Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Burnley, 2014-15

Ett gediget men på samma gång otillräckligt lagbygge för Premier League. En kombination av några väldigt lovande unga spelare, taktisk organisation och god arbetsmoral. Lagets kollektiva styrka får dock svårt mot den individuella skickligheten i Premier League.

Det fanns ett visst missnöje runt Burnley inför förra säsongen när Sean Dyche då beslutade sig för att sälja lagets främste målskytt Charlie Austin för £4m till QPR. Få trodde då att Burnley skulle kunna utmana i toppen av The Championship, särskilt som Dyche valde att inte investera i någon direkt ersättare till den flyktade Austin.

Burnleys andraplats och automatiska uppflyttning till Premier League, dit de återvänder efter fyra säsonger i The Championship sedan klubbens senaste besök i den högsta divisionen. Nu hoppas Burnley på en mer långvarig närvaro i Premier League, vilket klubben tack vare Dyches starka lagbygge har goda skäl att i alla fall hoppas på.

Försäljningen av Charlie Austin ledde till att Dyche tvingades sätta sin tilltro till en ny anfallsduo i form av Danny Ings och Sam Vokes. Tillsammans gjorde dessa båda spelare 41 mål under förra säsongen, och Ings utsågs till årets spelare i The Championship. Jackpot för Dyche således, men också en belöning för ett modigt beslut.

Men Burnley tog sig inte till Premier League enbart på grund av Ings och Vokes bravader. Laget visade upp ett gott kollektiv och inte minst ett framgångsrikt försvarsspel. Burnley släppte in lägst antal mål i serien, målvakten Tom Heaton höll 14 nollor under säsongen och var tillsammans med försvararna Jason Shackell och Kieran Trippier otroligt betydelsefulla för Burnleys uppflyttning.

Burnley ser således väl rustade ut i planens båda ändar. Och under sommaren har Sean Dyche också förstärkt sitt mittfält, bland andra med Michael Kightly från Stoke och Matt Taylor från West Ham. Men värvningarna av dessa båda yttermittfältare visar också på vad som riskerar bli Burnleys taktiska akilleshäl under den kommande säsongen, det centrala mittfältet.

Men Burnley med Sean Dyche som manager är åtminstone inte något lag som kommer att vika ned sig mentalt under säsongen. Det är ett lag med en god grund att stå på, ett taktiskt sammansvetsat lag och en väl inpräntad arbetsmoral. Huruvida detta räcker till i Premier League återstår att se.

:::

Nyckelspelare:

Kieran Trippier. Blott 23 år gammal redan två gånger i rad utsedd till The Championships bästa högerback. Stark defensiv men samtidigt produktiv offensivt, han svarade bland annat för flest assists i The Championship förra säsongen.

Michael Kightly. Befinner sig nu i Burnley permanent sedan han varit i klubben på lån under ett år. Kreativ yttermittfältare som kommer vara mycket viktig för Burnleys skapande av målchanser, oftast det område som nykomlingar i Premier League har svårast med.

Danny Ings. En effektiv anfallare är alltid betydelsefull för alla lag och mycket av Burnleys framgång den här säsongen kommer bero på Ings förmåga att prestera lika bra i Premier League som han gjorde i The Championship. Ett tufft uppdrag.

:::

De fem första matcherna:

Chelsea (h)
Swansea (a)
Man Utd (h)
Crystal Palace (a)
Sunderland (h)

Absolut ingen lätt inledning för Burnley som löper en förhållandevis stor risk att stå på noll poäng efter de tre första spelade matcherna. Allt över fem poäng från dessa första fem ligamatcher får anses som en väldigt god skörd för Burnley, och det viktiga för Sean Dyche är att inpränta att ligan inte avgörs under de fem första omgångarna.

:::

Prognos: Botten

Förra gången Burnley var i Premier League så ansågs de vara ett givet bottenlag. Den här gången ser lagets chanser bättre ut utan att för den sakens skull framstå som helt lysande. Laget har bra spelare på de flesta positioner men saknar den riktiga tyngden för att verkligen kunna hävda sig på allvar i den högsta divisionen, och lagets spelare saknar den nödvändiga erfarenheten från Premier League. Ska Burnley hålla sig kvar så måste det bygga på lagets kollektiva styrka, men den individuella skickligheten i Premier League riskerar bli dem övermäktig.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-28 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons