Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM: The Championship, 2014-15

Peter Hyllman

Allt jag vill eller skulle kunna säga om Championship får inte plats och vore heller inte något ni borde slösa tid på. Tanken är snarare att försöka komprimera vad som gör dessa lagen speciella i allmänhet och vad som är speciellt med dem denna säsongen i synnerhet.

The Championship inleds ikväll med att Blackburn tar emot Cardiff. Sedan visas Brentford vs Charlton på den vanliga tiden, Ipswich-Fulham spelar den sena matchen, och Wolves vs Norwich spelar på söndagen. Fyra tv-sända Championship matcher på en helg, samt en League One-match (Sheffield Utd vs Bristol City), och några Ligacupmatcher under kommande vecka.

Vad det gäller slutplaceringarna är de oregelbundet specifika och genomtänkta men ger en hyfsad bild av vad som kan förväntas av laget. I vissa fall där slutplaceringen-spannet är väldigt stort kan det också bero på att jag är väldigt säker på att de kommer vara oförutsägbara.

Annons

::: ::: ::: ::: ::: :::

TOPPEN

Derby County
“Englands mest holländska lag vill slippa bli vackra förlorare igen”

Ifjol var man så förtjänta av en uppflyttning man kan vara utan att faktiskt bli uppflyttade. Ligans mest sevärda lag. Denna säsongen har detta unga lag blivit ett år äldre och McClaren har haft en säsong på sig. Tog ett tag ifjol för dem att spela ihop laget och för vissa spelare att hitta nya roller (Forsyth som ytterback, anfallare som ytteranfallare) vilket de inte lär behöva i samma utsträckning denna säsongen. Ser osannolikt nog ut att få behålla Will Hughes som får ytterligare en säsong att växa till sig och ta på sig större ansvar.

Gjorde en lysande värvning i George Thorne som storspelade för dem på det defensiva mittfältet ifjol men tyvärr blev han korttidsskadad precis därefter. Kan det leda till att Will Hughes får en “Pirlo-roll” och att även Jeff Hendrick får en startplats? Min favorit till att vinna ligan.

Annons

Slutplacering: 1-3

:::

Norwich City – Ytter-Tvillingarna Josh och Jacob Murphy förväntas få ett stort genombrott, enligt deras twitter-stalker/super-fan Peter A Linhem. Gör mig inte besviken Neil Adams, du var deras ungdomstränare när ni vann FA Youth Cup trots allt.

Slutplacering: 2-8

:::

Fulham
“Today, you people are no longer maggots! You are Magath’s!”

McCormack för £11m (enligt rapporter) är en rejäl chansning likt Mitroglu före honom. Magath är inte den mest inkluderande managern även om han samtidigt kan vara fantastisk om du passar honom. Liknande gäller för övriga forwards Ruiz och Rodallega som väl inte heller är de främsta lagspelarna. Därför kan det bli mycket spännande att få se ynglingarna Cauley Woodrow (anfallare) och Patrick Roberts (släpande/ytter) som Magath gav chansen ifjol och sägs vara mycket förtjust i.

Annons

Flera andra värvningar är tyska, tysktalande, eller åtminstone från Bundesliga. Och spelare som Tim Hoogland, Adil Chihi, Thomas Eisfeld, och Kay Voser tror jag faktiskt är spelare som närmast omgående kan förstärka laget.

Slutplacering: 1-6

:::

Middlesbrough – Lovande trupp men Jonathan Woodgate som lagkapten är symptomatisk för hela klubbens skadehelvete.

Slutplacering: 6-13

:::

Brighton & Hove Albion
“Spansk tiki-taka får injektion av finsk sisu?”

Ovanligt att en manager går från Champions League-spel och toppen i Bundesliga till en Championship-klubb. Samtidigt som det inte heller är eller bör vara särskilt uppmärksammat. Hyypiä har trots Leverkusen-tiden inte alltför mycket tränarerfarenhet och Brighton är trots sin manager-ruljans ganska stabila. Är etablerade i toppen av tabellen och har ingen märkbar spelaromsättning. Dock ett rejält tapp i form av deras stora, och enda?, målskytt i Leonardo Ulloa.

Annons

Leverkusen spelade helst kontringsinriktat under Hyypiä, hur passar de till tiki-taka inspirerade Brighton?

Slutplacering: 5-9

:::

Ipswich Town – Big Mick-garanti

Slutplacering: 6-10

:::

Wigan Athletic
“Färre matcher och fler mål?”

Wigan tog sig ända till playoff ifjol trots att man inledningsvis led av sjukdomen “Owen Coyle-manager” samtidigt som man spelade båda Europa League och var framgångsrik i FA-cupen. Uwe Rösler fortsatte imponera som manager med både en förmåga att forma ett lag och vara taktiskt flexibel.

Backlinjen med dess varierande delar visade sig stark och anpassningsbar samtidigt som mittfältet är fantastiskt men vem som ska göra målen eller ens skapa chanser är oklart sedan Jordi Gomez (Sunderland) och Nick Powell (Man Utds överskottslager) lämnat. Håller Waghorn en hel säsong? Kan McManaman spela bra även utanför Wembley? Räknas fortfarande Marc-Antoine Fortune som professionell fotbollspelare trots overväldigande motbevis?

Annons

Slutplacering: 2-7

::::

Blackburn – Stabil trupp, stabil manager, stabilt Jordan Rhodes-målskytte; men fortfarande med tickande bomben Venky’s som ägare.

Slutplacering: 6-11

:::

Cardiff City
“Skulle inte Solskjaer kunna vara det norska ordet för solbränd/Tanned?”

Cardiff inte ut att få behålla de starkaste delarna av laget då Frazier Campebell, Jordon Mutch, och Caulker redan lämnat samt att Gary Medel kommer lämna och David Marshall kan lämna.

Solskjaer är inte någon dålig manager och kan de bara få en bra start kan det räcka långt. Å andra sidan lär han inte ha något större förtroende kapital om de inleder knackigt. Dessutom har Solskjaer värvat Le Fondre och något säger mig att Solskjaer lär bänka honom i många matcher.

Slutplacering: 2-8

:::

Watford – Vydra tillbaka och Almen Abdi skadefri bör höja dem igen. Frågetecken för manager Beppe Sannino.

Annons

Slutplacering: 6-12

:::

Nottingham Forest
“Stuart Pearce ser inte skogen för att han skrek på alla träden tills de inte vågade vara kvar”

Det har varit ganska glest med psykopater(de flesta är bara narcissister) på Championships-tränarbänkar sedan Roy Keane lämnade vilket gör det spännande och skräckinjagande att välkomna Stuart “Psycho” Pearce. Man kan säga mindre vänliga saker om Stuart Pearce tränarkarriär men å andra sidan finns det bara en enda bild på Stuart Pearce när han ler och det är när han hälsade på en armébas med U-21 landslaget och fick hålla i ett gevär. Och efter rejäla efterforskningar visar det sig att Stuart Pearce flera gånger har hälsat på engelska armén, däribland i Afghanistan bara för att han kan.

Med det sagt har Forest en trupp som kan utmana i toppen. Man har till och med värvat anfallare som kan göra mål vilket varit ett problem i Nottingham Forest sedan urminnes tider. Det sägs också att man ska byta namn på arenan från City Ground till Kuwait City Ground men jag tror fortfarande att det kan vara ett Notts County skämt.

Annons

Slutplacering: 5-8

::: ::: ::: ::: ::: :::

LEEDS-ZONEN
Konstiga ägare, starka nykomlingar, eller andra lag i förändring.

Egentligen syftar “Leeds-zonen” på något abstrakt där du tappat hoppet om uppflyttning före jul och du kan ändå inte riktigt klandra din manager även om ägaren kommer göra det. Men det är faktiskt så att Leeds har slutat mellan sjunde och fjortonde plats i Championship sedan de återvände från deras Ken Bates-imperialistiska krig i League One mot allt och Millwall. De var en stark nykomling (sjua) och de är ständigt ett lag i förändring med konstiga ägare. Möjligen personfierar de snarare hela nutidens Championship – gamla klassiska klubbar med mer pengar och höga förväntningar än de har förnuft.

:::

Reading – Oklar ägarsituation och saknar Le Fondre.

Slutplacering: 8-13

Annons

:::

Charlton Athletic
“Charlton har blivit bodysnatchade av Belg-aliens.”

Under sommaren har man värvat spelare härstammande från Kamerun (Andre Amougou-Bikey), Israel (Tal Ben Haim), PL-säsongen 2007-08 (Ben Haim & Amougou-Bikey), Rumänien (George Tucudean), Belgien (Yoni Buyens, Franck Moussa), Angola (Igor Vetokele), och Island (Johann Berg Gudmundsson). Vilket tillsammans med Ghoochannejhad, Duchatelet, och Parzyszek gör Charlton till ett lag som är lika svårbedömt som det är svårstavat. Moussa är den mest rimliga värvningen då hans förra säsong i Coventry var en youtube video av snygga mål och likt ägaren och ny managern Bob Peeters är han dessutom belgare. Men de andra är spelare som inte platsat i Standard Liege och Andre Bikey. Johnnie Jackson är kvar också, Johnnie Jackson och hans vänsterfot gillar vi.

Annons

Slutplacering: 12-17

:::

Bolton Wanderers – Jay Spearing ny lagkapten!

Slutplacering: 8-13

:::

Leeds United
“Cellino kan vara en antik romersk kejsare, legitimt häst-senator-systerknullande-galen eller offer för historieskrivningen”

Det positiva med Massimo Cellino skulle kunna vara att man nu vet väldigt mycket om honom olikt de förra skuggägarna GFH Capital men å andra sidan visste man också väldigt mycket om Ken Bates och det var inget positivt. Men om vi prövar att inte enbart fokusera på Leeds ägare för en kort stund kan man också konstatera att truppen är ganska medioker särskilt efter man sålt McCormack och nyblivna managern Dave Hockaday fick som sagt sparken från Conference National-klubben Forest Green och har nu anmält sig frivilligt till att bli sparkad av Cellino i oktober eller senare beroende på när “sportchefen” Benito Carbone bedömer sig vara redo att ta över.

Annons

Det roligaste med att Cellinos otursnummer är 17, vilket lett till sparkande av Paddy Kenny (född den 17) och att man pensionerat nummer 17, är att Michael Brown hade nummer 17 ifjol.

Slutplacering: 17

:::

Bournemouth – Man bör aldrig räkna ut ett Eddie Howe-lag. Särskilt inte med Matt Ritchie.

Slutplacering: 9-14

:::

Wolverhampton Wanderers
“Kenny Jacketts Millwall utmanade om playoff med klart mindre resurser och talang.”

Jackett lyckades med sitt uppdrag att ta Wolves tillbaka till Championship direkt och han har dessutom lyckats skära något i deras uppsvullna lönebudget och istället investerat i unga spelare från egna eller andras led. Dock lär man behöva sälja ytterligare spelare och fortsätta tro på de unga istället för dumma värvningar som Leon Clarke (som bara kan lyckas i mindre klubbar efter ha misslyckats i en större klubb som köpt han sedan han lyckats i en mindre klubb där han lyckades efter han misslyckats i en större klubb).

Annons

Wolves är den främsta kandidaten att efterlikna hur Norwich och Southampton blev uppflyttade som nykomling men det lär nog ta ett par säsonger innan Jackett fullständigt lyckats harmonisera klubben.

Slutplacering: 9-13

::: ::: ::: ::: ::: :::

BOTTEN

Lag som kan fara åt League One eller som enbart lyckas hålla sig kvar för att andra är uslare eller har mindre pengar att bli bättre med. Lite tomt är det utan Bottenlags-Barnsley (2006-2014) men de är på ett bättre ställe nu.

Birmingham City
“Jailhouse-silly season, Transfer in Cell Block Number Nine”

Trots att deras ägare Carson Yeung sitter i fängelse i Hong Kong (Chow Yun-Fat sägs ha arresterat honom) har man gjort förvånansvärt bra värvningar. Lysande League One-spelare som Clayton Donaldson, David Cotterill, Mark Duffy, och Stephen Gleeson tillsammans med deras unga ganska lovande trupp. Kan ändå inte placera dem annanstans än i botten för att de var grovt usla ifjol och deras ägare sitter i fängelse. Å andra sidan borde Birmingham vara en rätt bra investering för någon ny ägare.

Annons

Slutplacering: 15-24

:::

Huddersfield Town – Jon Stead-uarez.

Slutplacering: 19-24

:::

Rotherham United
“Försöka göra ett bra lag med dåliga råvaror?”

Rotherham tog sig till Championship genom att köpa spelare av god League One-klass redan i League Two. Problemet är att de fortsatt köpa hyfsade League One-spelare även i Championship istället för spelare. Det är inget fel på ett lag av bra League One-spelare även i Championship men då krävs det troligen att man har ett samspelt lag. Vilket känns långsökt med Rotherham som köpt och sålt över tio spelare åt båda håll.

Slutplacering: 21-24

:::

Brentford – Har värvat många spelare jag hade värvat om jag kunnat välja och vraka bland de bästa från divisionerna under The Championship; vilket kanske gör dem till denna säsongens Barnsley?

Slutplacering: 17-22

Annons

:::

Sheffield Wednesday
“Things we lost in the Land of Fire”

Jag är inte helt säker på hur Owls klarade sig kvar ifjol för att man släppte in mycket mål och trots en avsaknad av stora målskyttar lyckades man göra rätt mycket mål. Dock kom nästan tjugo av de målen från inlånade spelare som Connor Wickham och Matty Fryatt. Förklaringen ligger antagligen i att Wednesday helt enkelt är ett bra bottenlag och flera andra lag var sämre. Det senare låter enkelt men ibland finns det helt enkelt fler lag som är tillräckligt dåliga för att åka ur men inte tillräckligt med nerflyttningsplatser.

Ett problem, som kan vara en möjlighet, Owls har denna säsongen är att man har en ny ägare i Hafiz “Land of Fire” Mammadov som visserligen hjälpt FC Baku och Lens till vissa inhemska framgångar men Lens ser inte ut att nå Ligue 1 för att Mammadov inte kan ge ligan “ekonomiska garantier” och FC Baku har tvingats sälja spelare på grund av ekonomiska bekymmer. Det bästa Mammadov kan vara att han vill fokusera bara på Sheffield Wednesday och även ifall han skulle ha ekonomiska bekymmer skulle en bankrupt ägare inte ens kunna slå sig in på en topp 5 lista av Championships sämsta ägare. Och två av de lagen med sämre ägare(Blackpool, Birmingham) kan mycket väl vara sämre än Wednesday.

Annons

Läs gärna en av Jonas Hanssons artiklar om Mammadov

Slutplacering: 18-23

:::

Millwall – Klarade sig knappt kvar ifjol och har inte gjort några betydande förbättringar. Och Ian Holloway är ingen Kenny Jackett.

Slutplacering: 18-23

:::

Blackpool
“Uppvaknandet är ett fallskärms(pengar)hopp från drömmen.”

Pengarna från spelet i Premier League föll rakt ner i fickorna på ägare far och son Oyston och Belokon som ligger i ett media-krig med Oystons. I våras var man helt otroligt dåliga och klarade sig kvar tack vare en osannolik stark höst (och Tom Ince) men har just nu (6 augusti) har en väldigt ofullständig trupp med inlånade Joe Lewis som deras enda målvaktsalternativ och en hel drös av desperata värvningar för att kunna fylla sin matchtrupp.

Och deras nyblivna manager Jose Riga sädes vilja lämna redan efter första månaden och en hel månad senare känns han något mindre flyktvillig.

Annons

Påminner verkligen oroande mycket om Portsmouth för några säsonger sedan.

Slutplacering: 20-24

:::

/Peter A Linhem

Publicerad 2014-08-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto