Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Man Utd, 2014-15

Peter Hyllman

Kvalitet och erfarenhet finns sedan tidigare, Louis van Gaal kan tillföra glädje och självförtroende. Förra säsongens fiasko lär inte upprepas vilket spetsar till toppstriden ytterligare. Man Utd behöver framför allt förstärka backlinjen för att bli rejält konkurrenskraftiga igen. Har fördelen att kunna koncentrera sig på ligaspelet.

Ett känt uttryck är att det viktigaste för att lyckas med något är att tro att man kan lyckas med det. Det måste helt enkelt finnas en form av konstruktiv arrogans för att lyckas med de riktigt stora uppgifterna. Det var en tro som David Moyes möjligen saknade, men det är en tro som Louis van Gaal besitter med marginal.

Det har också märkts under försäsongen att Man Utd har spelat med en helt annan glädje och energi än vad vi såg under i stort sett hela förra säsongen, och superlativerna om van Gaals ledarskap har duggat tätt. Försäsongen handlar självklart bara om förberedelser, men Man Utd framstår inte längre som det ”brutna lag” som van Gaal själv beskrev det när han tog över.

Annons

Med Louis van Gaal kommer också nya taktiska imperativ. Man Utds smått klassiska fyrbackslinje är på väg att förändras mot en trebackslinje, och det är också i försvaret som det främsta fortsatta behovet av förstärkning återfinns, särskilt sedan Rio Ferdinand och Nemanja Vidic båda lämnat klubben under sommaren. Kvar finns en brokig skara försvarare som behöver kompletteras.

Louis van Gaal har samtidigt haft synpunkter på lagets balans och överflöd av offensiva mittfältare. Och med spelare som Juan Mata, Adnan Januzaj, Shinji Kagawa, Tom Cleverley, Nani med flera i laget så ligger det en poäng i det. Till dem har Ander Herrera, som i och för sig kan ligga längre ned i planen, tillkommit och envisa rykten om Arturo Vidal fortsätter hänga kvar.

Man Utd slutade sjua förra säsongen, vilket var en enastående svag placering med det lagets mått mätt. Situationen och sammanhanget var emellertid sådan att alltför grova slutsatser inte ska dras av det. Bara säsongen dessförinnan vann Man Utd ligan, och det mest rimliga antagandet är att Man Utd inleder den här säsongen någonstans mellan dessa båda extrempunkter på skalan.

Annons

Den huvudsakliga ambitionen för Man Utd under kommande säsong lär dock vara att ta sig tillbaka till Champions League. Vad som är möjligt utöver detta lär få utkristalliseras under säsongens gång. Klart är förvisso att Man Utd den här säsongen har samma fördel som Liverpool förra säsongen, att kunna koncentrera sig helt och hållet på ligaspelet. En dock allt annat än önskad fördel.

:::

Nyckelspelare:

Phil Jones. En mångsidig försvarare med stora ledaregenskaper. Köptes av Man Utd för tre år sedan som en blivande storspelare för klubben. Det ska bli intressant att se om och hur han utvecklas under van Gaals ledarskap, och kan vara en spelare runt vilken ett helt försvar byggs.

Adnan Januzaj. Det saknas inte alternativ på Man Utds mittfält för tillfället, men Januzaj var en av få ljusa punkter under förra säsongen, och den unge belgarens fortsatta utveckling är en av de mer spännande aspekterna i Man Utd för tillfället.

Annons

Wayne Rooney. Verkar ha hittat glädje och liv igen under van Gaal och det kan bara vara bra för Man Utd. Rooney är en kraftfull och rasande skicklig anfallare och därtill en intensiv karaktär som alltid är nyttig för laget på fotbollsplanen, en född vinnarskalle.

:::

De fem första matcherna:

Swansea (h)
Sunderland (a)
Burnley (a)
QPR (h)
Leicester (a)

Att möta nykomlingar på bortaplan i början av säsongen är sällan något helt lätt uppgift. Något som inte minst Man Utd fått erfara på senare år, just mot Burnley för övrigt. Men naturligtvis är det en mycket bra säsongsinledning för Man Utd som mycket väl kan gå ur dessa fem matcher med full pott, alltså 15 poäng. Louis van Gaal är i det avseendet mer lyckligt lottad än David Moyes, som istället hade en extremt tuff säsongsinledning. Mellan 12-15 poäng på de fem första matcherna, och Man Utd har fått just precis den säsongsinledning de vill ha och kan bygga vidare från.

Annons

:::

Prognos: Titelstriden

Vi såg redan förra säsongen att avståndet mellan att sluta sjua och sluta etta under två på varandra följande säsonger i praktiken inte behöver vara så stort, och en framträdande aspekt av förra säsongens titelstrid var också dess jämnhet, en funktion av ligans ökade konkurrenskraft som helhet. Det är inte något som egentligen har förändrats. Det finns både kvalitet och erfarenhet i Man Utds spelartrupp sedan tidigare, och under ett nytt ledarskap med Louis van Gaal så tillkommer hunger och glädje. Det bär förmodligen inte hela vägen den här säsongen, men det kan bära långt och Man Utd är en tung kandidat att plocka en av Champions League-platserna.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-09 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto