätta” Gareth Bale. Därtill hade han personliga problem när hans fru drabbades av missfall. Dessa problem lär inte finnas i samma utsträckning från och med hans andra säsong i klubben.

Mycket annat talar också för att Roberto Soldado kan bli en effektiv anfallare för Tottenham. Mauricio Pochettinos föredragna taktik med högt presspel lär gynna honom då Tottenham kommer vinna boll högre upp i planen i högre utsträckning. Tottenham har också ett stort antal offensiva mittfältare som komplement till Soldado.

Framför allt tyder Christian Eriksens sensationella form för Tottenham under vårsäsongen på att Roberto Soldado i honom kan hitta det samarbete med en offensiv mittfältare som han aldrig hann med att finna med Andre Villas-Boas som manager. Mauricio Pochettino har självklart format ett motsvarande anfallssamarbete förut, i Adam Lallana och Rickie Lambert i Southampton.

Det passar säkerligen Roberto Soldado bra. Han är i huvudsak en teknisk anfallare, inte någon centertank. Han föredrar bollen inspelad till honom på fötterna och för att kunna komma till sin rätt med de egenskaperna så behöver han omges av kreativa och passningsskickliga mittfältare. Tottenham lider ingen brist på sådana.

Tottenhams anfallsproblem behöver alltså inte lösas med plånboken. De kan precis lika lätt lösas på träningsplanen. Ett underskattat alternativ i den moderna fotbollen.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Michel Vorm (GK), Swansea till Tottenham, £4m. I mina ögon en något märklig värvning med tanke på att Hugo Lloris är en så pass etablerad förstamålvakt i klubben. Men Tottenham kommer spela många matcher samtidigt som det kan vara en indikation på att Lloris kanske inte blir kvar i evighet. Godkänd (++)

Ben Davies (LB), Swansea till Tottenham, sdfsdf. Ung vänsterback som kanske på grund av andra unga vänsterbackar i Premier League inte riktigt fått den uppmärksamhet han förtjänar. Stor framtidspotential dock och en utmärkt värvning av Tottenham. Med beröm godkänd (++++)

Gylfi Sigurdsson (AM), Tottenham till Swansea, £10m. Flyttar andra vägen i en kombinerad bytesdeal med Ben Davies. Sigurdsson är skicklig och hade en strålande sejour i Swansea för några år sedan. Är bekant med klubben och kan mycket väl bli en mycket bra värvning, men jag är av naturen lite tveksam till att upprepa vad som varit. Väl godkänd (+++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-24 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå