Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM: League Two, 2014-15

Peter Hyllman

Ett fantastiskt VM (Colombia!) är över och ur ett Football League-perspektiv var Holland-Chile den bästa matchen med Championship-lirare som Leroy Fer, Gary Medel, Gonzalo Jara, och Jean Beausejour. Och i rapporteringen av Tysklands triumf har jag saknat jämförelsena till Billy Davies Nottingham Forest, Sean O’Driscolls Doncaster, och hur “mittback som ytterback” är en urengelsk tradition.

VM har också medfört en mindre teknologisk förändring till den engelska fotbollen. Premier League ska använda “frisparks-sprayen” som ni vet. Men Football League har också valt att pröva den om än bara i Football League Trophy (Johnstone Paint Trophy) vilken är (Liga)cupen för League One- och League Two-lag.

League Two som börjar denna “inför-säsongen”-serien är en svårbedömd liga som alla andra men något unikt är det att det kan vara den mest “nykomlingsvänliga” ligan jag vet. Och då syftar jag på nykomlingar som kommer underifrån. Det kan vara storsatsande non-league lag som Crawley eller Fleetwood eller bara en imponerande klättrare som Stevenage. Förutom att ett helt gäng av lag har blivit uppflyttade som nykomlingar så har aldrig en nykomling från Conference blivit direkt nerflyttad tillbaka. Vilket är ganska sensationellt även om man tänker på det att uppflyttning införskaffades 86/87 och under nästan hela 90-talet behövde man nästan gå i konkurs för att bli nerflyttad.

Annons

Vad det gäller slutplaceringarna är de oregelbundet specifika och genomtänkta men ger en hyfsad bild av vad som kan förväntas av laget. I vissa fall där slutplaceringen-spannet är väldigt stort kan det också bero på att jag är väldigt säker på att de kommer vara oförutsägbara.

::: ::: ::: ::: ::: ::: ::: :::

TOPPEN

Portsmouth
Pompey stiger ur askan”

Det känns som att Pompey är på rätt väg igen. Under förra säsongen köpte supportrarna upp klubben och under slutet på säsongen tog klubblegendaren Andy Awford över som manager och vann fem raka matcher. Förhoppningarna är nu att Pompey ska kunna utmana i toppen och alla betting-bolag har Pompey som en av 3-4 favoriter.

Vilket känns lite väl hoppfullt kanske men Pompey fortsätter producera bra unga spelare och under sommaren har man värvat flera spelare med gott om erfarenhet av båda League Two och League One. Bland dem innermittfältarna Danny Hollands och James Dunne som rimligen kan bilda ligans bästa mittfält tillsammans med Jed Wallace och Ricky Holmes. Större problem är försvaret där man dock har sina främsta talanger i Dan Butler, Jack Whatmough (U18-landslagsman), och Adam Webster (U19-landslagsman) men dålig kontinuitet och anfallet där mittfältaren Jed Wallace ifjol var deras bästa målskytt med sju ligamål.

Annons

Slutplacering: 3-8

:::

Shrewsbury Town:

I deras väldigt höga spelaromsättning denna sommaren finns det bra värvningar (James Collins är minst en toppspelare i League One) men också tunga förluster och att tappa tränarlegendaren Graham Turner ersätta med inte alls odugliga Micky Mellon är en ändå nedgradering. Lite synd att man köpte två nya målvakter när man har Callum Burton (U18-landslagsman) då Shrewsbury trots allt fostrade Joe Hart.

Slutplacering: 3-9

:::

Bury
”In Bury, not buried”

I sommar har man värvat tillbaka gamla klubbhjälten Ryan Lowe som kan bilda ett bra men väldigt gammalt anfall med Daniel Nardiello och Clive Platt. Förhoppningsvis kan den rutinen vara tungen på vågen då man hade nästflest oavgjorda matcher i hela divisionen ifjol. Rutin har man också i form av Andrew Proctor som var Non-Leagues Bryan Robson i Accrington Stanley – ett så passande smeknamn att det till och med står att han har vunnit amatörtitlar med Man Utd snarare än Stanley på wikipedia – och i kaptenerna Craig Jones och Jim McNulty. Har också mycket mittfältstalang i Tom Soares, Kelvin Etuhu, Danny Mayor, och Andrew Tutte.

Annons

Finast är dock att man värvat yttern Joe Thompson som missade hela förra säsongen sedan han blev diagnostiserad med en lindrigare form av blodcancer (Hodgkins-lymfom) men säger sig nu vara frisk nog att spela igen.

Slutplacering: 2-8

:::

Tranmere Rovers
”Nobody snuggles with Max Power, Marge. You strap yourself in and feel the Gs.”

Har ett gäng unga spännande spelare som faktiskt fått en hel del speltid redan (Cole Stockton, Max Power, Jake Kirby) och en av 2000-talets bästa spelare i form av Jason Koumas men å andra sidan också en orutinerad manager, en Koumas i tveksamt fysiskt skick, och en orutinerad trupp.

Dessutom finns det inget som tyder på att Tranmere kan vara bra med andra än kommunen Wirral som tröjsponsor.

Slutplacering: 5-10

:::

Burton Albion
”Här dansar Herr McGurk, både vals och mazurka”

Annons

2012-13 nådde man playoff-semifinal, 2013-14 nådde man playoff-final, och 2014-15 borde man då rimligen nå League One? En del talar för det faktiskt. Förstärkt försvaret med rutinerad Cansdell-Sheriff och lovande George Taft och ifjol låg väl mycket av målskytte-bördan på McGurk och Billy Kee men nu har man förstärkt med Stuart Beavon och Lucas Akins som är beprövade målskyttar på League One-nivå. Dessutom är John Mousinho en bra spelare och Callum McFadzean är talangfull när han inte skallar tjejer på fyllan.

Och i en del av den engelska fotbollen dominerad av träningsoveraller och Steve Evans uppenbarelse är Gary Rowett både snygg och välklädd. Även om han är mer subtil i klädseln än fashionabla-Paul Tisdale och jägar-Keith Hill.

Slutplacering: 2-7

:::

York City
”York, concrete jungle where dreams are made, oh”

Annons

I smyg blev man ett playoff-lag ifjol och man gjorde det genom att bli ett Frankenstein lag bestående av spelare som tidigare spelat för lag som Cheltenham och Wycombe när de låg i toppen av League Two för några säsonger sedan. Medan Cheltenham och Wycombe båda slutade på nedre halvan ifjol. Sju spelare som antingen spelat playoff eller vunnit uppflyttning till League One med Cheltenham/Wycombe har man. Det gör mig också lite orolig hur jag såg det mönstret av före detta Cheltenham och Wycombe-spelare och särskilt att York-nyförvärv som Penn, Summerfield, och Keith Lowe alla var en del av Cheltenhams starka mittfält 2011-12 som nästan ledde dem till League One.

Förutom dem har man dock också behållit flera nyckelspelare från sin egen uppflyttning till League Two och värvat bra unga spelare som Jake Hyde och Trevor Carson.

Annons

Slutplacering: 6-10

:::

Luton Town
”Luton tar lugnt på återkomsten”

John Still, en engelsk lower league-Christian Gourcuff, lämnade det Dag & Red vars historia bokstavligen är John Stills managerkarriär för Luton ifjol. Luton har klart större potential och enligt John Still var Lutons onda cirkel av misslyckande en spännande uppgift att ta sig an.

Jag skrev längre om Still och Luton förra säsongen.

Lutons transferfönster är smart skött. Det är ett par rutinerade spelare likt Paul Connelly och Adam Drury. Två gamla Dag & Red-spelare i Luke Wilkinson och Paul Benson varav den senare gjorde succé i Luton på lån ifjol. Sedan är det några väldigt svårbedömda typiska John Still värvningar från Isthmian League (Division 7 London & Sydöst) som mycket väl kan vara nästa Dwight Gayle eller nästa Paul Benson. Luton kan mycket väl dundra igenom League Two till League One direkt men John Still har inte bråttom. Tungt tapp av skyttekungen Andre Gray till Brentford men att tappa en Non-League skyttekung till The Championship gör nog bara att John Still känner sig mer som hemma.

Annons

Slutplacering: 1-5

:::

Southend United
”Dra ur rötterna ur Roots Hall?”

Tanken var att Southend skulle flytta in på sin nya arena till denna säsongen. Men för att kunna göra det skulle de behöva åka tillbaka i tiden till 2008 när de skulle börjat bygga på den arenan och det är inte möjligt för ifall Southend uppfunnit tidsmaskinen hade Phil Brown redan varit tillbaka i 2008 (då hans Hull intog Premier League) för länge sedan.

Southend gick dock till playoff ifjol och bör göra så igen med förhoppningen att klättra till League One innan deras arena blir klar, när nu det blir.

Slutplacering: 3-8

:::

Stevenage: Har vunnit denna divisionen med samma manager tidigare men var verkligen usla ifjol trots att man tidigare även varit topplag i League One.

Slutplacering: 6-12

::: ::: ::: ::: ::: ::: ::: :::

MITTEN

Annons

Oxford United
”Skeletor återvänder med hår?”

Michael Appleton är tillbaka i The Football League. 2010-talets kanske sämsta manager i engelsk fotboll. Och för att undvika fortsatta liknelser till Skeletor har han odlat ut håret.

Oxford har potential att bli ett bra lag men har efter flera år av spruckna drömmar är laget svagare med spelare som borde tagit ett kliv framåt i karriären. Kan spelarna och Appleton ta det steget tillsammans?

Slutplacering: 8-16

:::

Northampton Town: Underpresterade ifjol, bättre manager nu.

Slutplacering: 12-17

:::

Wimbledon
”Akinfenwa lyfter laget, han kan bokstavligen lyfta alla spelarna i laget”

En lysande värvning i världens starkaste Akinfenwa (fotbollens Mark Henry) som gjort mer än tio mål i sex raka League One- eller League Two-säsonger. Något som Dons saknade ifjol. Även bra värvningar av rutinerade spelare som Dannie Bulman, Sean Rigg, och Mark Phillips.

Annons

Slutplacering: 9-14

:::

Carlisle United
”…”

Carlisle har inte mycket till lag trots att de spelade i League One ifjol. Dock har man ett gäng lovande spelare som fick chansen ifjol på grund av första meningen i detta stycket. Förutom Troy Archibald-Henville har man ännu ett dubbel namn i Courtney Meppen-Walter, men man sätter skrattet i halsen när man lär sig att Meppen-Walter tillhörde Man City och engelska U18-landslaget innan han var inblandade i en dödlig bilolycka och dömdes till över ett år i fängelse för vållande till annans död.

Slutplacering: 7-13

:::

Exeter City: Överdrivet nerflyttningstippade då man trots begränsade resurser ändå har en bra manager i Paul Tisdale.

Slutplacering: 13-19

:::

Cambridge United
”We got that Richard Money”

Äntligen tillbaka i ligan. Delano Sam-Yorke var fantastisk (Drogba-esque) i playoff-spelet och kan bilda anfall med målfarliga och ständigt utlånade Kwesi Appiah. Ryan Donaldson och Luke Chadwick med mittfältskreativitet.

Annons

Slutplacering: 10-17

:::

Dagenham & Redbridge: Wayne Burnett en värdig arvtagare till John Still.

Slutplacering: 10-15

:::

Plymouth Argyle
”Vraket lever”

Man blir stadigt bättre och unga spelare som Curtis Nelson har blivit en nyckelspelare(och rekord ung lagkapten) men äldre stöttepelare som Paul Wotton(-clan) är med mer i träningstaben än spelartruppen vid detta laget. Bör dock inte behöva oroa sig över nerflyttning denna säsong.

Slutplacering: 10-15

:::

Newport County: Återetablerade i League Two, vad nu?

Slutplacering: 12-18

:::

Mansfield Town
”Going the full Monza”

Intressanta värvningar som Alex Fisher och Fergus Bell från deras Italien-äventyr men också Liam Hearn som är en fantastisk målskytt när han är frisk. Och Sascha Studer är en målvakt.

Slutplacering: 9-15

::: ::: ::: ::: ::: ::: ::: :::

BOTTEN:

Annons

League Two har bara två nerflyttningsplatser så botten är verkligen botten. Det krävs ofta en imponerande kombination av ekonomiska svårigheter och manager som tagit sig vatten över huvudet för att falla hit.

Hartlepool United
”Marlon Hartlewood-pool”

Colin ”Super Coops” Cooper har tagit in flera spelare från sin gamla klubb Middlesbrough. I synnerhet Woodgates-fysiologiska lillebror Matthew Bates men också gamle trotjänaren Stuart Parnaby, och dessutom Marlon Harewood som bara är ett namn vid det här laget.

Har en lysande ung anfallare/offensiv mittfältare i Luke James men förutom det har man i bästa fall bättre än involverade i bottenstriden.

Slutplacering: 16-23

:::

Morecambe:

Jack Redshaw är fullt tillbaka men om han är bra lär han snabbt bli såld och med en 200-årig Kevin Ellison som nyckelspelare blir det svårt att hålla sig kvar. Barry Roche är fortfarande en vägg i målet dock.

Annons

Slutplacering: 18-24

:::

Accrington Stanley
”Har varit längst av alla i League Two, deras tur nu?”

Accrington klarade sig förvånansvärt bra ifjol men laget ser svagare ut denna säsongen och då divisionen blivit tuffare denna säsongen (botten av League Two blir alltid tuffare) är Stanley en mycket trolig nedflyttningsfavorit. Har James Beattie som manager, som inte imponerat men inte gjort bort sig.

Slutplacering: 19-24

:::

Cheltenham: Har Mark Yates tappat sin mojo?

Slutplacering: 17-23

:::

Wycombe Wanderers: Räknar inte bort Gareth Ainsworth.

Slutplacering: 17-23

:::

/Peter A Linhem
@Linhem

Publicerad 2014-08-06 05:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto