Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Aston Villa, 2014-15

Peter Hyllman

Kaos och turbulens vid sidan av planen skapar problem på planen för Aston Villa. Ett lag i behov av förstärkning har inga pengar att förstärka med, men har genom fria transfers tillförts välbehövlig erfarenhet. Lagets framgång beror mycket på Christian Bentekes form efter sin långa skada.

Aston Villa befinner sig i en minst sagt besvärlig situation. Lagets ligaplacering de senaste säsongerna har resulterat i frustration bland klubbens supportrar och ett missnöje med Paul Lambert som manager. Samtidigt verkar Randy Lerner ha tappat sitt intresse för klubben och har öppet meddelat att klubben är till salu.

Någon köpare har dock ännu inte hittats och under sommaren har också klubbens VD Paul Faulkner fått sparken. Detta samtidigt som klubben har skurit ned rejält på personalen. En klubb i behov av reform och målmedveten utveckling saknar alltså både ledarskap och organisation, vilket självklart gör Paul Lamberts uppgift desto mer besvärlig.

Annons

Någon större budget för spelarköp har Lambert heller inte haft tillgång till. Det sägs att han som mest kan spendera £10m på nya spelare den här sommaren, och ser vi till de spelare som hittills har kommit in så bekräftas denna bild. Joe Cole, Philippe Senderos och Kieran Richardson har samtliga kommit som fria transfers.

Vad man emellertid kan säga om dessa värvningar är att Lambert helt klart verkar försöka fylla spelartruppen med mer erfarenhet. Och det behöver inte vara så dumt. Aston Villa har flertalet väldigt lovande unga spelare, men har under de senaste säsongerna saknat hårdheten på planen och den tuffhet som kommer på rutin. Ålderbalansen har helt enkelt varit lite för skev.

Nu återstår det i och för sig att se om just Joe Cole och Philippe Senderos är rätt spelare för den sakens skull. Inte minst Cole har varit skadedrabbad under senare säsonger och har haft svårt att hitta sin gamla potential, och är han inte på fotbollsplanen så är det svårt att dra nytta av hans erfarenhet. Men med Cole så har Aston Villa potentiellt i alla fall just en sådan offensiv mittfältare som laget behöver.

Annons

Bilderna från Texastouren, där Christian Benteke tränade lätt, var också glädjande för Aston Villa. Laget har varit i desperat behov av en etablerad målskytt under senaste säsongen, när Benteke var långtidsskadad. Om Benteke hittar tillbaka så är det en stor förstärkning. Försvaret är Aston Villas nu främsta huvudvärk, en lagdel som behöver förstärkas men där det verkar som om förgrundsgestalten Ron Vlaar är på väg att lämna klubben.

Aston Villa är en klassisk klubb, som har varit i Premier League under hela min livstid. Men som flera klubbar har visat tidigare, bland andra West Ham, Newcastle och Leeds, så är ingen klubb heller för stor för att åka ur Premier League. Aston Villa behöver snarast få koll på sina grejor om de ska kunna hålla sig kvar i Premier League.

:::

Nyckelspelare:

Ron Vlaar. Väldigt viktig och nyttig mittback för Aston Villa, en spelare som visar vägen på planen för de yngre spelarna. Rapporterna att han skulle vara på väg bort från klubben är oroväckande. Aston Villa behöver jobba hårt på att övertyga Vlaar att bli kvar.

Annons

Fabian Delph. Fick något av ett genombrott under förra säsongen när han började visa lite av den kvalitet som fick Aston Villa att köpa honom för dyra pengar från Leeds. Bra bollvinnare och spelfördelare på mittfältet, måste komma upp i nivå igen.

Christian Benteke. Skillnaden mellan succé och fiasko för Aston Villa, som är ett helt annat lag med Benteke som fullt frisk anfallare. Om Benteke hittar formen så undviker Aston Villa nedflyttning och kan kanske till och med kosta på sig att titta uppåt i tabellen.

:::

De fem första omgångarna:

Stoke (a)
Newcastle (h)
Hull (h)
Liverpool (a)
Arsenal (h)

Dräglig inledning på säsongen för Aston Villa som bör ha god poängchans i de tre första matcherna. Liverpool borta är en väldigt tuff uppgift men Arsenal hemma borde utgöra poängchans för Aston Villa, som har haft märkligt lätt för Arsenal under senare år. Aston Villa borde kunna sikta på ungefär åtta poäng från de fem första matcherna, sex poäng får anses som godkänt. Tuff men överkomlig ligapremiär borta mot Stoke.

Annons

:::

Prognos: Mitten

Det är svårt att förutse vad som egentligen kommer att hända med Aston Villa, om det kaos som präglar klubben från styrelserummet och nedåt håller i sig, och dessutom tillåts sätta sin prägel på laget i alltför stor utsträckning, så är det inte svårt att föreställa sig att Villa åker ur Premier League. Men laget består också av flera mycket talangfulla spelare, både på mittfältet och i försvaret, och om Christian Benteke hittar tillbaka till formen efter skada så kommer Aston Villa att höjas flera nivåer. Anställningen av Roy Keane som assisterande manager tror jag också var ett smart drag av Aston Villa.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-01 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto