Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Egofesten i USA når sin kulmen

Peter Hyllman

International Champions Cup låter ju maffigt måste man säga. Man ser liksom framför sig strategimötet på aktuell marknadsavdelning när sommarens fotbollstour i USA skulle planeras och paketeras. Hur ska vi komma på ett namn som är häftigare än ”Champions League”, än ”World Cup”?

”Champions” och ”Cup” behölls, varför ändra på något som funkar? Lägg till ett ”International” på det bara. En inte överdrivet vetenskaplig undersökning av ansökningsstatistik till kurser bland ekonomstudenter på Handelshögskolan visade att antalet kursdeltagare ökade markant när kurser valde att använda något av orden ”strategic” eller ”international” i sitt namn.

Så kanske var marknadsavdelningens idé inte så dum ändå.

Viss succé får man väl ändå säga att det har blivit med den här turneringen, som mest av allt får ses som att man rafsat ihop de största och häftigaste lagen från England, Spanien och Italien. Men i hälarna av MLS:s framväxt, USA:s framgångar i VM, och kanske bara ett allmänt växande fotbollsintresse i USA, så har publiksiffrorna varit strålande.

Annons

Nu är det självklart bara försäsongsmatcher, och det märks ju ärligt talat på lagen när de spelar. Det är självklart väldigt lätt att dra för stora växlar på resultaten. Självklart föredrar man som supporter att det egna laget vinner, oavsett status på matchen, men att bli glad för segern ska kanske inte förväxlas med att tillskriva segern någon formell betydelse.

Helt betydelselöst är det måhända inte. Kanske illustrerar Man Utd det bäst av de deltagande lagen. Förra sommaren hade Man Utd det svårt att vinna sina träningsmatcher, och redan där såddes kanske de första frågorna och tvivlen runt David Moyes. Den här sommaren vinner Man Utd sina matcher, och auran runt Louis van Gaal är desto mer positiv.

Sådant där tenderar att bli lite självuppfyllande. Är känslan runt laget bra så ökar också chansen för att det går bra. En negativism runt laget gör det lättare att gå dåligt. Kanske är det inte så värst betydelsefullt att vinna dessa matcher under försäsongen, men det är aldrig bra att förlora matcher.

Annons

Så vi ska kanske inte helt och hållet på förhand dissa kvällens eller nattens match mellan Liverpool och Man Utd, finalen i International Champions Cup. Där kan vi tala om dubbel jackpot för tourbossarna, världens två kanske mest populära och mytomspunna klubbar head mot head, därtill ett genuint rivalmöte.

Kanske en föraning om vad som komma skall. Vi kan i alla fall vara helt säkra på att inget av lagen kommer vilja förlora den här matchen. Även om segern i sig i slutänden inte kommer att betyda något särskilt märkvärdigt.

Annars verkar det ju som om den stora grejen med den här sommartouren i USA inte nödvändigtvis är resultaten i sig. Utan vilken klubb som har mest fans på plats. Vilket stämmer rätt väl in i hela känslan av att det hela är en enda stor egofest och k-kmätartävling.

Så långt gick till och med Marca att de retuscherade ett foto från matchen mellan Man Utd och Real Madrid så att det skulle se ut som om arenan gick i Madridvitt, när den dominerande färgen i själva verket var röd. Impression management är viktigt.

Annons

Inatt kan vi i alla fall vara rätt säkra på att arenan i Miami går i rött.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Eric Dier (LB), Sporting till Tottenham, £4m. Värvningen har fått mycket press, säkert till stor del för att det är något så ovanligt som en expatrierad engelsman. Själv är jag dock lite skeptiskt till behovet av ännu en vänsterback, särskilt sedan Ben Davies redan värvats under sommaren. Godkänd (++)

Facundo Ferreyra (ST), Shakhtar Donetsk till Newcastle, lån. Har fått sparsamt med speltid i Shakhtar men har visat upp effektivt målskytte när han väl har spelat. Newcastle behöver stärka upp anfallet. Ett lån med en köpoption för Newcastle. Med beröm godkänd (++++)

Frank Lampard (CM), New York City till Man City, lån. Säkert bra för Lampard som får goda träningsmöjligheter. Men som värvning betraktat för laget är den i mina ögon helt och hållet meningslös. Kanske får någon Man City-supporter lite tillfredsställelse av att se Lampard i en Citytröja. Underkänd (-)

Annons

Brendan Galloway (CB), MK Dons till Everton, okänt. Talangfull mittback från MK Dons som värvas direkt till Evertons akademilag. En spelare för framtiden som inte kommer ha någon praktisk inverkan på den här säsongen som nu kommer. Okänd (+)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-04 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto