Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Southampton, 2014-15

Peter Hyllman

Ett nytt Southampton växer fram som ska ersätta det gamla. Säsongens stora utmaning består i att hantera en omfattande förändring utan att detta får alltför katastrofala effekter på tabellplaceringen. Med en dryg vecka kvar till ligapremiären är dock Southampton långt ifrån i mål på transfermarknaden, och laget kan räkna med en kaotisk första tredjedel av säsongen.

Sett till det yttre så har inte mycket med Southamptons situation förändrats, utöver att de har betydligt mycket mer pengar i sin kassakista än för ett år sedan. Spelare som Luke Shaw, Dejan Lovren, Adam Lallana och Rickie Lambert har samtliga sålts. Men Southampton har å andra sidan köpt spelare som Dusan Tadic och Graziano Pellè, och lånat Ryan Bertrand från Chelsea.

Men riktigt så enkelt är det sällan. Att bara ersätta spelare i ett så pass starkt lagbygge är inte det lättaste, allra helst inte när så många spelare ska ersättas på en och samma gång. Dessutom är även fler spelare som Morgan Schneiderlin, Jay Rodriguez och Victor Wanyama intresserade av att lämna Southampton för bättre kontrakt i andra klubbar.

Annons

Det är naturligt, och kanske oundvikligt, för en klubb som Southampton att till slut sälja sina bästa spelare till större klubbar. Men det är knappast oundvikligt eller för den delen särskilt önskvärt att sälja så många av dem på en och samma gång. Southampton var heller inte finansiellt tvingade att sälja spelarna så man kan undra vad som ligger bakom klubbens agerande.

Nu är det inte bara spelare som lämnat Southampton. Mauricio Pochettino har flyttat till Tottenham och Ronald Koeman är Southamptons nye manager, ett aktat namn inom den europeiska fotbollen. Att Pochettino skulle lämna Southampton stod hyfsat klart när Nicola Cortese sade upp sig för ett halvår sedan från sin post som verkställande ordförande.

Med både Cortese och Pochettino borta från Southampton, och så många spelare som lämnat klubben, så är det inte fel att prata om att Southampton nu befinner sig i nästa stadie av sin utveckling. Om Southampton 1.0 var det lagbygge som tog klubben från League One till att etableras i Premier League, så är det nu Southampton 2.0 som ska ta klubben vidare därifrån.

Annons

Graziano Pellè och Dusan Tadic är utan tvivel delar av ett nytt Southampton, men Ronald Koeman måste förstärka laget mer än så. Framför allt mittförsvaret behöver förstärkas och där har spelare som Stefan De Vrij och Ron Vlaar ryktats vara på väg till Southampton. Då Koeman traditionellt valt att spela 4-3-3 så kan även fler spelare till ett tremannaanfall behöva köpas in.

:::

Nyckelspelare:

José Fonte. Med Dejan Lovren såld till Liverpool så faller en stor del av ansvaret till den andra halvan av förra säsongens mittförsvar. Fonte var stundtals mycket bra under förra säsongen och behöver fortsätta vara lika bra för att Southamptons försvar ska hålla ihop.

Jack Cork. Adam Lallana är borta och både Morgan Schneiderlin och Victor Wanyama har gjort kraftiga ljud om att vilja lämna klubben. Vad som faktiskt händer återstår att se men sammantaget betyder det att Corks roll i laget blir desto mer betydelsefull.

Annons

Graziano Pellè. Med en i grova drag skövlad offensiv så är anfallet en av de främsta lagdelarna som Southampton är tvingade att återskapa. Pellè är det främsta köpet med det syftet, och för Southampton är det viktigt att han lyckas hitta samma form som i Feyenoord.

:::

De fem första matcherna:

Liverpool (a)
West Brom (h)
West Ham (a)
Newcastle (h)
Swansea (a)

Faktiskt en något klurig säsongsinledning, särskilt som man kan tänka sig att det först och främst är i början av säsongen som Southamptons till stora delar nya lag kommer ha det som svårast att hitta sig självt. Tre bortamatcher och lurigt motstånd i alla fem matcher. Under dessa förutsättningar vore det vettigt om Southampton siktade på att plocka hem i genomsnitt en poäng per match på dessa fem matcher, således fem poäng totalt. Det vore att betrakta som godkänt, mer än så en bonus.

Annons

:::

Prognos: Mitten

Southampton spelar i mina ögon ett tämligen högt spel den här sommaren med alla dessa spelarförsäljningar. Det stämmer att Southampton köper in ersättare men all förändring tar tid. Samtidigt är konkurrensen i Premier League tuffare än någonsin tidigare och det finns inte mycket utrymme för misstag, åtminstone inte för en klubb som Southampton. Vi ska inte förvänta oss att Southampton kommer prestera lika bra som förra säsongen, men till sist tror jag ändå att de kommer kunna hålla sig borta från den skarpa änden av nedflyttningsstriden.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-08 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto