Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Newcastle, 2014-15

Peter Hyllman

Ett lag med hög kapacitet i en klubb med alltför låg ambition. En motsättning som tagit sig fast form i Newcastle under senare år. Laget befinner sig i en ständig cykel av att sälja sina främsta spelare och känns således aldrig riktigt färdigt. En nyckel till lagets framgångar den här säsongen kommer vara dess anfall och målproduktion.

Förra säsongen var en splittrad säsong för Newcastle. Laget gick väldigt bra under hösten och såg då ut att kunna vara ett lag som skulle utmana om platser i det europeiska cupspelet. Men under våren föll spelet samman fullständigt och laget rasade nedåt i tabellen i en väldig fart, samtidigt som osämjan inom klubben verkade tillta.

Väldigt många har gjort den inte oävna poängen att Newcastles resultat sammanföll rätt exakt med Yohan Cabayes vara och icke vara. Med Cabaye i laget höll spelet väldigt väl samman, men när Cabaye såldes till PSG i januari så försvann mycket av lagets spel. Helt klart var också att Newcastles taktik då också förändrades till mer av långbollsspel.

Annons

Men i bakgrunden till denna fråga hägrar ett större frågetecken gällande klubbens egentliga ambition. Många i och runt laget såg försäljningen av Cabaye, särskilt vid den tidpunkten, som en prioritering av ekonomi före lagets resultat. Oviljan att investera mer målmedvetet i spelartruppen har också varit ett återkommande tema med Mike Ashley som ägare av klubben.

Att vinna Premier League är i nuläget en orealistisk tanke för en klubb som Newcastle, men laget är tillräckligt bra för att utan tvekan kunna konkurrera om någon av de båda cuptitlarna, likaväl som att konkurrera om att få spela europeiskt cupspel. Desto mer förbryllande är det då när Newcastles ledning säger att cupspelet över huvud taget inte är någon prioritet, snarare tvärtom.

Därmed inte sagt att Newcastle inte köper spelare eller för den delen också värvar smart. Flera av den här sommarens köp har varit minst sagt intressanta, inte minst då köpen av Daryl Janmaat, Siem De Jong och Rémy Cabella, tillsammans med lånet av Facundo Ferreyra. Att norpa Jack Colback från Sunderland skadar inte heller.

Annons

Det här är värvningar som förstärker flertalet av Newcastles lagdelar. Å andra sidan är det i flera avseenden också brandkårsutryckningar, det vill säga bara ägnat att ersätta de spelare man sålt vidare. Vid något tillfälle behöver så klart en klubb som Newcastle sälja riktigt bra spelare vidare, de har inte resurserna att hålla dem kvar, men känslan är att det i nuläget sker alltför tidigt.

Newcastle är ett lag med stor kapacitet men det är inte helt lätt att veta i vilken utsträckning de kommer att kunna realisera den. Både laget som helhet och de individuella spelarna har svårt att uppnå någon kontinuitet i sina prestationer, och det måste rimligtvis vara Alan Pardews främsta uppgift den här säsongen, att skapa en tydligare struktur i Newcastles spel.

:::

Nyckelspelare:

Fabricio Coloccini. Den ledande gestalten i Newcastles backlinje, och i och med att det hittills inte ser ut som om Newcastle planerar förstärka sin backlinje i någon större utsträckning så kommer Coloccinis ansvar bara att bli större för att hålla ihop laget defensivt.

Annons

Rémy Cabella. En av sommarens värvningar som visade något för Newcastle så märkligt som ambition när han hävdade att han ville vinna någon titel med laget. Detta i en klubb där styrelsen uttalat att cuperna inte alls är prioriterade. Men sådan ambition kan bära långt.

Facundo Ferreyra. Man kan hävda att Newcastle under senare år har varit en hel del flash men rätt lite bang. Laget har lidit av att sakna den riktigt effektive målskytten. Ferreyra är Newcastles huvudsakliga kandidat den här sommaren att åtgärda detta, och lyckas han så vore det extremt värdefullt för laget.

:::

De fem första matcherna:

Man City (h)
Aston Villa (a)
Crystal Palace (h)
Southampton (a)
Hull (h)

Vid sidan av en svettig ligapremiär så är säsongsinledningen tämligen bekväm för Newcastle, vars säsong till stor del kommer att definieras av hur de presterar mot motståndare som Aston Villa, Crystal Palace och Southampton. Om Newcastle har åtta poäng eller mer efter de fem första matcherna, vilket inte alls är någon omöjlighet, så har de gjort en stark säsongsinledning i närheten av två poäng per match, vilket kan vara en bra plattform att konkurrera om de europeiska cupplatserna.

Annons

:::

Prognos: Mitten

Få lag i Premier League är så svårförutsägbara som Newcastle. Om allt klickar för laget så skulle de faktiskt kunna utmana om en av Champions League-platserna, men laget kan likaväl finna sig indragna i nedflyttningsstriden när slutet på säsongen börjar närma sig. Det mest troliga är ändå att Newcastle kommer att befinna sig på nederkanten av den övre tabellhalvan, utmanandes om någon av de europeiska cupplatserna. Jag har dock svårt att se att de ska lyckas då jag helt enkelt tror att konkurrensen i ligan är för hög, och att Newcastle helt enkelt kommer visa sig vara för ojämna.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-06 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto