POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Att köpa Romelu Lukaku skulle visa på Evertons framsteg

Everton hade en fantastisk fjolårssäsong. De slutade femma i ligan men ett kort tag såg det faktiskt ut som om de skulle kunna klämma sig förbi Arsenal upp på fjärdeplats. Att sluta före storklubbar som Tottenham och Man Utd, men ändå missa Champions League, är så klart något bittersött men på det stora hela är det ändå en säsong som Everton måste vara väldigt nöjda med.

Everton står den här säsongen inför samma typ av utmaning som deras närmaste grannar Liverpool. Att följa upp en väldigt bra säsong och visa att denna säsong inte var något undantag, helst att kanske till och med höja nivån och prestera lite bättre. Vilket aldrig är lätt och inte heller kommer vara lätt, vare sig för Everton eller Liverpool.

Roberto Martinez ansvarade för ett mycket intressant fotbollslag förra säsongen. Han lyckades behålla den defensiva organisation som Everton byggt upp med David Moyes som manager men kompletterade denna både med ett betydligt mer kreativt och kraftfullt mittfältsspel, och en mer positiv och optimistisk spelidé.

Problemområdet var anfallet, som ofta varit fallet för Everton. En spelare som kunde lösa en del problem var Victor Anichebe, men han har sedan dess sålts till West Brom. Mycket av Evertons anfallsproduktion gick via Romelu Lukaku, men han var bara på lån från Chelsea och Everton kan alltså inte räkna med att ha tillgång till honom även denna säsong.

Så när Roberto Martinez pratar om att han vill förstärka Evertons anfall så är det rimligtvis anfallet han då pratar om. Mittfältet och mittförsvaret har redan förstärkts och stadgats upp i och med värvningarna av Gareth Barry och Muhamed Besic. I anfallet är det dock tunt med endast Steve Naismith och framtidshoppet Hallam Hoe att tillgå.

Nu verkar Everton vilja göra med Romelu Lukaku som de redan har gjort med Gareth Barry, det vill säga permanent köpa den spelare som de under förra säsongen lånade. Det vore självklart en mycket bra värvning av Everton men den intressanta frågan är om de faktiskt kommer kunna köpa Lukaku från Chelsea.

Chelsea är förmodligen inte bromsklossen i det avseendet. De köpte Lukaku från Anderlecht 2011 men har fått mycket få chanser under sina tre säsonger i klubben, detta trots att han gjort stor succé i båda de klubbar han varit utlånad till, West Brom respektive Everton. Inte heller José Mourinho verkar särskilt intresserad av Lukaku, vilket köpen av Diego Costa och Didier Drogba också indikerar.

Men andra klubbar kan vara ett hinder. Romelu Lukaku är bara 21 år och en av Europas allra mest lovande anfallsspelare. Ett flertal spanska och andra europeiska klubbar har visat sitt intresse för Lukaku, och i flera av dessa fall så kan de också erbjuda Champions League-spel. Detta tillsammans med hög lön kan locka Lukaku mer än Everton.

Men Roberto Martinez yttrade sig väldigt självsäkert om Evertons chanser att värva Romelu Lukaku: ”Of course we’ll get him.” Den typen av kategoriska uttalanden gör sällan en manager eller egentligen någon beslutsfattare om de inte känner sig väldigt säkra på sin sak. Då kan man så klart fråga sig på vad denna självsäkerhet grundar sig.

Rimligtvis måste Martinez veta efter samtal med Lukaku och dennes företrädare att spelaren verkligen vill till Everton. Ian Atkins, Evertons chef för spelarrekrytering, antyder också just detta och menar att Lukaku är inställd på att han vill till Everton. Nu är en spelares inställning förvisso något som kan förändras från dag till dag, beroende på vilka erbjudanden som står till buds.

Frågan är dock vilka erbjudanden som faktiskt står till buds. VM är ett skyltfönster, på gott och på ont, och Romelu Lukaku övertygade över huvud taget inte i VM, vilket säkert avskräcker en del klubbar. På samma sätt lär de större klubbarna säkert undra hur det egentligen kommer sig att Chelsea inte har besvärat sig med att faktiskt ge Lukaku någon speltid att tala om.

Att Romelu Lukaku vill till Everton är kanske inte så konstigt. Han har spelat i klubben under en säsong och känner således till både klubben, spelarna och staden. Fortsatt spel i Premier League lockar säkert också. Everton å sin sida kan bortse från ovan nämnda yttre frågetecken då de redan fått pröva spelaren under en säsong med lyckat resultat. Sådant väcker förtroende.

Ekonomin är självklart en fråga. Everton har haft sina finansiella bekymmer och begränsningar under senare år. Väldigt lite har förändrats för Everton i fråga om klubbens arena, lika lite som Evertons kommersiella intäkter egentligen har stigit i någon meningsfull utsträckning. Men Everton likt alla företag räknar också hem framtida intäkter, och där har Premier Leagues nya TV-avtal ökat även Evertons ekonomiska styrka.

Everton kan alltså mycket väl ha råd med Romelu Lukaku och kanske finns goda skäl för Roberto Martinez tvärsäkerhet. Everton kan helt enkelt smida medans marknaden för Lukaku inte är särskilt het. Det är en spelare vars pris i nuläget är nedsatt men vars materiella värde på planen och vars finansiella värde i framtiden kan visa sig väldigt stort.

I det avseendet ett lysande köp för Everton, som därmed skulle ta ett stort steg mot att kunna bygga vidare på den förra väldigt framgångsrika säsongen. Även om värvningarna så här långt mest går ut på att se till att laget kan behålla spelare de ändå hade tillgång till förra säsongen.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Dejan Lovren (CB), Southampton till Liverpool, £20m. Bra försvarsspelare som visade sig vara ett bra köp för Southampton. Liverpool behöver förstärka i sitt mittförsvar. Lovren hyllades ofta under förra säsongen men i min mening något överdrivet. Kan dock bli bra i Liverpool som har ett liknande spel som Southampton. Dock stora pengar. Väl godkänd (+++)

Callum Chambers (RB), Southampton till Arsenal, £12m. Talangfull spelare och Arsenal har onekligen skapat full besättning på högerbacken den här sommaren. Chambers gjorde 21 matcher för Southampton förra säsongen och har alltså rutin från ligaspel. Men hur mycket spel blir det i Arsenal? Väl godkänd (+++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå