Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hur vinner man Premier League?

Vi befinner oss i en rätt härlig period i Premier League. Varje säsong känns på något vis bättre och mer spännande och dramatisk än den förra, och det är ett mönster som åtminstone verkar kunna upprepas denna säsong. Premier League har mellan sex och sju lag som samtliga kan komma precis var som helst på någon av de översta platserna.

Sommaren ägnas åt att de olika klubbarna förbereder sig inför den säsong som komma skall. Rimligtvis utgår dessa förberedelser från en tanke och denna tanke bör kanske vara vad som egentligen saknas och således krävs för att de ska kunna vinna Premier League kommande säsong.

Vinner ligan gör den klubb som samlar på sig flest poäng under säsongen, men med hyfsat enkel statistik kan denna truism brytas ned till mer meningsfulla nyckeltal. Sådan statistik utgår lämpligtvis från de 22 tidigare vinnarna av Premier League och hur de har presterat i termer av vinster, förluster, poäng, gjorda och insläppta mål.

Av dessa 22 ligavinnare är Chelsea från 2004-05 den bästa. Deras 95 poäng från den säsongen är ligarekord, de förlorade bara en ligamatch under hela säsongen och släppte dessutom bara in 0,4 mål per match. Den svagaste ligavinnaren är å andra sidan Man Utd från 1996-97 som bara vann 55% av sina matcher, släppte in tre gånger så många mål per match som Chelsea och därtill hade fräckheten att förlora hela fem matcher.

Dessa är de båda ytterligheterna och genomsnittet över de 22 ligasäsongerna hamnar rätt precis mittemellan dem. Från denna statistik av genomsnittet kan vi dra några enkla slutsatser:

(1) Om ett lag ska vinna Premier League så behöver laget vinna 67,5% av sina matcher,

(2) Det lag som vinner ligan släpper in i genomsnitt 0,84 mål per match, och endast vid tre tillfällen under Premier League har ett lag släppt in mer än ett mål per match och ändå vunnit ligan, samt

(3) Om ett lag ska vinna Premier League så har laget inte råd att förlora mer än fem-sex matcher under säsongen, vilket givet antal toppmöten på bortaplan inte är överdrivet mycket.

Med detta som utgångspunkt så blir det rätt lätt att räkna på vad klubbarna bakom Man City behöver förbättra för att kunna ta ligatiteln från dem. Bland annat räknar vi snabbt ut att Liverpool skulle behöva släppa in 13 färre mål den här säsongen för att nå upp till så kallad mästarnivå.

Arsenal å sin sida behöver släppa in fyra mål färre men behöver också skära ned sitt antal förluster med åtminstone en match. Man Utd å andra sidan skulle behöva vinna sju fler matcher under 2014-15 än vad de mäktade med under förra säsongen om de ska kunna anses ha någon möjlighet att vinna ligan.

Chelsea behöver i själva verket rent statistiskt inte förbättra så särskilt mycket utifrån dessa nyckeltal för att kunna vinna ligan. De ligger hyfsat bra i fas och José Mourinho har ju onekligen förstärkt sin spelartrupp under sommaren.

Nu är så klart dessa resonemang lite vanskliga. Fotboll är inte höjdhopp där man lyckas bara man tar sig över ribban utan att den faller. Ribban är alltså rörlig. Ett lag kan med andra ord prestera mästerligt enligt dessa nyckeltal, men om något annat lag presterar ännu bättre under just den säsongen, så vinner man ändå inte ligan.

Det är heller ingen tillfällighet att de statistiska rekorden för Premier League-vinnare sattes under mitten av 00-talet. Det ställdes inte samma krav på perfektion under exempelvis 1990-talet för att vinna ligan. Exempelvis pratades det ju då vitt och brett om Man Utds vårspurter, vilket så klart underförstått antyder att det gick att slöa lite på hösten och ändå vinna ligan.

Nyckeltalens genomsnitt har således konsekvent ökat. I och med att Premier League blir alltmer jämn som liga, inte minst i toppen av tabellen, så är det däremot rimligt att förvänta sig att nyckeltalen sjunker igen. Mästare kommer inte vinna riktigt lika många matcher, de kommer förmodligen släppa in några fler mål och de löper större risk att förlora matcher.

Det betyder däremot inte att det har blivit lättare att vinna Premier League. Tvärtom. Det finns förmodligen ingen liga i världen som är svårare att vinna än Premier League.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-28 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons