Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

Television cash

Premier League får ofta kritik för att vara girigt, pengahungrigt och en liga där kapitalet tillåts styra i alldeles för hög utsträckning. Premier League är samtidigt den liga som förmodligen kommit längst vad avser en kollektiv och i grova drag jämlik fördelning av sina TV-intäkter. Två omständigheter som är rätt svåra att få ihop.

Sporting Intelligence har sammanställt TV-siffror och TV-intäkter från den gångna säsongen 2013-14. De kommer bland annat fram till att Liverpool och Man Utd är de två mest populära klubbarna bland brittiska TV-tittare, med i genomsnitt 1,31 respektive 1,4 miljoner tittare per match.

Baserat på dessa tittarsiffror drar Sporting Intelligence den inte helt ologiska slutsatsen att olika klubbar är olika intressanta för TV-tittarna. Så naturligtvis väljer de stora TV-kanalerna, Sky Sports och BT Sports, att i huvudsak också visa de så kallade stora klubbarna. Det är dessa klubbar som genererar det stora tittarantalet.

Om TV-intäkterna alltså skulle fördelas utifrån respektive klubbs prestation i termer av hur många tittare som klubben lockar så skulle vi således få se en helt annan intäktsfördelning. Inte som nu när den klubb som tjänar mest (Liverpool) bara tjänar 1,57x så mycket som den klubb som tjänar minst (Cardiff).

Om vi jämför med de andra stora ligorna i Europa så är denna kvot där väsentligt högre. Bundesliga har kvoten 2-1, Ligue 1 kvoten 3,2-1, Serie A har kvoten 4,2-1 och La Liga har smått otroliga 11,3-1.

Grafen i bilden längst upp visar skillnaden mellan en dylik teoretisk fördelning och den fördelning Premier League faktiskt har i nuläget. Här ser vi att de sex så kallade stora klubbarna norpas på totalt närmare £320m som istället fördelas ut på övriga 14 klubbar. ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”, hör man nästan hur Premier League verkar tänka.

De två mest ”givmilda” klubbarna i detta avseende är alltså Liverpool och Man Utd, som enligt den alternativa teoretiska fördelningen således skulle ha tilldelats ytterligare £74m respektive £70m. Det är verkligen inga småpengar, inte ens för dessa stora klubbar.

Nu förlorar emellertid som jag ser det inte de stora klubbarna på detta. Premier Leagues kollektiva fördelning av TV-intäkter är en faktor som gör ligan som helhet jämnare och mer konkurrenskraftig. Premier League som produkt blir således mer attraktiv vilket i sin tur leder fram till allt högre TV-intäkter totalt sett. Alla får alltså hyfsat jämnstora bitar av en större kaka till skillnad från några få som får stora bitar av en betydligt mindre kaka.

Men lite kan den här genomgången få oss att fundera på den möjliga skillnaden mellan de båda begreppen jämlikhet och rättvisa. Många vill se dem som synonyma när de i själva verket inte alls behöver vara det. För vad är egentligen det mest ”rättvisa” – att alla får ”nästan lika mycket” eller att varje klubb får ”vad de förtjänar”?

Den kollektiva och jämlika fördelningen av TV-intäkter i Premier League anser jag vara en av ligans absolut största styrkor, och det är absolut inte något jag vill se förändras. Men jag tycker också det kan vara på sin plats att tänka på de principer som ligger bakom denna fördelning, och inte bara prata om hur girigt och svinigt Premier League är.

Allra helst inte när man betänker att Premier League vid sidan av denna kollektiva TV-intäktsfördelning också betalar ut stora pengar i fallskärmar till nedflyttade klubbar och i investeringar i gräsrotsfotbollen. Naturligtvis värnar Premier League om sig självt, likt alla organisationer, men det är heller inte fråga om det nollsummespel som kritikerna vill framställa det som.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Patrick van Aanholt (LB), Chelsea till Sunderland, okänt. Har inte fått särskilt många chanser i Chelseatröjan men det betyder inte att van Aanholt är någon dålig spelare. Kommer få goda chanser till utveckling i Sunderland och kan bli en väldigt bra vänsterback. Väl godkänd (+++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-27 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons